2011. július 31., vasárnap
Hagymás szelet
Hozzávalók:
- 3-4 nagyobb fej hagyma
- 50 dkg sovány csont nélküli hús
- só, bors, piros paprika
- liszt
- olaj
Elkészítés:
A hagymákat meghámozzuk és felvágjuk apróra, majd egy kis olajba odatesszük párolni.
Amíg a hagyma párolódik, felszeleteljük a húst, alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk.
Ha a hagyma már jó üveges lett, akkor megszórjuk egy kis borssal és piros paprikával, felöntjük vízzel, majd hagyjuk még egy pár percig főni.
A lisztbe forgatott hús szeleteket beletesszük a hagymás mártásba, és ha szükséges akkor még felöntjük annyi vizzel, hogy ellepje a húsokat.
Födő alatt készre főzzük, kb. 15-20 perc alatt.
Puliszkával vagy krumpli pürével tálaljuk.
2011. július 30., szombat
Díjat kaptam!
A héten nem volt nagyon időm a bloggal foglalkozni, de amikor a tegnap beléptem kellemes meglepetés fogadott: díjat kaptam Petrától, ami nagyon jó eső érzés és megtiszteltetés! Köszönöm szépen! :)
10 bloggertársnak kell tovább adni, remélem ők is szívesen fogadják e kis meglepetést! Próbáltam olyan bloggertársakat választani, akik még nem kapták meg a díjat.
Szóval itt vannak akiknek tovább szeretném adni, fogadjátok szeretettel:
4Gyerek
alchri
Alíz
Barbette
Bianka
Gabojsza
Gál Edith
Egy pici
Juci
zsuzsiga
10 bloggertársnak kell tovább adni, remélem ők is szívesen fogadják e kis meglepetést! Próbáltam olyan bloggertársakat választani, akik még nem kapták meg a díjat.
Szóval itt vannak akiknek tovább szeretném adni, fogadjátok szeretettel:
4Gyerek
alchri
Alíz
Barbette
Bianka
Gabojsza
Gál Edith
Egy pici
Juci
zsuzsiga
2011. július 27., szerda
Szilvás gombóc
Nagy kedvencünk a gombóc, főleg a barackos. Most is barackos gombócokat szerettem volna készíteni, csak amikor a piacon voltam nem kaptam, viszont nagyon szép szilvák voltak, így esett a voks a szilvasgombócra :)
Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
- 1/2 kg hámozott főtt krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- diónagyságú vaj/margarin
- egy csipet só
- 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj a piritáshoz
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaniliacukor
Elkészítés:
Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vizbe fönni. Amikor megfött, leöntjük hideg vizzel és ha már annyire hült, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, és félretesszük hülni.
Amíg hül a krumpli, addig megmossuk a szilvákat, megtöröljük szárazra és kimagozzuk. (Ízlés szerint lehet fahajas cukorba is mártani a szilvákat, és csak úgy rátenni a tésztára)
Ha már jól kihűlt a krumpli, akkor egy villával jól összetörjük, rászórjuk a lisztet és a sót, a közepébe egy kis lyukat csinálunk és beleüssük a tojást, és hozzáadjuk a margarint vagy a vajat. Jól összegyúrjuk!
Közben egy nagy edénybe odatesszük a vizet egy kevés sóval főni.
Az összegyúrt tésztából két cipót formálunk.
Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett felületen kinyújtsuk kb. fél centis vastagságura, 9 négyzetet vágunk majd mindegyik négyzet közepébe teszünk egy fél szilvát, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Vigyázzunk arra, hogy a gombócokat is lisztezett felületre helyezzük.
Amire megvagyunk mind a kilenc gombóccal, már fő is a vizzünk, így bele teszük a gombócokat.
Amíg főnek közben megmozgatjuk az edényt, hogy ne ragadjank össze a gombócok.
Amikor feljöttek a viz felszénére még hagyjuk kb. 5 percig, majd ki is vehetjük.
Amíg fő az első rend gombóc elkészítjük a másik kis cipóból is gombócokat.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben megpiritjuk, majd egy kevés olajat csurgatunk hozzá, cukorral ízesítsük. Én tettem hozzá egy csomag vanilia cukrot is.
Amikor kész vannak a gombócok beleforgatjuk a piritott zsemlemorzsáben, és kész is vagyunk.
Tálaláskor meglehet szórni még egy kis cukorral, vagy aki szereti egy kis tejföllel locsolni.
2011. július 25., hétfő
Sült kápiapaprika krém
A tavalyról maradt még két zacskó sült paprika, s mivel mi savanyúságként szoktuk általában elkészíteni s most nem volt semmi olyan kajánk amihez megtudtuk volna csinálni, de kívántuk a sült paprikát, így jött a majonézes paprika ötlete.
Már régebben olvastam róla a netten, de már nem tudom, hogy pontosan hol és azt sem hogy hogy is volt elkészítve, így az én szájam íze szerint készítettem el.
Hozzávalók:
- 6 darab kápia paprika
- 1 kisebb hagyma
- e kk örölt kömény
- só ízlés szerint
- 2 ek házi majonéz
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyeben lehet majd lehuzni a héját.
Ha már annyira meghült, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizeskagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és hámozzuk. Közben a vizsugár alá logatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztitani az égett héjtól.
Mivel nekem fagyasztott paprikáim voltak, megvártam amíg kiolvadtak, majd elvágtam és kiszedtem a magokat és egy szitában tettem, hogy jól folyón le a leve, majd kisebb darabokra vágtam és beletettem a darabológépbe.
A hagymát apró kockára vágjuk és 2-3 ek olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a már előre felaprított sült paprikákhoz, ízesítjük sóval és a köménnyel, és a majonézt is hozzá keverjük.
Legalább 1 órára hűlni tesszük a hűtőbe, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.
2011. július 22., péntek
Spagetti paradicsomszósszal
Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése. Amíg megfő a spagetti, elkészül a paradicsomos szósz és már lehet is tálalni. Nagyon jó amikor nincs nagyon kedvünk főzni, vagy már nagyon éhes vagy de nincs semmi a hűtőbe :P
Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 250 ml viz
- 250 ml sűrített paradicsom konzerv (friss nem volt itthon)
- só, bors
- 1 tk oregano
Elkészítés:
Odatesszük melegedni a spagetti megfőzéséhez a vizet, majd sót, olajat és egy kis oreganot tesszünk bele, majd amikor a víz kezd főnni beletesszük a spagettit.
Amíg fő a spagetti elkészítjük a szószt.
A hagymát megpucoljuk, megmossuk és apróra felvágjuk, majd egy kis olajon üvegesre pároljuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk kevés sóval, borssal majd a vizet hozzáadva takaréklángon egy pár percik főzzük. Beletesszük a sűrített paradicsom konzervet, az átnyomott fokhagymákat és összeforraljuk.
Öntsük rá az előre megfőzött spagettire.
2011. július 21., csütörtök
Újabb Rózsaszín Hölgyike díj :)
Újabb kellemes meglepetés ért, két kedves bloggertársamtól, Rozsikától és Anikótól díjat kaptam! :)
Jól eső érzés, hogy ilyen rövid idő alatt többen is rám gondoltatok a díj továbbküldésekor! :) Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek!
Ezt a díjat már megkaptam korábban is, itt található.
Tudom, hogy a szabály azt mondja, hogy ki kell választani 10 bloggertársat és továbbadni nekik ezt a díjat, de ahogy láttam már mindenki megkapta és egyesek már többször is (persze ez nem baj, mert mindig jól jön egy kis figyelmesség :) ), úgy hogy ez alkalommal nem küldöm külön senkinek, hanem mindenkinek akit olvasok, követek.
Jól eső érzés, hogy ilyen rövid idő alatt többen is rám gondoltatok a díj továbbküldésekor! :) Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek!
Ezt a díjat már megkaptam korábban is, itt található.
Tudom, hogy a szabály azt mondja, hogy ki kell választani 10 bloggertársat és továbbadni nekik ezt a díjat, de ahogy láttam már mindenki megkapta és egyesek már többször is (persze ez nem baj, mert mindig jól jön egy kis figyelmesség :) ), úgy hogy ez alkalommal nem küldöm külön senkinek, hanem mindenkinek akit olvasok, követek.
2011. július 20., szerda
Túrós töltött gomba kalapok
Eredetileg csak sima sült gombát akartunk készíteni, de aztán menet közben jött az ötlet, hogy egy kis zöldséggel meg szalonnával még finomabb lenne. A férjem kérésére egy pár gombára csak szalonna szeleteket és túrót tettem, hogy érezze jobban a gomba ízét :)
Nagyon finomra sikeredett mind a két változat!
Hozzávalók:
- 12 db nagyobb champion gomba
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 vágás szalonna
- só, bors
- zöldpetrezselyem
- túró
Elkészítés:
A gomba fejeket alaposan megmossuk, pucoljuk és lehuzzuk a héját, szárukat kivágjuk, majd kiolajozott tűzálló tálba tesszük és megsózzuk.
Vékony szalonna szeleteket vágunk és a gomba felére 4-4 szeletet teszünk.
A paradicsomot és a paprikát felvágjuk apró kockákra, majd beletesszük 6 darab gomba kalapban és rátesszük a szalonna szeleteket.
Alufóliával letakarjuk és betesszük a sütőbe kb. 30 percre.
Ha már készre sült, levesszük az alufóliát, megszórjuk túróval és egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel, még egy pár percre visszatesszük a sütőbe, majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat! :)
2011. július 18., hétfő
Étcsokis-mézes fagyi szelet
Ilyen nagy melegben semmi sem esik jobban, mint egy nagyon finom fagyi :).
Pár hete Flóránál láttam ezt a fagyi receptet, de csak most hétvégén tudtam elkészíteni....nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 18 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 2 ek méz
Elkészítés:
A tejet a tördelt csokival egy lábasba tesszük, és közepes lángon addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen elolvad, majd levesszük a tűzről.
A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat 1 ek cukorral jó habosra verjük, majd a meleg csokis tejből 3-4 evőkanállal hozzácsorgatunk,elkavarjuk majd visszacsorgatjuk a csokistejbe. A masszát alacsony hőmérsékleten besűrűsítjük, majd ha annyira kihűlt, lefödjük és betesszük a hűtőbe kb. 30 percre vagy a mélyhütőbe 10 percre.
Amíg hűl a massza, a tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd lassan hozzáadjuk a megmaradt cukrot és jó kemény habbá verjük.
Ekkora a massza már jól lehült, hozzákavarjuk a mézet, majd óvatosan a kemény tojásfehárje habot.
A fagyi masszát egy fagyasztható edénybe töltjük, 4 órára mélyhűtóbe tesszük, miközben félóránként négyszer átkeverjük.
2011. július 17., vasárnap
Az első díjam ! :)
Nagyon kellemes meglepetés ért, amikor megláttam, hogy megkaptam első díjamat, Flórától. Nagyon szépen köszönöm, jól esik hogy gondoltál rám! :)
Bátorítást ad, hogy folytassam a blog írását amit még csak 5 hete kezdtem el.
A díjat tíz olyan embernek kell átadnom, akiknek a blogát nem rég fedeztem fel és olvasom.
Íme az én listám:
Aliz
Bianka
Erinacea
Eszter
Gál Edith
Illéskrisz Konyhája
Moha
Ottis
Tücsök Bogár
Zsozso
Bátorítást ad, hogy folytassam a blog írását amit még csak 5 hete kezdtem el.
A díjat tíz olyan embernek kell átadnom, akiknek a blogát nem rég fedeztem fel és olvasom.
Íme az én listám:
Aliz
Bianka
Erinacea
Eszter
Gál Edith
Illéskrisz Konyhája
Moha
Ottis
Tücsök Bogár
Zsozso
2011. július 14., csütörtök
Hideg őszibarackleves habgaluskával
Az az igazság, hogy nem nagyon szoktunk gyümölcslevest készíteni, inkább nyersen megesszük a gyümölcsöt, de mostanában bármelyik blogban nézelődtem, mindenkinél valamilyen gyümölcsből készített leves volt, így gondoltam én is készítek, nem lehet olyan rossz.....és nem is volt :).
Nagyon ízlett mindkettőnknek, biztosan nem most készítettem utoljára baracklevest.
Hozzávalók:
- 50 dkg őszibarack
- 4 ek cukor
- 2 ek vanilia puding
- 7 dl tej
- citromlé
Elkészítés:
A barackokat megmossuk és egészben héjastul forró vizbe merítjük 1-2 percre, majd kivesszük és hülni hagyjuk.
Amíg egy kicsit hülnek a barackok, addig elkészítjük a levesnek valót.
1 ek vizben a cukrot, állandó kavargatás közben karamelizáljuk, majd 2 dl tejjel feltöltjük és addig kavargatjuk, amíg elolvad a karamell.
A pudingport csomómentesre kavarjuk a megmaradt tejjel, majd bele csurgatjuk a karamelles tejbe, és sűrűre főzzük.
Közben már meghültek a barackok, lehámozzuk, kimagvaljuk és egy kis citromlével összeturmixoljuk, majd a tejbe töltjük, és jól összekavarjuk.
Hűtőbe tesszük, majd tálaláskor kockára vágott nektarint teszünk bele és habgaluskát.
A habgaluska ötlete Ottistól jött, gondoltam a baracklevessel is nagyon finom :)
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 1 ek cukor
- 1 csomag vanilia
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd jó kemény habbá verjük. Ezután 1 percre betesszük a mikrohullámú sütőbe majd szép galuskákat szaggatunk belőle és a levesbe helyezzük.
2011. július 12., kedd
Teli tál
Be kell valljam, hogy ez a finomság nem az én művem. Kedves férjecském lepet meg vele, és csak ajánlani tudom, mert nagyon finom lett. :)
Mivel ő készítette, nem tudom a pontos adagot semmiből és nem is tudok képeket mutatni, csak a "végeredményről" :)
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 nagyobb piros paprika
- 3 hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- kolbász
- 5 tojás
- sonka
- olaj
- 15 dkg sajt vagy túró
- paraidcsom lé
Elkészítés:
Egy jénai tál vagy mélyebb tepsi aljára olajat töltünk.
A krumplit, hagymát, fokhagymát megpucoljuk, majd megmossuk jól a zöldségeket.
A fokhagymát apróra vágjuk, a többi zöldséget pedig karikára.
A kolbászt ugyancsak karikára, a sonkát pedig hosszú csikokra szeleteljük.
Amikor előkészítettük a hozzávalókat a következő képpen helyezzük a jénaiba vagy a tepsibe: olaj, krumpli, hagyma, fokhagyma, paradicsom, kolbász, paprika. Sózzuk ,borsozzuk és leöntjük egy kis paradicsomlével, hogy ne legyen olyan száraz, majd megszórjuk túróval.
Ezután jön még egy réteg mindenből, csak a kolbász helyett ez alakalommal sonkát teszünk: krumpli, hagyma, fokhagyma, paradicsom, sonka, paprika.
A tojásokat jól felverjük sóval, borssal és ráöntjük az egészre.
Letakarjuk alufoliával és betesszük a sütőbe kb. 40 percre.
Amikor már jól összefőtt akkor levesszük az alufóliát, a tetejét jól megszórjuk túróval és még visszatesszük 5-10 percig, hogy piruljon meg.
És íme a már elkészült teli tál :)
2011. július 11., hétfő
Kati tészta :)
Régi kedvenc ez a sütemény, de már nagyon rég nem készítettem el. Ha az emlékeim nem csalnak, akkor 2 évvel ezelőtt még a kolléganőm esküvőjére süttem utoljára, úgy hogy már ideje volt :P
Bármennyire is meleg volt, nem vette el a kedvem a sütéstől, süteményt bármikor van kedvem készíteni :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin/zsír
- 3 tojás sárga
- 1 sütőpor
- tej
Elkészítés:
A sütőporral elkavart lisztett és a cukrot a dolgozó lapra tesszük, majd a közepébe egy kisebb lyukat csinálunk és beletesszük a tojássárgákat. A margarint kisebb darabokra vágjuk, majd a tejjel együtt összedolgozzuk. Figyeljük, hogy a tejet lassan adagoljuk hozzá, és csak annyit használjunk amennyit felvesz a tészta.
Amikor jól összegyúrtuk, 3 kisebb cipóra osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 ek kakaó
- kevés rum esszenc
- 1 tészta lap
Elkészítés:
A leggyengébbre sikerült lapot (nekem mindig az első az :P) összemorzsoljuk és vaniliás tejbe áztatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól eldolgozzuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a két lapot.
A tetejére a 3 tojásfehérjéből, 10 dkg cukorból és egy kis citromlével kemény habot verünk és a sütemény tetjére kenjük.
Itt megkell jegyezenm, hogy a habot gőz felett kellene kemény habbá verni, de én ez alkalommal csak simán felvertem, és így is jó lett.
A fehér hab tetejére reszelhetünk csokoládét is.
Betesszük a hűtőbe és másnap szeleteljük.
2011. július 8., péntek
Paradicsomos tök
Nagyon könnyű és gyorsan elkészíthető, és még egészséges is.
Hozzávalók 2 személynek:
- 2 kisebb főzőtök (nekünk 1 kg volt a kettő),
- 2 nagyobb paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- oliva olaj,
- kapor,
- só.
Elkészítés:
Megmossuk majd meghámozzuk a tököt. Kettévágjuk, majd akit zavar az kiveheti a magházat, de szerintem nem szükséges.
Felvágjuk kockákra, majd egy kis olajban megpíritjuk nagy lángon kb. 5 percig.
Közben felvágjuk a paradicsomokat is kockára, majd mikor már kezd pirulni a tök hozzáadjuk a paradicsomokat is.
Összekavarjuk, majd hagyjuk egy kicsit és hozzáadjuk az összetört fokhagymát is.
Sózzuk, majd jól összekavarjuk, hagyjuk a tűzön még kb. 1 percig, majd lefődjük és levesszük a tüzről.
Tálalás előtt apróra vágott kaporral szórjuk meg.
Akár köretként, akár pedig tésztával is lehet tálalni.
2011. július 6., szerda
Töltött padlizsán
A receptet először Edó blogán láttam, és már az előtt hogy elolvastam volna a hozzávalókat, elnyerte tetszésemet. Nagyon finomnak tűnt ezért ki is próbáltam, azzal a különbséggel, hogy nekem nem volt juh túróm, így sajtot illetve burduf túrót használtam.
Nagyon finomra sikerült, úgy hogy Edó ezer köszönet érte!!! :)
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán (a kettő 65 dkg volt)
- fél csésze fehér rizs
- 2 zöld paprika
- 2 paradicsom
- 2 zöldhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld
- só, bors
- oliva olaj
- víz
Elkészítés:
Reggel, még mielőtt elmentem volna dolgozni, alaposan megmostam a rizset és beáztattam vizbe, így mire haza értem délutánra jól megszivta magát, s így sokkal hamarább megfőtt.
Szóval a rizset odatesszük kétszer annyi vizben, és majdnem puhára főzzük.
Közben, amíg fő a rizs, előkészítjük a zöldségeket.
A padlizsánokat megmossuk, majd ketté vágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a belsejét, sózzuk és borsózzuk.
A zöldhagyma fejét apróra vágjuk, a szárát pedig karikára, majd kis olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a kockára vágott paprikákat, a padlizsán húsát, a kockára vágott paradicsomokat, az átpasszírozott foghagymát, majd sózzuk, borsozzuk és kevés vizzel felöntve, lassú tüzön pároljuk.
Eddigre már megfőtt a rizs, apróra vágjuk a petrezselyemzöldet és hozzáadjuk a rizshez.
Amikor a zöldségek is jól megpárolodtak, levesszük a tüzről, majd összekavarjuk a főtt rizzsel.Ha szükséges lehet még egy kis sót hozzáadni.
A már előkészített üres padlizsán üregeket megtöltjük a rizses-zöldséges töltelékkel és kiolajozott tűzálló tálba tesszük.
Kevés vizet töltünk alá, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb.30 percig pároljuk. Az utolsó 5 perben levesszük az alufóliát, és a tetejét megszórjuk túróval (én kettőre sajtot, a másik kettőre pedig burduf túrót tettem).
Nagyon finom és laktatós lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Edó, köszi szépen mégegyszer !!! :)