A múlt héten, amikor telefonon beszéltem Édesanyámmal szó került, hogy milyen finom lekváros kifliket készített. Emlékeztem, hogy még gyerek koromba ettem ilyet, de én soha nem készítettem, és receptem sem volt hozzá. Így elkértem a receptet (egy folyóiratból való), és már szombat reggel el is készítettem. Nagyon finom volt, jó omlós sütemény, hamar el is fogyott. Azt hiszem újra elkészítem majd Húsvétra. :)
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej
+ Tölteni: bármilyen ízű kemény lekvár (nálam házi eper lekvár)
+ Hempergetni: porcukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A sóval és cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb.40-45 percet pihentetjük.
Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.
Mindegyik gombócot kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy kis lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kiflit formázzunk.
A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.
Mamikám sütött ilyen finom kifliket, hókiflinek ismerem. A kedvencem mindig is a "piros" lekvárral töltött hókifli volt...de régen ettem:)
VálaszTörlésÉn is utána néztem a netten, és szerintem a hókifli és havasi kifli egy és ugyanaz. :)
TörlésIgen, igen, a legfinomabb a piros lekvárral töltve. :)
Nálunk nagy kedvenc, ha tehetem sütöm, és soha nem elég....:-)) Eper lekvár???? hát azzal még nem sütöttem....:-))Fincsi!!!
VálaszTörlésMost már nálunk is nagy kedvenc, biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokszor fogom készíteni, mert nagyon finom. :)
TörlésIgen, eper lekvárral töltöttem, mert csak az volt kemény, a többi lekvár túl híg volt és kifolyt volna.
Pont ilyeneket sütött az anyu mindig, isteni finom:) Eperlekvárral még sosem ettem, de nagyon jó lehet, az én kedvencem a mákos és a szilvalekváros:)
VálaszTörlésMajd kifogom próbálni mákkal is, mert nagy mák rajongó vagyok. Semmi kétségem, hogy azzal is nagyon finom. :)
TörlésÉn dióval szoktam készíteni azzal nagyon finom.
TörlésTetszik, a zsírtól tényleg finom, omlós lehet a tésztája! :)
VálaszTörlésIgen, NAGYON omlós volt a tésztája. Zsírral a legfinomabb, még akkor is ha sokan idegenkednek tőle. :)
TörlésAnyum is sokszor sütötte, s kb. 2x már én is.....nem is tudom miért olyan ritkán, hiszen imádta mindenki?! Köszi, hogy eszembe juttattad!! :) Recept mustrára jöttem, ugyanis tőled fogok valami édeset készíteni a blogkóstolóra! :) Úgy látom, nem lesz könnyű dolgom, ami a választást illeti! :)
VálaszTörlésÜdvözöllek Marika. :) Remélem majd sikerül kedvedre valót választani a blogkóstolóra. Kíváncsian várom, hogy mire esett a választásod.:)
TörlésMegyek én is megnézem ki lesz a 'párom' ezen fordulóban. :)
Nagyon finom,isteni recept! A legjobb,amit találtam ebben a süti témában! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :-) Sokadszorra sütöm, most éppen húsvétra.
VálaszTörlésKedves Pircsi, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek is ez a süti! :) Nálunk is sokszor készül mert a család nagy kedvence.
TörlésTovábbi jó sütögetést és Áldott Húsvétot! :)
Áldott ünnepeket kívánok én is sok szeretettel! :-)
TörlésÁldott ünnepeket kívánok sok szeretettel mindenkinek.
TörlésÖrülök , hogy rátalálttam a hó kiflire , rég sütöttem a család kedvence. Most ezt meg sütöm.
TörlésMost ezt sütöm meg a család kedvence. Anyukám sokat csinált nekünk. Finom.
VálaszTörlésKiváncsi vagyok hogy sikerül,most gyúrtam be.Remélem.nem.rontottam.el a zsirt egy kis tejföllel szaporitottam.
VálaszTörléselkészítem..:) gyerekoromban ez volta a kedvenc sütim
VálaszTörlésMost gyurtam be,valamikor règebben sütöttem de már nem emlèkszem rá de azt tudom hogy nagyon finom volt
VálaszTörlésÖrvendek, hogy ezt a receptet választottad újra elkészíteni. Remélem ízlett! :)
TörlésNagyon jó a recept meg fogom csinalni
VálaszTörlésKöszönöm! Remélem ízleni fog nektek is :)
TörlésJó a sütik
VálaszTörlésJó biza. :) Örülök, hogy neked is tetszik.
TörlésMilyen hőmérsékleten sütendő?
VálaszTörlés180 fokon, azzal a megjegyzéssel, hogy a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
TörlésMost készül.. Remélem finom lesz
VálaszTörlésSzerintem ízleni fog, ez egyik legfinomabb süti! :)
TörlésÉn is szeretem sütni,és a gyerekek enni.
VálaszTörlés