2013. június 3., hétfő

Krumplis szalonnás bimbók


Amikor megláttam Trollanyunál, tudtam, hogy hamarosan elfogom készíteni, mert soha nem tudok annyi krumplipürét készíteni, hogy elfogyjon, mindig marad meg.
Legutóbb, amikor készítettem a pürét, már tudatosan is egy kicsit több krumplit tettem főni, mert már tervbe voltak véve ezek a bimbók. :)
Én csak fél adagot készítettem, mert túl soknak véltem a 20 darabot kettőnknek, és póréhagyma hiánya miatt friss zöldhagymát használtam. Nekünk nagyon ízlett, leves után fogyasztottuk. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 10 dkg krumplipüré
- 35 dkg kenyérliszt
- 1 ek tejpor
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 0,9 dl víz
- 2 dkg vaj
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 tk só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 7-8 ek krumplipüré
- kis vaj
- 10 dkg szalonna
- 2 szál zöldhagyma
- 2 ek aprított petrezselyemzöld

+Lekenni: - 1 tojássárga

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és krumplipürét egy tálba tesszük és kicsit összedolgozzuk. Közepébe kis fészket készítünk és beleszórjuk a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított vízzel, majd hagyjuk hogy kb. 15-20 perc alatt felfusson az élesztő.
Ezután a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk, cipót formálunk és tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha túl ragadna a tészta, még egy kis lisztet adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy tudjuk dolgozni vele.

Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a szalonnát felkockázzuk és kisütjük. A zöldhagymát megmossuk/tisztítjuk és felkarikázzuk, majd a kis vajon megpároljuk. Beletesszük a krumplipürét, összekavarjuk, majd sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük. A kisült szalonna kockákat is belekavarjuk és hagyjuk hűlni.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kockákra vágjuk (nekem 12 darab kb. 9x9 cm-es kocka lett), és a kihűlt töltelékből 1-1 evőkanálnyit teszünk mindegyik kocka közepére.


A sarkokat összecsípjük és gombócokat formálunk belőlük.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük tojássárgával és a tetejüket ollóval bevagdossuk és kihajtjuk a szirmokat. Én volt amelyiket kereszt alakban vágtam be, így lett 4 szirmom, volt amelyiket 6-szor vágtam be.

180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszett a formája is már trollanyunál is, a tiedek is nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek nálad is, szerintem nagy sikert aratnék vele a lánykáimnál! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon helyeskék, külön tetszik, hogy krumplipürével készül, mivel nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  4. De szépek lettek, fehér lisztből sokkal szebb:) Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlett nektek:)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is nagyon tetszik! Megvan a mai vacsora:)

    VálaszTörlés
  6. Trollanyunál is megcsodáltam, nálad is nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés