2013. július 10., szerda
Sárgabarackos gombóc
Nagyon szeretem a gombócot, legyen az túrós, szilvás, meggyes, csokis, de a kedvencem a barackos. A piacon nézelődve láttam kisebb sárgabarackot és beugrott hogy milyen szép formás és finom gombócot lehetne készíteni belőlük. Nem is gondolkodtam sokat, megvettem a gombóchoz valókat, kaptam jó áron levendulát is, így egy kicsit megbolondítottam vele. A végeredmény nagyon finom lett, pillanatok alatt eltüntettük a gombócokat. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 kg hámozott főtt krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- diónagyságú vaj
- egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 18 db kisebb sárgabarack
- 1 tk szárított levendula virág
- 18 kk cukor
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliacukor
Elkészítés:
Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vízbe főni. Amikor megfőtt, leöntjük hideg vízzel és ha már annyira hűlt, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, áttörjük és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl a krumpli, addig megmossuk a barackokat, megtöröljük szárazra és kimagozzuk.
A cukrot a szárított levendulával ledaráljuk, de természetesen a levendula elhagyható, vagy helyette használhatunk fahéjat is.
A mag helyére teszünk 1 kávéskanál levendulás porcukrot, ha pedig nagyok a barackok, akkor minden fél barackban szórunk kb. 1 kk levendulás porcukrot.
A kihűlt és áttört krumplihoz adjuk a tojást, sót, vajat és lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha túl ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz.
A tésztát 2 részre osztjuk, így könnyebb majd dolgozni vele.
Egy alaposan lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. fél centis vastagságúra, 9 négyzetet vágunk majd mindegyik négyzet közepébe teszünk egy barackot, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.
A gombócokat enyhén lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 5 percig főzzük, hogy a belseje is teljesen át tudjon főni.
Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukrot is hozzákavarjuk.
Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.
Cukorral meghintve tálaljuk.
Én is imádom a gombócot, bármilyen töltelékkel jöhet! Ráadásul jelenleg sárgabarack-őrületben tobzódom, így kifejezetten csábít ez a barackkal töltött gombóc:)
VálaszTörlésAkkor feltétlenül ki kell próbáld! Meglátod nem bánod meg! :)
TörlésNagyon szeretem én is a gombócokat de érdekes még eddig barackkal nem töltöttem pedig nagyon guszta és biztos finom!
VálaszTörlésMeglátod Éva, ha elkészíted, a kedvenceid közé kerül, olyan finom. :)
TörlésBarackkal még én sem ettem, de nagyon ínycsiklandozóak:)
VálaszTörlésÉs nagyon finomak is. :)
TörlésÉn sem ettem egész máig barackos gombócot de ma elkészitettem a recepted szerint... hát igen ez nagyon finom
VálaszTörlésÖrvendek, hogy elkészíted Te is, és főleg, hogy ízlett! :)
TörlésSzuper jól néz ki, bár még csak szilvával készítettem gombócot, nagyon finom lehet barackkal is! :) Idén sajnos nem túl jó a gyümölcstermésünk, barackunk is alig van a fán, de azért ki fogom próbálni ezt a finomságot! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! Próbáld csak más gyümölccsel is a gombócot, biztos sikeres lesz. :)
TörlésSajnálom, hogy nincs jó gyümölcstermésetek az idén, reméljük jövőre sokkal jobb lesz!
Örülök, hogy ide találtam, nálad aztán van miből válogatni!
VálaszTörlésImádom a levendulát és ez így a barackkal együtt nagyon finom lehet!
Üdvözöllek Juditka! Köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésAzért Te sem panaszkodhatsz, mert nálad is rengeteg finomság van. A hétvégén el is készítem az egyik csirkés recepted. :)
Annyira szép, annyira jól néz ki, hogy rögtön meg is kívántam a kép láttán. Eddig még csak szilvával készítettem...
VálaszTörlés