2012. augusztus 27., hétfő
Sárgadinnye fagylalt
Igaz, hogy most zuhog az eső, és egy kicsit le is hűlt az idő (VÉGRE!!!), de a hétvégén nagyon-nagy hőség volt. Semmi más nem esett volna jobban, mint egy finom fagyi. :)
Hozzávalók:
- 60 dkg sárgadinnye
- 2,5 dl habtejszín
- 2 cs vanília cukor
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A sárgadinnyét meghámozzuk és kockára vágjuk, majd hozzáadjuk a citrom levet és a cukrot, és botmixerrel pépesítjük.
A tejszínt tejföl vastagságúra felverjük, majd a pépesített sárgadinnye masszával alaposan elkavarjuk.
Egy műanyag dobozba töltjük és betesszük a fagyasztóba.
Óránként jól keverjük át egy villával, de még jobb botmixerrel. Ezt ötször-hatszor ismételjük meg.
Tálaláskor szórhatunk a tetejére apróra vágott dinnyedarabkákat, nagyon finom! :)
2012. augusztus 20., hétfő
Kókuszkocka torta
Amint már írtam a kókuszkocka bejegyzésnél is, nagyon szeretjük ezt a sütit, és bármikor bármennyi mennyiségben készítenék biztos hamar elfogyna.
A hétvégén ünnepeltük a 6. házassági évfordulónkat, s mint minden ünnepre ez a süti is tervbe volt véve, de amikor megláttam Colors in the Kitchen blogán a kókuszkocka tortát tudtam, hogy az idén ezt készítem el. :)
Mivel nincs nagy tehetségem a torta készítéshez és díszítéshez, a fondant-ról ne is beszéljünk, nagyon megörvendtem ennek a tortának. Nem kellett túl bonyolítani, a díszítéssel sem volt gond. Leszámítva, hogy nem sült szép egyenletesre a tészta, minden úgy ment, mint a karikacsapás...... sőt a férjem azt mondta, hogy ez volt a legfinomabb torta amit készítettem, úgy hogy teljesen megvagyok elégedve vele, nagy sikere volt! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1/2 csomag sütőpor
- 25 dkg liszt
Hozzávalók a mázhoz:
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg Rama margarin
- 2 ek kakaópor
- 2 ek tej
+ Forgatáshoz: - kb. 6 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a krémhez:
- 2,5 dl habtejszín
- 8 dkg étcsokoládé
- 8 dkg tejcsokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 3 ek kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat és a cukrot kikavarjuk habosra, majd a vajat is hozzáadva tovább kavarjuk. Amikor már jó habos lett, akkor hozzáöntjük a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, és jól összekavarjuk.
Egy 16 cm-es tortaformát és egy kisebb tepsit (20*23 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd a tészta masszát elosszuk a tepsikbe.
Előmelegített sütőbe kb. 25-30 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Ha már kihűltek a tészták, akkor a tortalapot ketté vágjuk.
A tepsibe megsült tésztát pedig 16 darab rúdra vágjuk. Nekem sajnos nem a legjobb a sütőm, a tészták nem sülnek szép egyenletesre, ezért nem tudtam szép egyenletes csíkokat vágni. (na de csak ennyi szépség hibája legyen :P)
A máz hozzávalóit egy edénybe tesszük, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk (amíg a margarin elolvad).
A tészta csíkokat belemártogatjuk a kakaómázba, egy kicsit lecsepegtetjük majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Tálcára vagy rácsra rakosgatjuk és megvárjuk amíg egészen megszárad.
Közben elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt felforraljuk majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk az csokoládékat, és addig kavargatjuk amíg teljesen elolvad.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kemény habbá verjük. Az így kapott habot a mascarponével és a kókuszreszelékkel simára keverjük.
Jöhet a torta összeállítása: az alsó tortalapra rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. A krém megmaradt részét rákanalazzuk a tetejére és egyenletesen elsimítjuk, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. A torta oldalát is körbekenjük a krémmel és a kókuszos rudakkal körberakjuk a torta oldalát.
Fogyasztás előtt ajánlatos hűtőbe tenni pár órára, de ha nem bírjuk kivárni sincs semmi baj, akkor is finom. :)
2012. augusztus 17., péntek
Mákos keksz
Egy újabb gyorsan elkészíthető keksz, ezúttal mákos.Úgy látszik nagyon rákattantunk a kekszekre. :)
Ötlet innen
Hozzávalók:
- 12 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tojás
- 17 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 6 dkg darált mák
Elkészítés:
A tojást a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat és addig kavarjuk, amíg habos lesz.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd összedolgozzuk a tojásos masszával.
Sütőpapíros lemezre teáskanál segítségével halmokat rakunk, majd lelapítjuk őket.
180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt készre sütjük.
Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl sokat a sütőben, mert kiszárad!
Nem kell túl megpiruljon, amikor már világos akkor ki is vehetjük a sütőből.
2012. augusztus 16., csütörtök
Sajtos rúd
Alig vártam már, hogy egy kicsit hűljön le az idő, hogy a sütőt tudjam bekapcsolni és elkészíthessem az Illéskrisznél látott sajtos rudakat
Nagyon dicsérte, és teljesen egyet kell értsek vele, mert nagyon finom volt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és ugyanolyan gyorsan el is tüntettük. :)
Aki szereti a sós, sajtos ropogtatni valókat, az minden képpen próbálja ki, nagyon finom.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg reszelt sajt
- 30 dkg vaj
- 1 ek só
- tejföl, annyi hogy jól összeálljon (nekem 6 ek)
Lekenni: - 1 tojássárga
Szórni: - kb. 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, majd a tejföllel jól összedolgozzuk.
Az így kapott tésztát kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra és megkenjük a tojássárgával. Jó bőven megszórjuk a reszelt sajttal, majd kb. 1,5 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk és sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
2012. augusztus 14., kedd
Sárgarépakrém és blogkóstoló 4.
Szinte lemaradtam a blogkóstoló negyedik fordulójáról, utolsó percben vettem észre s természetesen jelentkeztem is. Ez alkalommal a háziasszony Chef Viki volt, akinek köszönhetően Évi blogát, Ízek és utazások, kaptam.
Sokat nem kellett keresgéljek a sok finom étel és sütik között, különösen a dióhabos linzerkosarak és a fűszeres, diós meggytorta tetszett meg. Vacilláltam is, hogy melyiket készítsem el elsőre, mert mindkettő nagyon jól nézett ki és biztosan finomak is, de aztán a nagy meleg eldöntötte.....egyiket sem, legalábbis most. :(
Annyira meleg volt még a tegnapig, hogy a sütőt nem kapcsoltam be már hetek óta. Aztán jött a répakrém bejegyzése, nekem pedig már fogyóban volt a padlizsánkrémem, így meg is volt mit készítek el a blogkóstoló 4. fordulójára. :)
Azért nem fogom elfelejteni a sütiket sem, biztos elfogom készíteni. :)
Hozzávalók:
- 3 nagyobbacska sárgarépa
- 10 dkg sajt
- tejföl, annyi hogy jó kenhető állaga legyen
- só, bors
- fokhagyma
Elkészítés:
A répát és sajtot lereszeljük, összekavarjuk a tejföllel majd a fűszerekkel és a fokhagymával ízesítjük.
Fogyasztásig hűtőbe tartjuk.
2012. augusztus 13., hétfő
Fahéjas piros ringló szilva sorbet
Kaptunk egy jó adag ringló szilvát, s napok óta már ott ült a hűtőbe és hozzá sem nyúltunk. Gondolkodtam mit tudnék készíteni belőle, hogy ne kelljen eldobjuk. Süti szoba sem jöhetett mert nagyon meleg volt, a lekvárral is igen be kellett volna melegíteni a konyhába, így hát maradt a sorbet. :)
Eddig még nem ettem szilvából készített fagyit, de meg kell mondjam, hogy nagyon-nagyon finom volt.
Jó friss savanykás ízű, na meg a fahéjjal együtt valami csodás! :)
Hozzávalók:
- 60 dkg kimagozott szilva
- 10 dkg cukor
- 10 dl víz
- 2 tk fahéj
Elkészítés:
A kimagozott szilvát betesszük egy műanyag dobozba kb. 2 órára a fagyasztóba.
Addig elkészítjük a cukros szirupot, amihez a cukrot és vizet feltesszük melegedni, majd addig kavargatjuk amíg besűrűsödik.
Levéve a tűzről hozzákeverjük a fahajat, és hagyjuk kihűlni.
Ha már a szilvánk is megfagyott és a szirupunk is kihűlt, akkor összeturmixoljuk a kettőt, betesszük egy műanyag edénybe és mehet a fagyasztóba.
Közbe óránként jól keverjük át egy villával vagy botmixerrel. Én ötször ismételtem meg fogyasztás előtt.
2012. augusztus 10., péntek
Keksz-szalámi
Sütés nélküli finomság, gyorsan és könnyen elkészíthető. Gyerekkorunk egyik kedvence így egyszerűen vagy akár dióval, mazsolával, raháttal, vagy kókusszal elkészítve.
Hozzávalók:
- 50 dkg háztartási keksz
- 10 dkg cukor
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj/margarin
- 3 ek kakaó
- rumaroma ízlés szerint (nálam 3 tk)
Elkészítés:
A kekszet kisebb darabokra tördeljük.
A cukrot elkavarjuk a kakaóval, majd a tejjel felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat és felolvasztjuk. Levesszük a tűzről és rumaromával ízesítjük.
A feldarabolt kekszre öntjük, majd elkavarjuk.
Én egy őzgerincformát kibéleltem folpack fóliával, majd a masszát belekanalaztam (jól belenyomkodni) és elsimítottam.
Ha nem akarjuk őzgerincformába tenni, akkor egy folpack fóliát kiterítünk, rákanalazunk a masszából, és rúd alakúra formázzuk és szorosan feltekerjük a fóliát.
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni, majd 1-1,5 cm-es vastagságú szeletekként tálaljuk.
2012. augusztus 7., kedd
Lekváros margaréta
Azt hiszem nem tévedek, ha azt mondom, hogy mindegyikünknek vannak rossz napjai a konyhába. Főleg amikor a legjobbat és legfinomabbat szeretnénk készíteni vendégeinknek, de minden igyekezetünk ellenére nem sikerül semmi. Na, ez így történt velem is. :(
A hétvégén vendégeket vártunk, mégpedig Anyósomékat, és megszerettem volna őket lepni Gabriella finom lemezes linzerével.......na de csak szerettem volna...... mert valamiért nem sikerült. :( Nem tudom miért, de a tésztája nem akart összeállni sehogy sem, mindent megpróbáltam, de mégsem lehetett nyújtani. Időm nem lett volna újat készíteni, és kidobni sem akartam, így jött az ötlet, hogy próbáljak valami aprósüteményt készíteni. Ez már sokkal jobban ment, és a végeredmény szerintem nagyon jó lett, mutatós is és finom is. :)
Amikor az Apósom meglátta azt mondta, ez olyan mint egy margaréta, így lett lekváros margaréta a neve. :)
Gabriella köszönöm a receptet, még akkor is ha nekem nem sikerült csak más kivitelezésben. Az íze nagyon finom volt, omlós és puha, és gyorsan elfogyott. Biztos vagyok benne, hogy még próbálkozom vele, nem adom fel ilyen könnyen. :)
Hozzávalók kb. 36 darabhoz:
- 1 tojássárga
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg finom liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- kb. 1 dl tej
+ kevés lekvár (bármilyen ízű lehet) + porcukor
Elkészítés:
A tojássárgát a porcukorral és zsírral habosra kavarjuk.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt citromhéjat és a tejet, majd jól összedolgozzuk.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle, sütőpapíros lemezre rakosgatjuk majd egy egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk.
Ezután a közepében egy kis lyukat csinálunk egy fakanál nyelével.
Az így kapott mélyedésbe egy kis lekvárt teszünk, majd 190 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.
Amiután kihűlt, meghintjük egy kis porcukorral és fogyaszthatjuk is.
2012. augusztus 2., csütörtök
Svéd fűszeres keksz
Egy újabb finom és gyors keksz recept! :)
Az eredeti recept neve svéd fahéjas-gyömbéres keksz, amihez a mézeskalács fűszer helyett őrölt gyömbérből, fahéjból, szegfűszegből és fehérborsból készített fűszerkeveréket használnak. Mivel nekem volt még egy kis mézeskalács fűszerem, azt tettem bele.
A receptet a NoSAltyn találtam.
Hozzávalók kb. 36 darabhoz:
- 22 dkg finom liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- csipetnyi só
- 5 dkg cukor
- 5 ek méz
- 10 dkg puha vaj
+ tojásfehérje lekenni
+ kristálycukor megszórni
Elkészítés:
A cukorból egy jó evőkanálnyit félreteszünk (majd ezzel szórjuk meg a tésztakorongok tetejét), a többit a liszttel elkavarjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és puha tésztává dolgozzuk össze.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle, sütőpapíros lemezre rakosgatjuk majd egy egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk.
A tojásfehérjét enyhén felverjük egy villával, majd a tészta korongok tetejét vékonyan megkenjük vele és megszórjuk a cukorral.
190 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.