2013. június 21., péntek

Rahátos angyalkalács


A múlt hétvégén még nem volt ilyen irtózatosan nagy meleg, és a sütőt be lehetett kapcsolni, így a Mónika babacsókjától (recept jövő héten) megmaradt  tojásfehérjékből elkészült ez a kalács. Már a múlt alkalommal is említettem, hogy nekem nagyon tetszett a tojásfehérjés kelt tészta és a jövőben többször fogom így készíteni a kalácsot, továbbra is így gondolom. :) Most is nagyon jól sikerült, és amit még szeretek ennél a tésztánál, hogy szép fehér a kalács. Lehet, hogy a kép nem adja vissza, de szép hófehér a kalács belseje, és a sok színes rahát darabkákkal nagyon jól néz ki. :)

Hozzávalók:

- 45 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,9 dl tej
- 3 tojásfehérje
- 1 ek olaj

+ 30 dkg rahát

Lekenni: - 1 tojássárga

Elkészítés:

Kb 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.

Közbe a rahátot kb. 0,5 cm vastagságú kockákra vágjuk.

A lisztet és cukrot egy tálba, vagy a dolgozófelületre szórjuk. Közepébe kis fészket készítünk és beleöntjük a tojásfehérjéket. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrjuk.
Arra vigyázzunk, hogy a tejet lassan adagoljuk hozzá, mert a tojásfehérjék mennyiségétől függően meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre, viszont az is előfordulhat, hogy még pluszba kell hozzátenni egy kis tejet.

A kidagasztott tésztát két cipóra osztjuk, majd pihentetés nélkül, külön-külön kb. 25x35 centis téglalapokká nyújtjuk és megszórjuk a színes rahát darabkákkal.

Hosszanti oldalától, rolád szerűen feltekerjük, majd a két rudat összefonjuk és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.

Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Lekenjük a felvert tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.


10 megjegyzés:

  1. Csodaszép:)Nagyon szeretem a rahátos kalácsot.
    Megsütötted Mónika Babacsókját? Én már háromszor, a jövő hétvégére már a negyedikszer fogom sütni, nagyon szeretjük:) Kíváncsian várom a tiedet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen.:)
      Én is nagyon szeretem a rahátos kalácsot, meg kiflit, meg bármit ami rahátos.
      Igen, megsütöttem én is a babacsókot, és nagyon ízlett mindenkinek. Hamarosan felkerül a blogra is. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép kalács , viszem is a receptet.
    Örülök hogy sikere van a babacsóknak, Katinál és hogy te is elkészítetted:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mónika. :)
      Megérdemli, hogy ismert és sikeres legyen a babacsók, hisz nagyon mutatós és finom aprósütemény. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép, tényleg jól mutat benne a rahát, átjön a képeken teljesen:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu! :)
      Remélem neked is szép hétvégéd volt. :)

      Törlés
  4. Gyönyörű ez a kalács a színes rahátokkal! A meleg ellenére én is angyal eledelt készítettem:-)
    A babacsókot is várom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hajni. :)Hozom a babacsókot is hamarosan.
      Megyek megnézem nálad is az angyal eledelt. :)

      Törlés
  5. Imádom a kelt tésztáidat, nagyon tetszik ez a rahátos kalács is! :) És átjön bizony a képeken, hogy milyen finom lehetett! :)

    VálaszTörlés