2011. november 26., szombat
Meggyes batyu
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 3 ek cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg kimagozott meggy
- 10 dkg cukor
- 1 csomag fözhető vanyliás puding
- 2 dl meggylé meggylé
- 2 dl tej
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje meghűlni.
A meggyet kimagozzuk, majd a levét kifogjuk.
A meggyet a cukorral együtt egy edénybe tesszük, összekeverjük és feltesszük főni. KB. 5 percet főzzük, majd levesszük a tűzről és pépesítjük.
A pudingport elkavarjuk egy kis meggylével, majd a tejet és megmaradt meggylevet feltesszük melegedni. Amikor már fő akkor hozzácsorgatjuk a meggylével elkevert pudingport és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Ezután hozzákavarjuk a pépesített főtt meggyet és hűlni hagyjuk.
Ha nincs friss meggyünk, akkor lehet használni meggybefőttet vagy meggykompótot.
Amíg hűl a töltelék elkészítjük a tésztát.
100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A sóval és a maradék cukorral elkavart lisztet egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülütte levő liszttel, meghagyva az üreget.
Hozzáöntjük a megmaradt tejet, jól elkavarjuk majd a felfutott élesztőt is hozzá adjuk és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 34-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyforma részre osztjuk. A megkelt tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztalapocskák közepére 1-1 jó evőkanálnyit halmozunk a kihűlt meggyes töltelékből. A négyzet széleit felvert tojásfehérjével körbe kenjük, hogy jobban ragadjanak és a szemközti csücskeit egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a batyukat, 10 percig pihentetjük majd megkenjük tojásfehérjével és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alattaranybarnára sütjük.
Amikor kihült porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Én csak a túrós batyut ismerem, de nagyon finom lehet ez a meggyes töltelék, már látom, hogy ezt ki fogom próbálni!
VálaszTörlésEbből bizony belakmároznék.
VálaszTörlésÓ ezek nagyon guszták! De szívesen megenném most ezt ami itt van előttem felvágva!
VálaszTörlésGuszta, és nagyon tetszik a töltelék. :)
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet ez a meggyes batyu. Amúgy is imádom a kelt tésztákat, hamarosan kipróbálom:)
VálaszTörlésVégre egy nem túrós batyu! Szuper!
VálaszTörlés@Vicuska, én is eddig csak túróst készítettem, de állíthatom, hogy megéri kipróbálni a meggyes töltelékkel is, nagyon finom! :)
VálaszTörlés@Martinelli, megtettem helyetted is :P
@Éva,köszönöm! Szívesen küldtem volna, de már nincs belőle.
@Petra, és nagyon finom is a töltelék!
@Trollanyu, remélem majd nektek is fog ízleni! :)
@Bors and Peper :), köszi szépen!
Gyönyörű és érzem a számban az ízét! Ezt egyszer ki kell próbálnom! :)
VálaszTörlés