2011. november 3., csütörtök

Mákos pillangók


Már nagyon rég láttam ezt a formázási technikát csak sajnos időközben megfeledkeztem róla. A napokban láttam meg újra Tündinél és már tudtam is hogy mi legyen a következő mákos sütim. :)
Egy már jól bevált kalács receptet használtam fel a tésztához, tölteléknek pedig bármit lehet használni : tehéntúrót, diót, mákot, kókuszreszeléket, lekvárt, nutellát....ki mivel szereti jobban. Mivel még nem tudtam pótolni mákhiányosságomat, ezért újból a mákkal töltöttem meg. :)

Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 3,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 2 tojás sárga
- 2,6 dl tej
- pici só
- 7 dkg puha vaj
- 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát dagasztunk: 100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.

A cukorral és sóval elkavart lisztet egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojás sárgákat, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. A vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.


Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. Minkét darabot újabb 9 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formálunk. Azt, hogy a két kisebb cipócskát hány részre osztjuk attól függ, hogy milyen nagy "pillangókat" szeretnénk sütni.


Mindegyik gombócot egyenként kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit és a végeit visszatűrjük a tészta alá. Az így kapott tészta végeket ollóval vagy késsel bevágjuk, de vigyázzunk hogy a "törzse" ne legyen túl vékony mert akkor elhasad süléskor. Én úgy vágtam, hogy középen maradjon legalább 2 ujjnyis rész s akkor biztos nem fog elhasadni süléskor.
Kifordítjuk a bevágott részeket, lapjára helyezzük mint a szárnyakat és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pillangókat.










                 15 percet pihenni hagyjuk, ez idő alatt előmelegítjük a sütőt. Ezután lekenjük a tejes tojássárgával és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Nagyon finom és poronyó pillangókat kapunk, és még másnapra sem szárad meg. Tejjel, kakaóval az egyik legfinomabb reggeli, tízórai! :)

11 megjegyzés:

  1. Hát nagyon guszta kis pillangócskák, szívesen elfogyasztanék párat....

    VálaszTörlés
  2. Erről nagymamám Bagolyszem nevű sütije jutott eszembe. Azt hiszem, nem sokáig fog érdekelni párom diétája :))) ő majd nem eszik, punktum.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Nem röpítenél ide egy pár pillangót?:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépségesek, tetszik a formázás!

    VálaszTörlés
  5. @Mrita, nagyon szívesen adnék, még van egy pár pillangó. :)

    @Aleda,köszönöm! :)

    @Annamari, kíváncsi vagyok milyen nagyid Bagolyszem nevű sütije!

    @Éva, már röpködnek is feléd...épp az ablakot nyisd ki. :)

    @Panna, köszönöm! Nekem is nagyon megtetszett ez a formázási módszer :)

    @Vicuska, köszi szépen!

    VálaszTörlés
  6. Ez fantasztikus:) Nagyon klasszak lettek, és mákos is ráadásul. Viszem is a formázási ötletet, nagyon tetszik, köszi:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta. Hasonló formázást láttam, amit feltétlenül el szeretnék készíteni. :)

    VálaszTörlés
  8. Jaj de guszta!!!!!! Nagyon jól néz ki ez a mákos pillangó. Olyan mákimádónak való, mint én:))))))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek lettek, én is nagyon szívesen megkóstolnám így mákosan. Szeretem a mákot, de itt Németben nehéz beszerezni (vagy csak én nem vagyok elég figyelmes?)

    VálaszTörlés