2014. február 13., csütörtök
"Túrós"-barackos linzertorta
Amikor Pitelány kiírta az új SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) forduló témáját,
egyből Anikó "Túrós"-barackos linzertortája jutott az eszembe. Ugyanis a kiírt téma: "Álarcos" finomságok, vagyis olyan édességek vagy sósságok elkészítését várja Pitelány, amik valójában nem is azok mint első látásra gondolnánk. Szerintem ez a linzertorta tökéletesen megfelel az "ál"kategóriának, hisz ugyan túrós torta a neve, viszont egy gramm túró sincs benne.
Szóval én ezzel a finom tortával szeretnék jelentkezni a játékra, remélem megfelel a kiírásnak. :)
Anikó, köszönjük a receptet, nagyon finom volt a torta! :)
Pitelány, neked meg sok sikert az összefoglaló megírásához! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárga
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 2,5 dl tej
- 1,5 dl barackos joghurt (nálam natúr joghurt+1 ek baracklekvár elkeverve)
- 3 ek cukor
- 1 cs. főzhető vaníliáspuding
- 2 tojásfehérje
- 1 kk vaníliaaroma
- 1/2 citrom reszelt héja
+ Tetejére:
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kis kockára vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A tészta 3/4 részét lelapítjuk egy kicsit, majd a formába téve jól belenyomkodjuk, egy kis peremet is hagyva neki. A megmaradt tésztából lesznek majd a rácsok.
Elkészítjük a krémet, amihez a tojások fehérjét kemény habbá verjük és félre tesszük felhasználásig.
A pudingport csomómentesre kavarjuk kb. 1 dl tejjel. A megmaradt tejet egy nagyobb lábasba öntjük és a joghurttal elkavarjuk, majd a cukrot, a vanília aromát, a reszelt citrom héjat és a tejjel elkavart pudingport is hozzáadva, állandó kavargatás mellett sűrű krémet főzünk belőle. Levéve a tűzről, még forrón beleforgatjuk a tojások kemény habját.
Ezután a krémet ráöntjük a formában levő tésztára és elsimítjuk.
A megmaradt tésztából vékony rudakat sodrunk, vagy kinyújtjuk és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk belőle, majd a krém tetejét berácsozzuk vele.
Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk, és ha kb. félidőnél a torta teteje kezdene túl erősen pirulni, akkor borítsunk rá egy sütőpapírt.
Amikor kivesszük a sütőből a tortát, a krém még egy kicsit rezgős, de ha kihűlt akkor majd megszilárdul.
10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és ha majd kihűlt a torta, akkor a tetejét szórjuk meg porcukorral, a rácsközeit pedig egy kiskanállal, óvatosan töltsük ki baracklekvárral.
Nagyon jól néz ki, igen finom lehet! Csalóka látványnak valóban!
VálaszTörlésIzabella! Nagyon szép és kívánatos tortácskád kerekedett! Gratulálok :)
VálaszTörlésés...köszönöm a bizalmat <3
Nagyon szép, és csakis finom lehetett:)
VálaszTörlésGyönyörű és nagyon jól hangzik a recept, tetszik ez az álarcos finomság:)
VálaszTörlésCseles! ;-)))
VálaszTörlésNagyon jó kis túrós tortát készítettél! Fincsi lehet :)
VálaszTörlésÉppen most sűl!😀
VálaszTörlésÖrvendek, hogy elkészítetted! Remélem ízlett. :)
Törlés