2013. március 20., szerda

Havasi kifli


A múlt héten, amikor telefonon beszéltem Édesanyámmal szó került, hogy milyen finom lekváros kifliket készített. Emlékeztem, hogy még gyerek koromba ettem ilyet, de én soha nem készítettem, és receptem sem volt hozzá. Így elkértem a receptet (egy folyóiratból való), és már szombat reggel el is készítettem. Nagyon finom volt, jó omlós sütemény, hamar el is fogyott. Azt hiszem újra elkészítem majd Húsvétra. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej

+ Tölteni: bármilyen ízű kemény lekvár (nálam házi eper lekvár)

+ Hempergetni: porcukor

Elkészítés:

A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A sóval és cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb.40-45 percet pihentetjük.

Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.

Mindegyik gombócot kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy kis lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kiflit formázzunk.

A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.



30 megjegyzés:

  1. Mamikám sütött ilyen finom kifliket, hókiflinek ismerem. A kedvencem mindig is a "piros" lekvárral töltött hókifli volt...de régen ettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is utána néztem a netten, és szerintem a hókifli és havasi kifli egy és ugyanaz. :)
      Igen, igen, a legfinomabb a piros lekvárral töltve. :)

      Törlés
  2. Nálunk nagy kedvenc, ha tehetem sütöm, és soha nem elég....:-)) Eper lekvár???? hát azzal még nem sütöttem....:-))Fincsi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nálunk is nagy kedvenc, biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokszor fogom készíteni, mert nagyon finom. :)
      Igen, eper lekvárral töltöttem, mert csak az volt kemény, a többi lekvár túl híg volt és kifolyt volna.

      Törlés
  3. Pont ilyeneket sütött az anyu mindig, isteni finom:) Eperlekvárral még sosem ettem, de nagyon jó lehet, az én kedvencem a mákos és a szilvalekváros:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd kifogom próbálni mákkal is, mert nagy mák rajongó vagyok. Semmi kétségem, hogy azzal is nagyon finom. :)

      Törlés
    2. Én dióval szoktam készíteni azzal nagyon finom.

      Törlés
  4. Tetszik, a zsírtól tényleg finom, omlós lehet a tésztája! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, NAGYON omlós volt a tésztája. Zsírral a legfinomabb, még akkor is ha sokan idegenkednek tőle. :)

      Törlés
  5. Anyum is sokszor sütötte, s kb. 2x már én is.....nem is tudom miért olyan ritkán, hiszen imádta mindenki?! Köszi, hogy eszembe juttattad!! :) Recept mustrára jöttem, ugyanis tőled fogok valami édeset készíteni a blogkóstolóra! :) Úgy látom, nem lesz könnyű dolgom, ami a választást illeti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek Marika. :) Remélem majd sikerül kedvedre valót választani a blogkóstolóra. Kíváncsian várom, hogy mire esett a választásod.:)
      Megyek én is megnézem ki lesz a 'párom' ezen fordulóban. :)

      Törlés
  6. Nagyon finom,isteni recept! A legjobb,amit találtam ebben a süti témában! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :-) Sokadszorra sütöm, most éppen húsvétra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Pircsi, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek is ez a süti! :) Nálunk is sokszor készül mert a család nagy kedvence.
      További jó sütögetést és Áldott Húsvétot! :)

      Törlés
    2. Áldott ünnepeket kívánok én is sok szeretettel! :-)

      Törlés
    3. Áldott ünnepeket kívánok sok szeretettel mindenkinek.

      Törlés
    4. Örülök , hogy rátalálttam a hó kiflire , rég sütöttem a család kedvence. Most ezt meg sütöm.

      Törlés
  7. Most ezt sütöm meg a család kedvence. Anyukám sokat csinált nekünk. Finom.

    VálaszTörlés
  8. Kiváncsi vagyok hogy sikerül,most gyúrtam be.Remélem.nem.rontottam.el a zsirt egy kis tejföllel szaporitottam.

    VálaszTörlés
  9. elkészítem..:) gyerekoromban ez volta a kedvenc sütim

    VálaszTörlés
  10. Most gyurtam be,valamikor règebben sütöttem de már nem emlèkszem rá de azt tudom hogy nagyon finom volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy ezt a receptet választottad újra elkészíteni. Remélem ízlett! :)

      Törlés
  11. Nagyon jó a recept meg fogom csinalni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Remélem ízleni fog nektek is :)

      Törlés
  12. Válaszok
    1. Jó biza. :) Örülök, hogy neked is tetszik.

      Törlés
  13. Milyen hőmérsékleten sütendő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 180 fokon, azzal a megjegyzéssel, hogy a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

      Törlés
  14. Most készül.. Remélem finom lesz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ízleni fog, ez egyik legfinomabb süti! :)

      Törlés
  15. Én is szeretem sütni,és a gyerekek enni.

    VálaszTörlés