2013. május 23., csütörtök
Vastagmákos
Már több alkalommal elszerettem volna készíteni ezt a sütit, de amikor mondtam a férjemnek, mindig lebeszélt róla, ugyanis ő nem szereti a mákos dolgokat. (Sajnos ezért nem tudok olyan sokszor készíteni, mint szeretném, hisz én NAGYON szeretem a mákot.) Na de most Pünkösdre meg sem említettem mire készülök, szépen csendben megsüttem és láss csodát .......... ízlett a férjemnek is! :) Sőt, azt mondta, hogy ez a legfinomabb mákos süti, amit valaha evett. Kell ennél több? Szerintem ez a legnagyobb elismerés, és végre egy olyan mákos süti amit ő is szeret. :)
Kedves Hankka, nagyon szépen köszönöm a receptet! Most már tudom mit készítsek, ha valami mákos után vágyom. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg Rama margarin
- 2 tojássárgája
- tejföl amennyit felvesz, kb. 2-3 ek
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg Rama margarin
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 tojásfehérje
- 2 dl tej
+ 1 kis üveg meggylekvár (370 ml)
Hozzávalók a mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg keserű kakaópor
- 5 ek tej
- 8 dkg Rama margarin
Elkészítés:
A dolgozó felületre szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és porcukrot, majd elmorzsoljuk a margarint benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat is és a tejfőllel együtt egynemű tésztát gyúrunk.
Két részre osztjuk, majd 2 cipócskát formálunk, és félretesszük, amíg elkészül a töltelék.
Ehhez a margarint feldaraboljuk, hozzászitáljuk a porcukort, és egy fakanállal eldörzsöljük. Nem kell habosra keverni, csak hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, és összekeverjük, majd a tejjel lazítjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a mákos masszába.
Az egyik cipót sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk, majd átemeljük a tepsi aljába. (Amikor vékony lapokat kell készíteni, nekem így könnyebb, hogy sütőpapíron nyújtom ki majd vele együtt emelem át a tepsire, de lehet enyhén lisztezett felületen is kinyújtani majd a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyezni. Kinek, hogy könnyebb.)
Ezt a lapot megkenjük a meggylekvárral, majd a mákos masszát ráöntjük és elsimítjuk.
A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtjuk, és befedjük vele a máktölteléket.
A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz valókat vízgőz fölött összemelegítjük, majd a kihűlt tésztára öntjük és elsimítjuk.
A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Címkék:
édes sütemény,
kakaómáz,
mák,
mákos sütemény,
mákos töltelék,
meggy,
meggylekvár
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Már Hankánál is tetszett, nálad is nagyon szép:) Én szeretem a mákos sütiket nagyon, nyerő lenne nálam:)
VálaszTörlésDe jól néz ki, van benne mák rendesen, amit én imádok:) Már kinéztem egy mákosat, de ezt is meg kell süssem, nagyon jó.
VálaszTörlésEz valóban az a süti, amit akkor kell elkészíteni, amikor intenzív mákhiányunk van, csuda jól néz ki! :)
VálaszTörlésDrága Iza, nagyon szívesen! :) Annyira örülök, hogy nemcsak neked, hanem a férjednek is ízlett süti! :) Mi is nagyon szeretjük, régi családi kedvencünk! :)
VálaszTörlésNagyon szeretem a mákot és szerencsére a családom is így nekünk bejövős ez a csupa mákcsoda :D
VálaszTörlésNagyon szép lett, mi is szeretjük a mákot, mákost:-)
VálaszTörlésMi imádjuk a mákos sütiket, ez a süti is igencsak a kedvemre való... :-)
VálaszTörlés