2013. június 24., hétfő
Túrós grissini (kenyérrúd) + Blogkóstoló 9. forduló
Immáron hatodik alkalommal veszek részt a Blogkóstolóban, és minden alkalommal nagy izgalommal várom, hogy vajon kinek a blogja jut nekem. A 9. forduló háziasszonya Rubin volt, aki Andi-XSara blogját sorsolta ki. Milyen jó is a Blogkóstoló, hiszen e játéknak köszönhetően számos új blogot ismerhettem meg, akárcsak ebben a fordulóban. :)
Sokat töprengtem, hogy mit is készítsek el, a sok finom keksz egyikét, süteményt vagy akár ételt? Végül a döntésem a túrós grissinire esett, és egyáltalán nem bántam meg. Mi karalábé krémleves mellé fogyasztottuk, és nagyon finom volt. :)
Andi, köszönöm a finom receptet, Rubin neked pedig a játékot! :)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 20 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
Szóráshoz: - 2 ek szezámmag
Elkészítés:
A lisztet egy tálba, vagy a dolgozó felületre szitáljuk és elmorzsoljuk az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, a vajat és a túrót is.
A tojást egy kis tálba felverjük 1 ek tejszínnel (vagy tejjel), majd annyit adunk a túrós lisztes masszához, hogy jól összeálljon a tészta. Nekem 6 evőkanálnyi felvert tojásra volt szükségem. A megmaradt tojást félretesszük, majd ezzel fogjuk lekenni a kinyújtott tésztát.
Esetleg ha a felvert tojás felének a hozzáadásával még nem áll össze a tésztánk, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt is.
Cipót formálunk, tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, és kb. 3 mm vastag és 20-22 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
Lekenjük a félretett tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk, majd a két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
10 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Nekem 28 darab lett ebből az adagból.
Nagyon finom volt, még önmagában is finom ropogtatni való.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta! Már sütöttem grissinit, de abban nem volt túró ez még jobb lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésLáttam én is sok féle grissini receptet, de ez volt az első próbálkozásom és nagyon finom volt túróval.
Elfogadnám önmagában is, ahogy írod! :) Guszta, fincsi lehet, jó választás volt! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésRopogtattam is egy párat csak úgy önmagában.
Nagyon szépségesek lettek! Jól választottál :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nagyon finom volt. :)
TörlésKülönlegességet készítettél, nagyon guszták! Sima tehéntúrót használtál bele?
VálaszTörlésKöszönöm Hajni. :)
TörlésIgen, sima tehéntúrót használtam.
Tényleg nagyon jól hangzik, amiben túró van, különben is csak finom lehet. Jó választás volt:)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésÉn is megsütöttem tegnap a vendégeknek egy baj volt vele hogy kevés lett:))
VálaszTörlésIgen, ez nálunk is baj volt ;). Következőkor majd dupla adag készül.:)
Törlés