2014. június 16., hétfő
Kókuszos habcsók kalács
Amíg még nincs az a kibírhatatlan meleg, próbálok kihasználni minden percet és ha csak tehetem kalácsot, péksütit készítek reggelire. Ki tudja az elkövetkezendő hetekben mikor lesz bekapcsolva majd a sütő a nagy meleg miatt. Szóval a copfos kiflik után most egy kókuszos kalácsot hoztam, ami ugyancsak kitűnő reggelinek bizonyult egy csésze tejes kávé kíséretében. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 ek burgonyapehely
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárga
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 dl tej
- 5 dkg megolvasztatott és kihűtött vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. A kókuszreszeléket óvatosan beleforgatjuk a habba.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a kókuszos habbal, majd feltekerjük mint a bejglit.
Az így kapott rudat középen két részre vágjuk, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon, majd összefonjuk és sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük.
Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd a hideg sütőbe toljuk. Nem hagyjuk kelni és a sütőt sem melegítjük elő!
Beállitjuk a sütőt 180 fokra és kb.40-45 perc alatt készre sütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.
Aranysárga kéreg, márványos belső...engem meggyőztél! :)
VálaszTörlésAh, hogy ez mennyire nagyon jó!!! :-)
VálaszTörlésIlyen töltelékű kaláccsal még nem találkoztam, engem is meggyőztél :)
VálaszTörlésEz nagyon érdekes recept. Kókuszos kelt kalács, kipróbálandó!
VálaszTörlés