2013. március 11., hétfő
Mogyoróvajas keksz
Mint már többször említettem, nagyon kekszesek vagyunk, mindig kell legyen valami rágcsálni való a kekszes dobozba. :)
Árválkodott egy üveg mogyoróvaj a polcon már elég rég óta. Valamit kellett kezdjek vele, mert valahogy nem ízlett annyira, így biztos volt, hogy ez kerül bele a hétvégi kekszekbe.
Nézelődtem a netten mogyoróvajas kekszek után, nagyon sokat találtam is, de a legjobban Trollanyu mogyoróvajas kekszei bizonyultak a legmegfelelőbbnek most. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, és meg kell mondjam, hogy a villával való mintázástól nekem nagyon tetszenek. :)
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg mogyoróvaj
- 1 tk vaníliaesszencia
- 25 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- csipetnyi só
Elkészítés:
A puha vajat habosra keverjük a cukorral mixer segítségével.
Ezután hozzáadjuk a mogyoróvajat, majd a tojást és a vanília kivonatot is és tovább keverjük.
A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral, majd a masszához keverjük.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk (nálam 17 gramm/golyó) és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re, mert majd megnőnek.
Egy lisztbe mártott egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk, majd egy villával megmintázzuk a tetejüket.
180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd a széle barnulni.
A kész kekszeket rácson hagyjuk kihűlni. Kekszes dobozba téve egy hétig is eltartható, már ha marad belőle.:P
Guszta, nagyon finom lehet! Öteletes ez a mintázási mód!
VálaszTörlésKöszönöm. :) Ugye milyen jó ez a mintázási mód? Nekem is nagyon tetszik. :)
TörlésNagyon jól néz ki! Én idáig egyszer sütöttem mogyoróvajjal egy muffint, de nem nagyon jött be a családnak, talán ezzel a keksszel újra próbálkozhatnék...:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésValahogy nekünk sem lett kedvencünk a mogyoróvaj, vagy a vele készült édességek. Jó, de azért minden nap nem tudnám megenni. :P Ha szeretitek a mogyorót, akkor nyugodtan megpróbálhatod a kekszet.:)
Mogyoróvajhoz még nem volt szerencsém, de ha mogyorós ízű lesz vele a keksz, akkor finom lehet! :) Szép, mutatós ez a formázás! :)
VálaszTörlésNekünk is ez volt az első mogyoróvaj kóstolom, de sajnos nem nagyon nyerte el a tetszésünket. Ezért is gondoltam, hogy készítek belőle valamit, hátha ehető lesz és nem kell eldobjam.
TörlésA kekszen jól érezni a mogyoró ízét, úgy hogy szerintem nyugodtan kipróbálhatod. :)
Mondja meg valaki: miért nem sütök kekszet?! Olyan szuper recepteket találok, mint például ez is! Ráadásul mindenki szereti otthon...ezen változtatnom kell!:)
VálaszTörlésFeltétlenül neki kell állj kekszet sütni, főleg ha a család is szereti. :) Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, és kis adagból jó sok lesz. :)
TörlésA holland vendégünk ette a mogyoróvajat, de a családból senki nem szereti. Még van az üvegben:-) enyhén sós fajta amiből te készítetted? Mert nekem olyan van:-)
VálaszTörlésIgen, az az enyhén sós fajtából készítettem, krémes változat és nem mogyoródarabkákkal benne. (Mi sem barátkoztunk meg a mogyoróvajjal.;))
TörlésMost csinálom meg majd másodszer és elsőre is sikere volt! Azért esett a választás rá, mert kevés vaj volt itthon, de most már tudatosan álltam neki. Köszönet a receptért :) Judit
VálaszTörlésKedves Judit, köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)
VálaszTörlésÖrvendek, hogy elkészítetted a kekszet, és különösen, hogy ízlett is. :) Köszönöm a visszajelzést is. :)
Nagyon finom keksz,kiprobáltam!
VálaszTörlésKedves kreatív konyha, örülök, hogy te is elkészítetted ezt a kekszet, és különösen, hogy ízlett is! :)
TörlésKöszönöm a visszajelzést!