2014. február 12., szerda
Villámgyors fánk
Az elmúlt hetekben szinte minden nap szembe találkoztam a fánk különböző formáival, sőt, még amikor Édesanyámmal beszéltem telefonon még ő is fánkot készített. Amikor mondta hogy milyen gyors fánkot készített, el is kértem a receptet és a hétvégén elkészítettem. Valóban nagyon gyorsan elkészíthető, a tojás elütése és a fánk kóstolása között alig van 20 perc. Ha nincs időnk élesztős fánkot készíteni, de mégis fánkot ennénk, akkor nyugodtan kilehet próbálni ezt a receptet. Gyorsan megvan és finom is.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1,5 dl tejföl
- 3 ek porcukor
- kb. 25-28 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek rumaroma
+ olaj a sütéshez
+ porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy nagyobbacska edénybe a tojást elkeverjük a tejföllel és a porcukorral. Hozzáadjuk a citrom héját, az aromát és elkavarjuk annyi liszttel, hogy leváljon az edény falától.
Kiborítjuk egy jól lisztezett felületre, s még adunk hozzá annyi lisztet, hogy nyújtható legyen. (Nekem 28 dkg lisztre volt szükségem, a tésztám pedig még kicsit ragadós volt amikor szaggattam ki.)
Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra és kiszaggatjuk.
Szerintem sokkal jobb lett volna ha nem nyújtom, hanem két kanál segítségével szaggatom ki a tésztát, majd teszem az olajba.
Az olajat felforrósítjuk, majd amikor beletettük a kiszaggatott fánkokat visszavesszük a lángot, mert hanem gyorsan megpirul a külseje, és belül nyers marad. Mindkét oldalukat barnára sütjük, majd az olajból kivéve szalvétára rakosgatjuk.
Ha kihűltek porcukorral megszórva tálaljuk.
Csábítóan jól néz ki és milyen egyszerű! :)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, a belsejük is:) Tényleg nagyon gyors, mindenképpen el fogom készíteni a családnak:)
VálaszTörlésSzép fánkok és nagyon jól hangzik ez a recept! :)
VálaszTörlésValóban gyors változat, sokszor ez is fontos szempont. Emellett nagyon finom is lehet, étvágygerjesztőek a képek! :)
VálaszTörlésFinom fánk, próbáltam én is sütőporral. Melegen az igazi!
VálaszTörlés