2013. június 11., kedd
Ropogós vizes kifli
Amikor megláttam ezeket a szépséges kifliket Illéskrisznél, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni. Igaz az enyémek nem pirultak meg olyan szépre (sütő hiba :( ), de ezt leszámítva, valóban egy jó ropogós, finom kifli lett a végeredmény.
Hozzávalók 8 nagy kiflihez:
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 3 dl meleg víz
- 2 ek tejföl
- 1 ek olaj
- 1 csapott ek só
- 2 ek burgonyapehely
+ Lekenni: - kevés tej
Elkészítés:
Kb. 10 dkg lisztet, a cukrot és az élesztőt elkeverjük kb. 1 dl meleg vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy olyan galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 25-30 percig pihentetjük.
Amikor megkelt a kovászunk, a sóval elkevert maradék lisztet és az olajjal kikavart tejfölet is hozzáadjuk a tésztához, majd annyi vizet adunk hozzá dagasztás közben, hogy egy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk.
Félidőben hozzáadjuk a burgonyapelyhet is, és hólyagosra dagasztjuk.
Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot szív alakúra nyújtjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük úgy, hogy csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatjuk.
A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Lekenjük tejjel, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a kifliket.
A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni.
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
kifli,
péksütemény,
sós kelt tészta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szuperek lettek! :o)
VálaszTörlésMilyen szépek!
VálaszTörlésNagyon finom lett. Bár én kihagytam belőle a burgonyapelyhet, olaj helyett margarint raktam bele és a tetejét megszórtam lenmaggal. Köszi a receptet! :-D
VálaszTörlés