2013. június 1., szombat
Ricottás-spenótos cannelloni
Volt a hűtőbe egy doboz ricottám, és már sok nem kellett, hogy lejárjon a szavatossági ideje, így valamit gyorsan kezdeni kellett vele. Volt még egy fél doboz cannellonim is, friss spenót a piacról (igaz spenótfőzeléket terveztem belőle), így egy nagyon finom és laktatós ebéd készült.:)
Hozzávalók:
- 85 dkg friss spenót (vagy 45 dkg fagyasztott spenót)
- 25 dkg ricotta
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- só, bors
- 3 dkg vaj
- 1-2 ek tejföl
- 14 db cannelloni
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- 5 dl házi paradicsomlé
- 2-3 ek olíva olaj
- 3 szál újhagyma
- 1-2 cikk fokhagyma
- só, bors, bazsalikom
Tetejére: - 10 dkg sajt
Elkészítés:
Ha friss spenótból készítjük, akkor jó bő vízben mossuk meg, majd a szárait és esetleg az ereit vágjuk le. Beletesszük egy lábasba, kevés vizet öntünk alá, majd kb. 5-10 percig födő alatt pároljuk míg meg nem puhul. Ezután szűrjük le, majd vágjuk apróra.
A vajat felhevítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a spenóttal együtt 1-2 percig összepároljuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a ricottát és tojást. Sóval, borssal ízesítjük és jól összekavarjuk. Lazíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel.
A paradicsommártáshoz megmossuk, majd apró karikákra vágjuk a zöldhagymát, és a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a zúzott fokhagymával együtt. Hozzáöntjük a paradicsomlevet majd alacsony lángon kb. 8-10 percig rotyogtatjuk. Ízesítjük borssal, sóval és bazsalikommal. Az így kapott mártást beleöntjük egy szögletes tűzálló tálba.
A spenótos ricottát habzsákba kanalazzuk, betöltjük vele a cannellonikat és a mártásba rakosgatjuk.
Fóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük fólia nélkül, amíg a sajt meg nem pirul.
Finom ebédetek volt, ez a ricottás-spenótos töltelék a tésztában nagyon fincsi lehet! :) Most vettem meg az Erdélyi Konyhát, gratulálok a megjelenésedhez, szuper mindkét recept! :)))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! :)
TörlésDe rég készülök venni ilyen canellonit, spenóttal isteni lehet:)
VálaszTörlésElég ritkán jutok én is cannelloni-hoz, nem lehet mindenhol kapni.:( Nagyon finom volt spenóttal, az eddigi legfinomabb. :)
TörlésImádom a spenótot. Most épp nincs ilyen nagy csőtésztám, csak shell kagylóm. Talán azzal is remekül működne ez a recept. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm Krisz! :)
TörlésSzerintem is ugyanolyan finom lenne kagylótésztával is. :)
Jó ebédet hoztál össze! Finom lehet ezzel a töltelékkel és még szépen is mutat szeletelés után!
VálaszTörlésKöszön szépen Hajni. :)
Törlés