2013. május 13., hétfő

Ferdinánd tekercs





Semmi különlegességet nem takar a neve, egyszerű vaníliás csigák, DE az az ellenállhatatlanul finom fajta. :) Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb, és a tejszínnek köszönhetően a tésztája puha és zaftos.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.


Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.

A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.

33 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehet,viszem a receptet! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is elkészítem valamikor, nagyon jó!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez isteni:) Most rögtön kérnék egy szelettel:)

    VálaszTörlés
  4. Örvendek, hogy tetszik Nektek is, Lányok! :)

    VálaszTörlés
  5. Ezt az én családom is szereti, elég gyakran készül nálunk... Nagyon szép lett a Tied is.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépséges lett, azt hiszem ezt viszem!!! :)

    VálaszTörlés
  7. 2014.Június 1.15:48
    Nagyon finom lett!Most csináltam először,de azt mondta a család,nagyon finom,csak kevés!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már sokszor megsütöttem, variáltam is: vaníliás cukor helyett fahéjas cukorral is fanfasztikus!

      Törlés
    2. Most sütöm remélem jó lesz! Brézó

      Törlés
  8. A legjobb...gyerekkorom kedvence

    VálaszTörlés
  9. Tuti a recept! Már többször készítettem, mindig nagy sikerrel. 👍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök! :) Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  10. A recept kiváló! Szerintem ez a kelttészták királynője! Igazán hálás vagyok a receptért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek veled, nehéz túlszárnyalni ezt a péksütit! :) Örülök, hogy elkészítetted és ennyire megvoltál elégedve vele. Köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés
  11. Én is kipróbálom és beszámolok róla:köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a bizalmat! :) Remélem beváltja az elvárásokat és ízleni fog. Sok sikert hozzá! Várom majd a visszajelzést.

      Törlés
  12. Kipróbáltam, a környezetemben izlett mindenkinek! Ma ujra megsütöm. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a bizalmat és a visszajelzést! :)
      Örülök, hogy nálatok is ilyen nagy sikere van ennek a nagyszerű péksütinek.

      Törlés
  13. Nagyon finom lett,ma sütöttem meg!🤭

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, egészségetekre! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  14. Milyen tejszìnt hasznåljak hozzå!Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én állat eredetű, cukrozatlan tejszínt használtam.

      Törlés
  15. Válaszok
    1. Jó választás. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  16. nagymamám sokat csinált ilyet gyerek koromban. sajnos a receptet elvesztettem az évek során, így örülök, hogy most megtaláltam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, ha elkészíted fog ízleni, és ha nem is lesz pont olyan mint a nagymamád által készített Ferdinánd tekercs, de fog hasonlítani. :)

      Törlés
  17. Elkészítettem én is , mennyei finom. Én vanilia sodót tettem fel hozzá. Bejött mindenkinek😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a bizalmat és a visszajelzést! :)
      Vanília sodóval is finom lehetett.

      Törlés
  18. Nagyon jól néz ki és finom is ma elkészítettem én is.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Örülök, hogy te is elkészítetted és ízlett nektek is.

      Törlés
  19. Köszönöm a receptet!Régóta keresek egy olyat amiből pont elég lesz és nem marad ránk.Isteni finom,a recept pontos,hibátlanul sikerült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést és a bizalmat! :)
      Örülök, hogy elkészítetted, és ti is szerettétek.

      Törlés
  20. Köszönöm szépen a receptet! Kiválóan sikerült, pedig határozottan nem vagyok gyakorló cukrász! Jók az arányok, jól meg lehet gyúrni, szuper!!!

    VálaszTörlés