2013. április 18., csütörtök
Briós 3.
Egy újabb briós formázás, ezúttal Japán fonással, amit ugyancsak Tücsökbogárnál láttam.
A már jól bevált kalács tésztámat használtam, annyi különbséggel, hogy tettem bele 2 csomag eper ízű pudingport is, hogy egy kicsit változzon az íze. Nagyon jól érződött az eper íz benne, és a briós színe is szép rózsaszínes lett. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 cs (80 g) főzhető eper ízű pudingpor
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárga
- csipetnyi só
- kb. 2,7 dl tej
- 5 dkg vaj
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percig kelesztjük.
Ezután a tésztát átgyúrjuk és 16 részre vágjuk.
40 centis hurkákká sodorjuk és "U" betű alakba hajtjuk.
Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.
Az alján kialakult hurkot ráhajtjuk a csavarra.
A tésztát a kezünkbe véve alulról kicsit felfele nyomjuk a csavart részt. A kikandikáló két szárat pedig behajtjuk a középső rész mellé.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és lekenjük a vízzel hígított felvert tojássárgával.
25 percen át újrakelesztjük, majd ismét lekenjük a vizes tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.
Nagyon szép, guszta! Ez most ha én elkészíteném úgy járnék vele mint a szív formálásával.:-)) Azért hogy pudingot tettél bele nem lett sűrűbb a tésztája? Az eper is nagyon szép így kérek kis briós kis eper!:-)
VálaszTörlésKöszönöm Éva. :)
TörlésNem lett sűrűbb a tésztája, mert tejet is többet tettem bele mint a "normális" kalácsnál.
De szép rózsaszínű!!! :) Ügyes vagy, szép formázás.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska. :)
TörlésEz a formázás is nagyon jó! Szép lett a briósod!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon tetszik ez a pasztell szín és a formázás is jól sikerült:) Látom ti is nagyon szeretitek a kalácsokat.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :) Igen, igen, nagyon szeretjük a kalácsokat/péksütiket. Olyan hét nem telik el, hogy ne készítsek valamit. ;)
TörlésDe szép, hát én még életemben nem készítettem ilyesmit, nagyon csodállak érte:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kati, kedves vagy. :)
TörlésPróbáld csak meg nyugodtan, meglátod tiszta élvezet a tésztával dolgozni. :)