2014. január 23., csütörtök

Diós brownie torta




Amikor megláttam, még tavaly ősszel, Bibimoni diós brownie-ját, szerelem volt első látásra. Nagyon szeretem a csokis-diós sütiket, így nem volt kérdés, hogy hamarosan elkészítem. Pár hete aztán valami nagyon csokisat kívántunk, így nem is süthettem mást mint ezt diós brownie-t. Közben a férjemmel való megismerkedésünk 10. évfordulója is pont akkora esett, így gondoltam, hogy egy kicsit ünnepibb formába öltöm a már megszokott kocka formába sütött brownie-t. Így kerek formába sütöttem ki és máris meg volt egyben a csokis sütink és tortánk is, és nem utolsó sorba még mutatós is volt. :) Az ízéről pedig többet nem is kell mondani, mint hogy brutál finom. Aki csoki rajongó, annak mindenképpen meg kell kóstolnia! :)

Mónika, köszönet a receptért! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 dkg dió
- 14 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg (barna)cukor
- 13 dkg liszt
- 1 kk kakaó
- 1 csipet só

Hozzávalók a tetejére:

- 7 dkg étcsoki
- 2 dkg vaj
- 2 dkg dió

Elkészítés:

A diót apróra vágjuk (NEM daráljuk, darabosra hagyjuk) majd egy serpenyőben megpirítjuk.

A vajat, a kisebb darabokra tördelt csokival együtt, egy kisebb lábasba melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és simára keverjük. Langyosra hűtjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ha megkóstolnánk, akkor a cukor nem szabad ropogjon, el kellene legyen olvadva.
Ezután kézi habverővel hozzákeverjük a langyosra hűlt vajas-csokis masszát, majd hozzáadjuk a pörkölt diót, legvégül pedig a kakaóval és csipet sóval elkevert lisztet.
Simára elkeverjük, majd kisebb sütőpapíros tepsibe, nálam 20 cm átmerőjű kapcsos torta formában öntjük a masszát.

Előmelegített sütőben  kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, vagyis szúrjunk bele egy tűt vagy fogvájót a  tészta közepébe, és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tetejére a csokit és vajat gözfürdőn megolvasztjuk és simára keverjük.

A csokoládét, 1 evőkanálnyi kivételével, a sütemény tetejére öntjük és elsimítjuk. Megszórjuk a 2 dkg apróra vágott és megpörkölt dióval, majd a megmaradt csokit rácsurgatjuk.

Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, majd szeleteljük.


5 megjegyzés:

  1. Hmm, guszta nagyon! Továbbra is sok boldogságot Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Hú ez csodaszép:) Sok boldogságot kívánok én is, továbbra is:)

    VálaszTörlés
  3. Hű, de nagyon jól néz ki! :) A csokis sütiket, a brownie-t nagyon szeretjük, ez a változat is biztosan ízlene nekünk is! :)

    VálaszTörlés
  4. Na, ezt nevezik kérem kínzásnak felső fokon!! ;-D Sok boldogságot Nektek! <3

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű! Nagyon fincsi lehetett! Szinte érzem az ízét... :)

    VálaszTörlés