2013. május 21., kedd
Hokkaido kalács
Már nagyon rég tervbe volt véve a Hokkaido kalács, csak ugyebár mindig valami újat láttam a netten és az került előtérbe, ez pedig elmaradt. Az idén Pünkösdre nem volt sok időm készíteni, s mivel ez egy nagyon egyszerű kalács, nem kell sokat foglalkozni vele, ez mellett döntöttem. :)
Az eredeti receptet Limarától vettem, csak mivel nekem nincs nagyobb, szélesebb kenyérformám, csak püspökkenyér formám (25x11 cm), túl soknak tartottam a 60 dkg lisztet, ezért egy kicsit lecsökkentettem, így a többi hozzávaló is egy kicsit módosult.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek. burgonyapehely
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej
- csipetnyi só
+ 4 vaníliás cukor
+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük és bedagasztjuk. (Ha túl keménynek véljük a tésztát adhatunk hozzá még egy kis tejet, amennyiben meg ragacsosnak, megszórjuk egy kis liszttel.) Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 egyforma részre vágjuk.
Mindegyik tésztadarabot hosszúkás, vékony csíkra nyújtjuk, (ha netán túl szélesre sikeredett, hajtsuk félbe), majd szorosan feltekerjük.
Mivel az én férjem édesebben szereti a kalácsot, ezért a kinyújtott tésztacsíkokat megszórtam 1-1 vaníliás cukorral, és így tekertem fel.
Egy sütőpapírral bélelt formába egymás mellé helyezzük a tekercseket és újra duplájára kelesztjük.
A megkelt kalácsot vizel hígított tojássárgával lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Félidőnél takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.
Címkék:
édes kelt tészta,
hokkaido kalács,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
tejszín,
vanília,
vaníliás kalács
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ennivalóan guszta! Nem is tudom hol voltam eddig mert én még ezzel a kaláccsal eddig nem találkoztam?:-)) Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva. Igen, nagyon finom volt:)
TörlésSajnos nem mindig tudjuk követni mindenki bejegyzését,idő hiányában...
De guszta:)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésNagyon szép lett, régebben sokszor sütöttem, sokféle variácóban, nagyon szeretik a gyerekek:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésA tésztája nagyon finom, én is fogom majd variálni különböző töltelékekkel. :)
Nagyon szép lett! Sütöttem már vagy háromszor, egyet ajándékba is és mindenik jól sikerült. Nekem a gyerekek mindig töltve kérik, birsalma sajtot szoktam belevágni amikor tekerem fel:-)
VálaszTörlésKöszönöm Neked is Hajni. :)
TörlésIgen, láttam nálad is a birsalmás változatot, finom lehet.