2012. december 24., hétfő
2012. december 21., péntek
Szedres csavart
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl joghurt
- 0,9 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg szeder
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs vanília puding
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.
A tejet csak lassan-lassan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy szükség lesz az egészre.
Míg a gép dolgozik elkészítjük a tölteléket. Nekem most fagyasztott szedrem volt, szűrőbe tettem, kiengedtem és felfogtam a levét. A pudingport és cukrot elkavarjuk a felfogott szederlével (kb. 0,6 dl). A szedret turmixgéppel pépesítettem, feltettem melegedni, majd amikor főni kezd hozzácsorgatjuk a szederlével elkevert pudingport és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szedres töltelékkel. Gondolatban, hosszanti irányba 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.
Egy éles késsel kb.2-3 cm széles szeletekre vágjuk, megcsavarjuk őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük, majd porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk.
2012. december 17., hétfő
Gyümölcskenyér tojásfehérjéből narancsmázzal
Amikor megláttam Trollanyunál, tudtam, hogy ez lesz a hétvégi sütink. :) A tojásfehérjék ott voltak a mélyhűtőbe, és felhasználásra vártak, mi meg pont egy ilyen mutatós és finom sütire vágytunk. Igaz a "belevalókat" egy kicsit módosítottam, ahhoz mérten, hogy mi volt pont itthon, és a vajat kifelejtettem a Trollanyu által megadott receptből, de így is nagyon finom volt.
A férjem azt mondta, hogy már rég nem készítettem ilyen finom sütit, nagyon ízlett neki. :) Ennél nagyobb elismerés nem is kell. :)
Trollanyu köszönjük szépen, nagyon finom volt! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 7 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg dió
- 10 dkg étcsoki
- 15 dkg rahát
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 citrom reszelt héja
- 8 dkg liszt
Hozzávalók a narancsmázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 0,2 dl narancslé
Elkészítés:
A diót darabosra vágjuk/törjük. Én úgy csináltam, hogy egy zacskóba tettem a diót, majd egy konyharuha közé fogtam, és a hús klopfolóval összetörtem. Csupán pár ütés elegendő, mert az a jó ha darabos a dió.
A csokit is feldaraboljuk, majd a rahátot is. Hogy minél gusztább legyen, jó ha több színű rahátot használunk, nekem volt sárga, piros és zöld színű.
Az összetört/vágott hozzávalókat a lisztel elkeverjük.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, mikor már közepesen kemény, akkor a porcukrot is hozzáadjuk és keményre verjük.
Beleforgatjuk a lisztes keveréket és itt még hozzá kellett volna adjak egy kis olvasztott vajat, de a mikróba felejtettem, s csak akkor vettem észre amikor már a sütőbe volt a tészta. Na de sebaj, így is finom volt. :)
Kivajazott, lisztezett őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 25- 30 percig sütjük. (Tűpróba!!!)
Amikor kihűlt bevonjuk a narancsmázzal, amihez a porcukrot elkeverjük a narancslével, de vigyázzunk, hogy lassan adagoljuk a cukorhoz a levet. Egy nehezen folyós, sűrű mázat kell kapjunk.
2012. december 14., péntek
Diós és mákos kalács
Ezek a finom kalácsok még tavaly Karácsonykor kerültek az ünnepi asztalra, de még én sem értem, hogy miért nem kerültek fel a blogra. Nagyon könnyű, puha és természetesen finom kalácsok, és még másnapra sem szárad meg. :) Nálunk hiányozhatatlan ünnepkor.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárga
- 6 dkg vaj
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 kk vanília
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- kb. 0,5 dl tej
- 10 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a diót és mákot, külön-külön elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet és összemelegítjük.
Ha túl hígnak tűnik a töltelék, akkor még adunk hozzá egy kis diót vagy mákot, és abban az esetben ha túl kemény lenne, akkor még egy kis tejet adagolunk hozzá.
A cukor mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti. :)
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és a többi hozzávalóval együtt dagasztani kezdjük addig, amíg jó hólyagos nem lesz.
Lágy tésztát kell kapjunk.
Vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok plusz lisztet, mert akkor nem nő fel a kalács!
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (nálam kb. 1 h volt)
Amikor a tészta duplájára kelt, lisztes felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk téglalappá, majd kettőt megkenünk a diós töltelékkel, a másik kettőt pedig a mákos töltelékkel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a 2 diós rudat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük. Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a mákos rudakkal is.
(Ha nem érthető a kalács megformázása, akkor megnézheted a rahátos kalácsnál, annyi különbséggel, hogy rahát helyett a mákos és diós töltelék kerül.)
Amikor már a tészta a forma pereméig ér, lekenjük tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük .
2012. december 13., csütörtök
Csavart diós kiflicskék
Valamikor réges-régen még egy román blogról mentettem le ezt a receptet, de sajnos már nem tudom melyikről, mert azt nem jegyeztem le. (Annak idején még nem írtam a blogot, és soha nem jegyeztem le, hogy mit hol találtam).
Egy kicsit több munka van vele, de megéri, mert nagyon finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg cukor
- 1,1 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor
+ víz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba tesszük.
A közepébe egy kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojásokat, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval együtt egy jól formázható, rugalmas tésztát gyúrunk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. (kb. 40-45 perc)
Ezalatt a diót ledaráljuk, majd elkavarjuk a cukrokkal.
Ezután egy kicsit átgyúrjuk a már megkelt tésztát (nem kell lisztezett felületen, mert elég olajos a tészta és nem ragad oda) és 2 részre osztjuk, így majd könnyebb lesz vele dolgozni.
A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd kb 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, és mindegyiket hengerré sodorjuk. Az így kapott hengereket kb. 6 cm hosszúságú rudacskákra vágjuk.
Mindegyik rudacskát vízbe mártjuk, majd meghempergetjük a cukros-diós keverékben. Megcsavarjuk őket, kifli alakúra formáljuk és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
2012. december 12., szerda
Szezámmagos perec
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek tejföl
- 1,5 dl tej
+ 1 tojásfehérje
+ 15 dkg szezámmag
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A sóval elkevert liszttet elmorzsoljuk a vajjal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
A tésztát 15 percig pihentetjük, majd kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk.
A tojásfehérjét felverjük egy kicsit villával, majd a perecek tetejét lekenjük vele.
A perecek tojásfehérjés felét szezámmagba mártjuk és sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk. 25-30 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
2012. december 6., csütörtök
Túrós kockák reggelire
Túrós batyunak indult, aztán a végeredmény ez lett. ;) Nagyon finom, puha péksütemény, egy bögre tej vagy kakaó mellé kitűnő reggelire. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- 1/2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 1 ek búzadara
- 1/2 narancs reszelt héja
+ Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek víz
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Amiután megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk majd 15 egyenlő részre osztjuk.
Gombóccá formáljuk a tésztadarabokat és 10 percig pihentetjük.
Ezután mindegyiket kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk, közepébe teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket. Két oldalát a körnek fogjuk meg és csipjük össze, majd ugyanígy járjunk el a szembe levő résszel is, majd a két középső résszel is, úgy hogy 4 sarkot kapjunk. Figyeljünk arra, hogy jól csipjük össze, mert hanem sütés közben szétnyílnak!
Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk.
2012. december 4., kedd
Mákos legyező
Már készítettem sós változatban is legyezőt, de ahogy néztem nem került fel a blogra, így most hozok egy mákos változatot. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1,5 dl joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is, vagy akár elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 2 ek házi barack lekvár
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
+Lekenéshez: - 1 tojássárga+1 ek tej
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.
Míg a gép dolgozott elkészítettem a tölteléket: a mákot elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk lekvárt és a tejet és összemelegítjük.
Ha szokásos módon készítjük a tésztát, akkor először a langyos joghurtba elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. A lisztet tálba szórjuk, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 12 részre vágjuk, majd gombóccá formázzuk a tésztadarabkákat.
Mindegyik gombócot, külön-külön kb. 15x10 cm téglalappá nyújtjuk majd a közepét megkenjük a mákos töltelékkel. Ezután a töltelékre borítjuk az egyik tésztaszélet, majd erre a másikat is, egy kicsit összecsípjük a tésztát ahol összeérnek a végek, majd a sodrófával végig megyünk még egyszer rajta, hogy egy kicsit lapuljon el.
Konyhaollóval bevagdossuk 7-8 helyen a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen.
Áthelyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd a bevágott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva, és legyező alakúra formázzuk.
20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
2012. november 29., csütörtök
Majomkenyér (Monkey bread)
Nagyon rég a listámon volt ez a finomság, csak idővel elfelejtődött, majd amikor újra megláttam Aledánál, nem halasztottam tovább. Nem is kerestem meg az általam elmentett receptet, mert tudtam, hogy nem fogok csalódni az Aleda által megadott receptben, így semmit nem változtattam rajta. :)
Nagyon finom lett. Aki szereti a fahéjas dolgokat, feltétlenül próbálja ki, nem fog csalódni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tk faháj
+ forma kikenéséhez: - 4 dkg vaj
- 5 dkg cukor
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ez idő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajat megolvasztjuk.
A kuglófformát kikenjük egy ecsettel olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik tészta darabkát rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így összesen 56 tésztadarabkát kapunk.
Ezeket golyókká formázzuk, belemártjuk az olvasztott vajba majd a fahéjas cukorba hempergetjük, és a kuglófformába rakosgatjuk.
30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
Sütés után tányérra borítjuk.
2012. november 26., hétfő
Rákóczi túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 60 dkg tehéntúró
- 2 tojássárga
- 1 cs vanília cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek búzadara
Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
+ házi baracklekvár (nálam 18 dkg)
Elkészítés:
A cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
Ezután sütőpapírra helyezzük a cipót és tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 1 cm vastagságú legyen), majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsire.
A tésztát villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg!)
Amíg elősül a tésztánk, elkészítjük a krémet, amihez a túrót elkeverjük a porcukorral, tojássárgákkal és a végén a búzadarát is hozzáadjuk.
A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen rásimítjuk a túrós krémet, majd alacsonyabb hőfokon (kb. 150 fokon) tovább süssük még kb. 20-25 percig. Addig hagyjuk, amíg a túrókrém teteje megkeményedik egy kicsit.
Közben félig kemény habot verünk a fehérjékből, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, tovább verve a habot, amíg nagyon kemény lesz.
Miután kivettük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük baracklekvárral a túrókrém tetejét, majd habzsákba töltjük a kemény tojáshabot és a tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük száradni még kb. 10-15 percre 130 fokos sütőben.
Ezután a megsült süti rácsközeit egy kiskanállal, óvatosan baracklekvárral töltjük ki.
Meleg vízbe mártott késsel kockára vágva tálaljuk.
2012. november 23., péntek
Sós perec
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 tk só
- 1,5 őrölt kömény
- 1 csapott ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
Lekenni: - 1 tojássárga+ 1 ek tej
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A liszttel elkeverjük a sót és a köményt, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
Nem kell pihentetni, hanem kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd a perecformával kiszúrjuk a pereceket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojással, esetleg megszórjuk sajttal vagy magokkal. (nálam ez most elmaradt)
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
2012. november 21., szerda
Döbleces (sütőtökös) kalácstorta
Amikor megláttam Aledánál ezt a kalácsot teljesen beleszerettem, nagyon megtetszett mind a formája, mind pedig a döbleces töltelék. Nem is vártam sokat az elkészítésével, hétvégén el is készült, és hát mit mondjak.....nagy sikere volt. :) Nagyon finom, aromás kalács, aki szereti a sütőtököt mindenképpen próbálja ki, nem fog csalódni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg döblecpüré (sütőtök)
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- fél narancs reszelt héja
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg döblecpüré
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Először elkészítjük a döblecpürét, amihez kb. 40 dkg döblec (sütőtök) héját levágjuk, kockára vágjuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük majd leturmixoljuk, vagy villával összetörjük, és hűlni hagyjuk.
Ebből az adagból lesz kb. 20 dkg püré, aminek felét majd beletesszük a tésztába, a másik fele pedig lesz a töltelék.
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket, amihez a vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kb. 25x15 nagyságú téglalapokká nyújtjuk, megkenjünk a döbleces vajjal, majd kettőt-kettőt egymásra teszünk és felcsavarjuk, így kapunk 4 rúdtekercset.
Mindegyik tekercset 6 részre vágjuk, a széleit egyenesen és a középső darabokat trapéz formára.
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vékonyan megkenjük vajjal és megszórjuk liszttel.
A rúdtekercsek szélső, egyenesen levágott részeit a tortaforma közepébe helyezzük, a trapéz darabokat pedig körbe a szélére.
20 percig újra pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Sajnos nem tudtam fázis-fotókat készíteni, de Aledánál megtaláljátok a formázás jobb megértéséhez szükséges képeket.
2012. november 19., hétfő
Pierette + Blogkóstoló 6. forduló
Újra itt van a blogkóstoló egy újabb fordulója, ezúttal a háziasszony Barbi, kinek sorsolása következtében Éva blogját, a Takarékos konyhát kaptam. Egy kicsit nehéz dolgom volt, mert nagyon sok finomságot készített már Éva, de azért próbáltam az aprósüteményekre koncentrálni, amit Karácsonyra is ellehet majd készíteni. A döntésem a Pierette sütire esett, mivel aránylag könnyű az elkészítése és igen jól is mutat, na meg most így utólag mondhatom, hogy finom is. :)
Ez a süti egy régebbi süteményes könyvből való, és egy kedves blogertársunk, Jámborné Budai Mónika, a Váncza-süti projekt keretén belül azt a célt tűzte ki, hogy az összes Váncza-sütit készítse el egy éven belül. Itt is sok sikert kívánok hozzá!
Ha több Váncza-sütit szeretnél, akkor látogass el Mónikához, ahol finomabbnál-finomabb sütit találsz. :)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt (eredeti receptben 30 dkg)
- 1 cs sütőpor
- 18 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 cs. vanília cukor
+ 10 dkg csokoládé (nálam tejcsoki)
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral (30 dkg-al kezdtem) majd a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Nekem nem volt elég a 30 dkg liszt, így még hozzáadtam kb. 5 dekányit, amíg jól összeállt a tészta. Nagyon lágy tésztát kaptam, nem tudtam volna megformálni a golyókat, ezért betettem a hűtőszekrénybe kb. 2 órára pihenni.
Ezután már nagyon jól tudtam dolgozni vele, diónyi golyókat formáltam és sütőpapíros tepsire rakosgattam, nem túl közel egymáshoz mert sülés közben majd terülnek. Egy lisztbe mártott lapos talpú pohárral lelapítottam a golyókat (kb. 0,5 cm magas és 4,5 cm átmérőjű kör) majd egy fakanál nyelének a végével a kör közepébe kis mélyedést nyomunk és előmelegített sütőben szép sárgára sütjük.(kb. 10-12 perc)
Amire megsülnek a sütik, a kis mélyedések eltűnnek, ezért ahogy kivettem a sütőből, még melegen, újra benyomtam a közepét a fakanál nyelével.
Finom és omlós teasütemény, és igen mutatós süti.
Nekem ebből az adagból 46 darab lett.
2012. november 16., péntek
Nutellás spirálkalács
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 6 ek nutella, vagy bármilyen mogyorókrém (lehet kevesebbet vagy akár többet is használni, ki mennyire szereti)
+ 3 dkg olvasztott vaj
+ 1 tojássárga lekenni
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és a tojássárgát és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közbe a nutellát kivesszük a hűtőszekrényből, hogy könnyen kenhető legyen.
Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk és enyhén átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
Hosszába, 3 egyenlő részre vágjuk, majd mindegyik tésztadarab közepét megkenjük nutellával.
Előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit, majd az egyik tésztacsíkot feltekerjük mint a bejglit, lekenjük olvasztott vajjal, majd csigaszerűen feltekerjük és a tepsi közepébe tesszük.
Lekenjük a tojássárgával, majd 15 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőbe, kb. 175 C-on, 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
2012. november 14., szerda
Mézespuszedli (Mézespogácsa)
Karácsonyra készülődve elkészítettem az idei első mézespuszedlit, vagy ahogy mifelénk nevezik, mézespogácsát. Nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz, és puha......hm nagyon jól sikerült.
Köszönet Tücsökbogárnak a receptért, semmit nem változtattam rajta, így a tökéletes. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 33 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 12 dkg méz
- 2 tojás
- 2 ek víz
- 3 ek olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 17,5 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásokat a sóval és a cukorral jó habosra keverjük, majd tovább kevergetve hozzá adjuk a mézet, vizet és olajat.
A szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel elkevert lisztet is hozzáadjuk, majd összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, egy lágyabb masszát kapunk.
A tésztát becsomagoljuk folpackba és 1 órára hűtőszekrénybe pihentetjük. Én ettől egy kicsit eltértem, mert valami közbejött és csak másnap tudtam megsütni, így kb.14 órát volt hűtőbe, de szerintem semmi baja nem lett, ugyanolyan finom lett. Szóval nyugodtan lehet éjszakára hűtőbe hagyni, és majd másnap sütni.
A hűtőből kivéve, diónyi golyókat formálunk (én megmértem és mindegyik golyó 17 gramm volt). Tücsökbogár írta, hogy vizes kézzel kell megformálni mert ragad a tészta, de nekem nem volt szükség rá, gondolom, mert több időt volt hűtőbe. DE ha túl ragacsosnak ítéljük a tészta masszát, akkor végezzük vizes kézzel a formázást, így nem ragad a tenyerünkhöz.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kicsit távolabb egymástól majd egy vízbe mártott evőkanállal, vagy lapos talpú pohárral, ellapítjuk a golyókat kb. fél centi magasra.
175 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket a cukorral, gőz fölött kemény habbá verjük, majd a kihűlt pogácsákat beleforgatjuk a felvert habba.
Sütőpapírra tesszük és szobahőmérsékleten megszárítjuk.
Jól záródó dobozban sokáig eláll (már ha marad belőle), de már sütés után is azonnal fogyasztható.
2012. november 12., hétfő
Gubarúd
A múlt héten Tündi mákos-gubát készített, de saját készítésű gubarudakból. Nagyon tetszett az ötlet, így a hétvégén már el is készítettem. Azt hiszem, nem is kell mondjam hogy finomabb lett, mint a bolti kiflivel elkészült guba. Ezután, ha mákos gubát szeretnénk készíteni, akkor biztos, hogy ilyen gubarudakat fogok készíteni hozzá. :)
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,6 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 kk só
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
+ Lekenni: - 1 tojásfehérje
+ Szórni: - egész mákszemek
Elkészítés:
Én most a kenyérsütőgép dagasztó-kelesztő programjával készítettem el a tésztát. Ehhez az üstbe mértem a hozzávalókat, majd bekapcsoltam a gépet és vártam amíg elvégzi feladatát. :)
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet, sót és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Ha már jól bedagasztottuk, akkor kis cipót formázunk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk egy kb. 1 cm vastagságú négyszögre (az ideális 30x30 cm lenne), és egy éles késsel vagy pizzavágóval kb. 3 centi széles csíkokat vágunk a tésztából (10 darab).
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudakat, kis távolságot hagyva egymás között. Én lekentem felvert tojásfehérjével és megszórtam egész mákszemekkel, de ez elhagyható. Egy újabb 10 perig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
A kész gubarudakat rácson hagyjuk kihűlni, majd akár magában is fogyaszthatjuk vagy másnap mákos gubát készítünk a rudakból. :)
A blogon fent van már a mákos-guba, itt megtalálhatod, annyi különbséggel, hogy akkor kalácsból készült.