2013. június 24., hétfő
Túrós grissini (kenyérrúd) + Blogkóstoló 9. forduló
Immáron hatodik alkalommal veszek részt a Blogkóstolóban, és minden alkalommal nagy izgalommal várom, hogy vajon kinek a blogja jut nekem. A 9. forduló háziasszonya Rubin volt, aki Andi-XSara blogját sorsolta ki. Milyen jó is a Blogkóstoló, hiszen e játéknak köszönhetően számos új blogot ismerhettem meg, akárcsak ebben a fordulóban. :)
Sokat töprengtem, hogy mit is készítsek el, a sok finom keksz egyikét, süteményt vagy akár ételt? Végül a döntésem a túrós grissinire esett, és egyáltalán nem bántam meg. Mi karalábé krémleves mellé fogyasztottuk, és nagyon finom volt. :)
Andi, köszönöm a finom receptet, Rubin neked pedig a játékot! :)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 20 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
Szóráshoz: - 2 ek szezámmag
Elkészítés:
A lisztet egy tálba, vagy a dolgozó felületre szitáljuk és elmorzsoljuk az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, a vajat és a túrót is.
A tojást egy kis tálba felverjük 1 ek tejszínnel (vagy tejjel), majd annyit adunk a túrós lisztes masszához, hogy jól összeálljon a tészta. Nekem 6 evőkanálnyi felvert tojásra volt szükségem. A megmaradt tojást félretesszük, majd ezzel fogjuk lekenni a kinyújtott tésztát.
Esetleg ha a felvert tojás felének a hozzáadásával még nem áll össze a tésztánk, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt is.
Cipót formálunk, tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, és kb. 3 mm vastag és 20-22 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
Lekenjük a félretett tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk, majd a két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
10 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Nekem 28 darab lett ebből az adagból.
Nagyon finom volt, még önmagában is finom ropogtatni való.
Nagyon guszta! Már sütöttem grissinit, de abban nem volt túró ez még jobb lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésLáttam én is sok féle grissini receptet, de ez volt az első próbálkozásom és nagyon finom volt túróval.
Elfogadnám önmagában is, ahogy írod! :) Guszta, fincsi lehet, jó választás volt! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésRopogtattam is egy párat csak úgy önmagában.
Nagyon szépségesek lettek! Jól választottál :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nagyon finom volt. :)
TörlésKülönlegességet készítettél, nagyon guszták! Sima tehéntúrót használtál bele?
VálaszTörlésKöszönöm Hajni. :)
TörlésIgen, sima tehéntúrót használtam.
Tényleg nagyon jól hangzik, amiben túró van, különben is csak finom lehet. Jó választás volt:)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésÉn is megsütöttem tegnap a vendégeknek egy baj volt vele hogy kevés lett:))
VálaszTörlésIgen, ez nálunk is baj volt ;). Következőkor majd dupla adag készül.:)
Törlés