2013. augusztus 26., hétfő
Kakaós-kókuszos csavart csiga tangzhong technikával
Már hetek óta nem készítettem semmi féle kelt tésztát a nagy meleg miatt és már nagyon hiányzott. Megszoktuk, hogy minden reggel friss kalácsot vagy péksütit eszünk tejjel vagy tejeskávéval. :)
A múltkori csokis wassant annyira ízlett, hogy a hétvégén is tangzhong technikával készítettem a péksütit. Gondolom ez a csavart csiga formázása sem ismeretlen senkinek, nagyon sokan elkészítették már, legutóbb én Gabriellánál láttam. Nála sima kakaós töltelékkel készült, nekem volt egy kis friss kókuszreszelékem, és azt is tettem bele. Nagyon finom lett, sokkal jobban érződik a kókusz íz benne minta boltból vettem volna a kókuszreszeléket.
Ebből az adagból nekem 17 darab csiga lett.
Hozzávalók a tangzhonghoz:
- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg tangzhong
- 1 tojás
- kb. 65-70 dkg liszt (nekem 69 dkg)
- 8 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- csipetnyi só
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg vaj
- 4 ek cukor (VAGY ízlés szerint)
- 2 ek kakaópor
- 5 dkg friss kókuszreszelék
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek tej
Elkészítés:
A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsödött masszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, de még szükség volt szinte 10 dkg-ra, hogy már ne ragadjon. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük.
Közbe elkészítjük a tölteléknek valót, amihez a puha vajat kikeverjük a cukorral, majd a kakaót és kókuszreszeléket is hozzákavavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán óvatosan átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük a krémmel. Kinyújtjuk a másik tésztadarabot is téglalap alakúra, majd ráhelyezzük a kakaós-kókuszos lapra, úgy hogy fedje be teljesen.
Egy párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd a hosszabbik részénél kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. Minden csíkot megcsavarunk néhányszor.
Feltekerjük csiga alakban.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, mert még kelni fognak, és hagyjuk pihenni 15 percig.
Ezután lekenjük a tejjel elkevert tojássárágval, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig aranysárgára sütjük.
Okki, ezek csodaszépek lettek:) Sokszor megcsodáltam már ezt a technikát trollanyunál:) Te is nagyon ügyesen elsajátítottad:)
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Kati! :)
TörlésTrollanyunál nagyon sok minden van, amit csodálhatunk. Sokat tanultam már Tőle. :)
Nagyon guszta! Ezt a tangzhong keveréket a dagasztásnál teszed bele a többi hozzávalóval? Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :)
TörlésIgen, az üst aljába teszem a tangzhongot, majd rá a többi hozzávalót. Ha kézzel dagasztanám, akkor elmorzsolnám a liszttel, majd közepébe tojást, felfutott élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt jól bedagasztanám.
Szépek lettek a csigák! Nálunk is nagyon bevált ez a technika, készülök is egy újabb adagot sütni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hajni! :)
TörlésIgen, ez a technika sokunkat "megfertőzött" már. Várom a következő alkotásod. :)
De szépek!!! Nagy jó ötlet a kókuszreszelék, legközelebb én is "megspékelem" vele. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gabriella! :)
TörlésPróbáld csak ki kókuszreszelékkel is, nagyon finom párosítás. :)
Látszik is, hogy milyen finomak, nagyon kelletik magukat! :) Olyan szépek, mintha rózsák lennének! :)
VálaszTörlés