2014. május 29., csütörtök
Sárgaborsó krémleves
Ez volt az első ismerkedésünk a sárgaborsóval, és azt hiszem elég jól sikerült, lesz még folytatás. :) Kevés hozzávalóból egy nagyon finom levest kaptunk. Mi most pirított kenyérkockákkal tálaltuk, de következőkor lesz mellé sült szalonna vagy/és füstölt kolbász is. ;)
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- 1 l zöldségalaplé (Vagy l viz + 1 leveskocka)
- 2-3 ek olaj
- 0,5 dl tejföl
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este váltott vízben többször átmossuk, majd beáztatjuk annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk.
Egy lábasba az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és megdinszteljük benne. Amikor már szinte üveges a hagyma, akkor hozzáadjuk a fokhagymát is és addig pároljuk, amíg érződik az illata.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, párszor átforgatjuk majd felöntjük a zöldségalaplével. Beletesszük a babérlapit, sózzuk és borsozzuk.
Fövés közben szedjük le a tetején keletkező habot.
Ha már puhára főtt a borsó, levesszük a lángról, a babérlevelet kidobjuk és botmixerrel összeturmixoljuk.
A tejfölet elkavarjuk pár kanál levessel, majd visszacsorgatjuk a levesbe és összeforraljuk.
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Nagyon guszta! Levest még főztem belőle, de finom lehet :-) csak főzeléket szoktam....
VálaszTörlésÉn még csak főzeléknek ettem, de így még csábítóbb! :)
VálaszTörlésÚjabb krémleves került a listámra kipróbálásra! :) Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésÉrdekes hogy sárgaborsó főzeléket szeretjük, de még levesnek nem készítettem pedig finom lehet! Nagyon guszta!
VálaszTörlésNyami :-) Imádom!!!
VálaszTörlésÉn nem ettem még ilyesmit, de készülök kipróbálni:)
VálaszTörlésKedvenceim közé tartozik a sárgaborsó főzelék, úgyhogy ezzel a levessel is igen hamar megbarátkoznék... :)
VálaszTörlés