2013. május 13., hétfő
Ferdinánd tekercs
Semmi különlegességet nem takar a neve, egyszerű vaníliás csigák, DE az az ellenállhatatlanul finom fajta. :) Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb, és a tejszínnek köszönhetően a tésztája puha és zaftos.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor
Hozzávalók a locsoláshoz:
- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor
+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.
Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.
A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.
Címkék:
édes kelt tészta,
Ferdinánd tekercs,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
tejszín,
vanília,
vaníliás csiga
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néz ki, finom lehet,viszem a receptet! Köszi!
VálaszTörlésEzt én is elkészítem valamikor, nagyon jó!
VálaszTörlésHát ez isteni:) Most rögtön kérnék egy szelettel:)
VálaszTörlésÖrvendek, hogy tetszik Nektek is, Lányok! :)
VálaszTörlésEzt az én családom is szereti, elég gyakran készül nálunk... Nagyon szép lett a Tied is.
VálaszTörlésNagyon szépséges lett, azt hiszem ezt viszem!!! :)
VálaszTörlés2014.Június 1.15:48
VálaszTörlésNagyon finom lett!Most csináltam először,de azt mondta a család,nagyon finom,csak kevés!:)))
Már sokszor megsütöttem, variáltam is: vaníliás cukor helyett fahéjas cukorral is fanfasztikus!
TörlésMost sütöm remélem jó lesz! Brézó
TörlésA legjobb...gyerekkorom kedvence
VálaszTörlésTuti a recept! Már többször készítettem, mindig nagy sikerrel. 👍
VálaszTörlésNagyon örülök! :) Köszönöm a visszajelzést!
TörlésA recept kiváló! Szerintem ez a kelttészták királynője! Igazán hálás vagyok a receptért!
VálaszTörlésTeljesen egyetértek veled, nehéz túlszárnyalni ezt a péksütit! :) Örülök, hogy elkészítetted és ennyire megvoltál elégedve vele. Köszönöm a visszajelzést! :)
TörlésÉn is kipróbálom és beszámolok róla:köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm a bizalmat! :) Remélem beváltja az elvárásokat és ízleni fog. Sok sikert hozzá! Várom majd a visszajelzést.
TörlésKipróbáltam, a környezetemben izlett mindenkinek! Ma ujra megsütöm. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÉn köszönöm a bizalmat és a visszajelzést! :)
TörlésÖrülök, hogy nálatok is ilyen nagy sikere van ennek a nagyszerű péksütinek.
Nagyon finom lett,ma sütöttem meg!🤭
VálaszTörlésNagyon örülök, egészségetekre! :)
TörlésKöszönöm a visszajelzést!
Milyen tejszìnt hasznåljak hozzå!Köszönöm!
VálaszTörlésÉn állat eredetű, cukrozatlan tejszínt használtam.
TörlésMost sul a sutoben.Finom :)
VálaszTörlésJó választás. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett! :)
TörlésKöszönöm a visszajelzést!
nagymamám sokat csinált ilyet gyerek koromban. sajnos a receptet elvesztettem az évek során, így örülök, hogy most megtaláltam. :)
VálaszTörlésBízom benne, ha elkészíted fog ízleni, és ha nem is lesz pont olyan mint a nagymamád által készített Ferdinánd tekercs, de fog hasonlítani. :)
TörlésElkészítettem én is , mennyei finom. Én vanilia sodót tettem fel hozzá. Bejött mindenkinek😉
VálaszTörlésKöszönöm a bizalmat és a visszajelzést! :)
TörlésVanília sodóval is finom lehetett.
Nagyon jól néz ki és finom is ma elkészítettem én is.Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésÖrülök, hogy te is elkészítetted és ízlett nektek is.
Köszönöm a receptet!Régóta keresek egy olyat amiből pont elég lesz és nem marad ránk.Isteni finom,a recept pontos,hibátlanul sikerült!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést és a bizalmat! :)
TörlésÖrülök, hogy elkészítetted, és ti is szerettétek.
Köszönöm szépen a receptet! Kiválóan sikerült, pedig határozottan nem vagyok gyakorló cukrász! Jók az arányok, jól meg lehet gyúrni, szuper!!!
VálaszTörlés