2012. március 7., szerda
Mákos pillangó 2.
Már szerepel egy mákos pillnagó recept a blogon, de ezt a változatot sokkal könnyebb elkészíteni és gyorsabban is megy. Ugyanazokat a hozzávalókat használtam most is, csupán a pillangók megformázása különbözik.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- 2,6 dl tej
- 7 dkg puha vaj
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
+ a lekenéshez: 1 tojássárga + 1 ek tej
Elkészítés:
100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.
A cukorral és sóval elkavart lisztet egy dagasztó tálba szórjuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, közepében kis fészket készítünk és beleütjük a tojás sárgákat, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk (kb.35x50 cm), és megkenjük a töltelékkel.
Hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük (csakúgy mint a bejglit), majd egy éles késsel trapézokra szeleteljük. Az így kapott trapézok közepét egy fakanál nyelével lenyomjuk.
A pillangókat ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ne túl közel egymáshoz, mert még fognak nőni), és 15 percig hagyjuk pihenni.
Lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nekem ebből az adagból 11 darab pillangó lett.
Nagyon jól mutat és finom lehet! Jó hogy megmutattad mert lehet hogy nem tudtam volna elképzelni hogy müködik a gyakorlatban! Ötletes!
VálaszTörlésTényleg nagyon szép!
VálaszTörlésNagyon szép! :)
VálaszTörlésMennyire jól mutat!!!!
VálaszTörlésMáris mentem a tészta receptjét, nagyon szépen sikerült! Nagyon finom lehet... :o)
VálaszTörlésNagyon finom péksütemény, és milyen mutatós! Nálam az ilyenek napi szinten bejönnének!! :)
VálaszTörlés@Éva, köszönöm! Gondoltam, hogy a fázis képek alapján sokkal jobban meglehet majd érteni, hogy is van az elkészítése. :)
VálaszTörlés@Ibcsi, @Flóra, @Vicuska köszönöm! :)
@Krisz, örvendek, hogy tetszik! Valóban nagyon finom! :)
@Barbi, nekem is jöhetnek minden nap, főleg a mákos és a diós péksütemények. :)
Szépséges és tényleg könnyű elkészíteni :)
VálaszTörlésMár el is készítettem, csak kakaósan ;)
VálaszTörlés@Panna, megyek és meg is nézem :)
VálaszTörlés