2013. május 7., kedd
Medvehagymás csiga
Életem első találkozása medvehagymával, és nem csalódtam benne. :) Nagyon ízlett, s azóta már készítettem krumpligombócot medvehagymásan, túrókrémet, és salátában is ettük. Ahogy észrevettem lesz még sok medvehagymás étel nálunk, mert mind a férjemnek, mind pedig nekem nagyon ízlett. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,8 dl tej
- 2 tk só
- 1 tk cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 csokor medvehagyma (5 dkg)
- 6 dkg vaj
- só, bors ízlés szerint
+Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.
Ezalatt a medvehagymát megmossuk és finomra aprítjuk, majd a vajjal alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Ha duplájára kelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk egy kicsit és kb. 5 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
Megkenjük a medvehagymás vajjal, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, és 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
Nekem 19 darab szelet lett.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra, és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük.
Úgy jártál mint mi, megkóstoltuk és azt vettem észre, hogy mindenbe tettem belőle egy keveset...;-)) Szépek a csigáid!
VálaszTörlésHa ennyire ízlik, akkor bűn lenne nem kipróbálni mindenbe. :)
TörlésKöszönöm szépen. :)
Na sajnos én még nem találkoztam vele, de nagyon szépek:)
VálaszTörlésRemélem Te is megkóstolhatod hamarosan Kati!
TörlésKöszönöm. :)
Szépek és nagyon finomak is lehetnek, micsoda illat lehetett nálatok! :)
VálaszTörlésMég másnap is érződött az illata, de nem bántam, mert szeretem.
TörlésKöszönöm. :)
Nagyon szépek! Én szeretem, a család csak nyersen salátába vagy levesbe, ahol nem látják:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hajni. :)
TörlésIgen, igen, néha még olyan dolgokat is megeszünk amiről azt hisszük, hogy nem szeretjük. De, ha nem tudjuk mit eszünk, akkor viszont nagyon finom tud lenni. ;)
Van a medvehagymának egy ilyen varázslatos tulajdonsága, hogyha az ember egyszer megízlelte, örökre elveszett. Onnatól fogva minden ételbe belecsempészi, pesztóként tartósítja, hogyha véget ér a rövidke szezon, akkor se kelljen lemondania róla. Ezek szerint üdvözölhetlek a medvehagyma őrültek klubjában?...:)
VálaszTörlésTermészetesen, csatlakozom én is a "Medvehagyma őrültek klubjában". :)
Törlésen nagyon kiprobalnam,de nalunk nincs medve hagyma-Ujhagymaval is jo lenne a recept?koszi
VálaszTörlésIgen, nyugodtan használhatsz újhagymát is, biztosan úgy is nagyon finom lesz. :) Majd ha elkészítetted, várok egy visszajelzést. ;)
Törlés