2024. május 14., kedd

Pudingos almatorta


Egy újabb egyszerű, de annál nagyszerűbb almás sütemény, ez alkalommal torta formájában. Szinte ugyanazon hozzávalókból készült mint az almás-vaníliakrémes sütemény, és mégis milyen más ez a pudingos almatorta. Nagyon sokrétűen lehet felhasználni az almát és a pudingot, fantasztikus süteményeket lehet készíteni e két, minden háztartásban meglelhető hozzávalóból.
Ez a pudingos almatorta egy könnyed, nem túl édes sütemény, vékony tésztával, kellemesen savanykás almás-pudingos réteggel, tetején pedig egy finom habbal. Nagyon jól kiegészítik egymást az ízek és a különböző rétegek, nagyon finom sütemény. Nálunk csak egy egyszerű hétvégi desszert gyanánt készült, de szerintem ünnepi tortaként is kínálhatjuk, különösen, hogy most Pünkösd is közeledik. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 ek porcukor
- 1 cs vaníliacukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 70 dkg alma
- 5 dl víz
- 3 dkg cukor, vagy ízlés szerint
- 1/2 citrom leve, vagy ízlés szerint
- a cs. főzhető vaníliapuding

Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 2 dl tejföl

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a sót, a kétféle cukrot és a sütőport egy edénybe szitáljuk és a kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk. Folpack-ba csomagoljuk, és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez a vizet a citromlével és cukorral együtt feltesszük forralni.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd kettévágjuk és a magházukat eltávolítjuk, végül cikkekre vágjuk. Beletesszük a forrásban levő lébe, 2-3 percig pároljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálra. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)

A pudingport kevés citromos vízzel csomómentesre keverjük, majd a megmaradt lébe csurgatjuk, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma. Ráterítjük egy 23 cm-es kapcsos tortaformára, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk.

A torta alját kirakjuk az almaszeletekkel, majd erre ráöntjük kész pudingot, és elsimítjuk a tetejét. 

190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.

Ez idő alatt a habhoz a 3 tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral együtt egy kemény habot verünk. Hozzáadjuk egyenként tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot, majd végül óvatosan a tejfölt is hozzáforgatjuk.

A tortát kivesszük a sütőből, a habot rásimítjuk és visszatesszük a sütőbe kb. 20-25 percre.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Teljesen kihűtjük, majd porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése