2014. november 28., péntek
Észt fahéjas koszorú (Estonian kringel)
Sokszor beleakadtam ebbe a kalácskoszorúba különböző blogokon, aztán legutóbb amikor megláttam Neánál, elhatároztam, hogy nem várok többet vele, én is elkészítenem. Finomnak tudtam, hogy nagyon finom lesz, mert hát minden kelt tészta finom, és ha még fahéjas is, akkor semmi kétség, hogy nagy sikere lesz. Nem utolsó sorban pedig szép mutatós is, és az a finom illat ami belengi az egész házat miközben sül ...... :) .... érdemes elkészíteni!
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 ek cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tojássárga
- 1,2 dl tej (nekem 1,6 dl tejre volt szükségem)
- 3 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 4 ek cukor
- 3 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A tölteléknek a puha vajat kikavarjuk a cukorral és fahéjjal.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 30x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket, 1 evőkanálnyi kivételével, rákenjük a kinyújtott tésztalapra majd feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat majd koszorút formázva belőle óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire. (Most sajnos nem tudtam fázisfotókat készíteni, de ezen a linken látható a rúd félbevágása és a szárak összefonása, már csak a koszorú formázása marad.)
Tetejét lekenjük a félretett fahéjas vajjal, és 15 percet pihentetjük.
Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
2014. november 26., szerda
Zserbó csiga
A mákos tekercs tésztáját felhasználva, a párom örömére készültek ezek a zserbós csigák. :) Kedvencei a diós és fahéjas péksütik, ezért próbálok minél többször a kedvébe járni. Reggelire szoktuk fogyasztani egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 26 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- kb. 6 ek házi baracklekvár
Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá és megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral. Rászórjuk a diós cukor felét, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
2014. november 24., hétfő
Rukkolás csicseriborsó saláta, csirkemell csíkokkal
Mit is kezdjünk, hogyha az előző napról megmaradt egy szeletke sült csirkemell, de már senkinek sem elég? Férj válasza gyorsan jött: tegyük salátába. ;) Szét néztünk a kamrába, s ami kéznél volt az került bele. Esetleg ha valakinek nincs húsija, akkor nélküle is nagyon finom lesz a saláta.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető saláta, és még egészséges is. :) Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók 2 főre:
- 1 csicseriborsó konzerv (240 g nettó)
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kis lila hagyma
- 2 marék rukkola
- 1 tenyérnyi nagyságú sült csirkemell filé
Hozzávalók az öntethez:
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2-3 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A csicseriborsóról öntsük le a levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.
A paprikát mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk kisebb kockákra.
A lila hagymát pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre.
A sült csirkemellet falatnyi csíkokra vágjuk. (Ha nincs megmaradt sültünk, akkor a nyers csirkemell filét megmossuk, leitatjuk, majd sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával megszórjuk, és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.)
A citromlevet keverjük el az olívaolajjal, majd ízesítjük sóval, borssal.
Egy salátástálba összeforgatjuk a zöldségeket és a húscsíkokat, meglocsoljuk az öntettel, és keverjük össze. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Hűtőbe tesszük kb. 30 percig, hogy az ízek érjenek össze, majd tálaljuk.
2014. november 21., péntek
Vasi kocka
Kedves Gabriella, köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a finom és mutatós süti receptet! :) Nagyon finom volt, ezért én is csak ajánlani tudom kipróbálásra.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 3 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- tej
+ 2 evőkanál kakaópor és 1 ek tej
Hozzávalók a krémhez:
- 2 cs. vaníliás cukor
- 10 csapott ek liszt
- 9 dl tej
- 20 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 3-4 ek kakaópor
Lapok lekenéséhez:
- 1 ek rumaroma
- 2 ek tej
Tetejére díszíteni:
- 5 dkg étcsoki dara VAGY reszelt csokoládé
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit dolgozófelületre szórjuk. A puha vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákat is belekeverjük és annyi tejet adunk hozzá, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk.
A tészta 1/3-ad részét félretesszük (ebből lesz majd a fehér lap), a nagyobbik részéhez pedig hozzágyúrjuk a kakaóport és az 1 evőkanál tejet (ebből a tésztarabból lesz majd a 2 barna lap).
A kakaós tésztát 2 egyforma részre osztjuk, így lesz 2 barna tésztadarabunk, és egy fehér tésztadarabunk, amit még az előbb tettünk félre.
Mindegyik tésztadarabot, egyenként egy sütőpapíron kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es nagyságú téglalappá, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy sütőlapra vagy egy nagyobb tepsi hátára. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Figyeljük, mert hamar megvan és könnyen megéghetnek a lapok. Ha a szélei kezdenek pirulni, akkor már kivehetjük a sütőből.
A krémhez a lisztet és vaníliás cukrot elvegyítjük, majd a tejjel csomómentesre keverjük. Kis lángon sűrűre főzzük és kihűtjük.
A vajat a porcukorral és kakaóporral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vaníliás krémet és sima, egynemű krémet keverünk belőle.
Ha a lapok is kihűltek, és a krém is elkészült, akkor összeállítjuk a tésztát.
Egy barna tésztalapot tálcára helyezünk és lekenjük 1 ek rumos tejjel. Egyenletesen rásimítjuk a krém 1/3-át, majd ráhelyezzük a fehér tésztalapot. Lekenegetjük 1 ek rumos tejjel, majd rásimítjuk a krém 2/3-át. Befedjük a második barna tésztalappal, ezt is lekenjük rumos tejjel és rásimítjuk a megmaradt krémet. Tetejét megszórjuk az étcsoki darával, vagy reszelt csokival. (Én csak azután díszítettem, miután felszeleteltem, reszelt csokit szórva mindegyik kocka közepére.)
Hűtőbe tesszük egy éjszakára és másnap tetszés szerint szeleteljük.
2014. november 19., szerda
Cukros kifli
Kedves Kabóca, köszönjük, hogy megosztottad velünk eme kiflik receptjét! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
- kb. 2,5 - 2,7 dl tej
Lekenni: - 1 tojás
Hempergetni:
- 2 dkg olvasztott vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk. Ezután mindegyik tésztadarabot újabb 10 egyforma részre osztjuk, majd egyenként kis gombócokká gömbölyítjük (összesen 20 gombócunk lesz).
Ha az összes tésztadarabot meggömbölyítettük, akkor egyenként kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk, majd 2-2 szálat összefonunk. Végüket jól összenyomkodjuk, kifliket formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
30 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával kissé felvert egész tojással.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.
A hempergetéshez való vaníliás cukrot elkeverjük a kristálycukorral.
A sütőből kivett, még forró kifliket megkenjük olvasztott vajjal, és fejjel lefelé vaníliás cukorba mártjuk őket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
2014. november 17., hétfő
Pikáns sült bab
Rég nem volt babos étel nálunk, pedig szeretjük, csak valahogy a gyorsabban elkészíthető ételeket részesítettük előnybe. Aztán megláttam Ági pikáns sült babját, és tudtam, hogyha férjem kedvébe szeretnék járni, akkor ezzel az egytálétellel tuti sikerem lesz. Jól ráéreztem, mert nagyon jóízűen falatozta, és nagyon dicsérte. :) Szóval, kedves Ági, nagy köszönet a receptért! :)
Ami nálam eltért, hogy nekem sajnos nem volt friss zöld fűszerem, ezért csak szárított fűszerek kerültek bele, valamint egy kicsit kevesebb édesítőt használtam.
Hozzávalók kb. 4 főre:
- 25 dkg gyöngybab
- 15 dkg erdélyi szalonna
- 1 vörös hagyma
- 1 lila hagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 140 g paradicsompüré
- 3 dl házi paradicsomlé
- 2 ek barna cukor
- 2 ek méz
- 1/2 citrom leve
- kakukkfű, majoránna, 1 babérlevél
- szárított csilipaprika
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A babot előző este átválogatjuk és hideg vízbe áztatjuk.
Másnap a vizet leöntjük róla, fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a babot. Enyhén sózzuk, beledobunk 1 babérlevélt és egy-egy nagyobb csipet szárított kakukkfüvet és majoránnát, majd puhára főzzük. Arra vigyázzunk, hogy ne főjön szét.
Amíg fő a bab, elkészítjük a zöldséges alapot.
A szalonnát kisebb kockára vágjuk és a felhevített olajon zsírjára sütjük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott hagymát, a paprikát és fokhagymát, majd ízesítjük sóval, borssal és puhára pároljuk.
A paradicsompürét simára keverjük a paradicsomlével, majd ízesítjük a cukorral, mézzel és fűszerekkel.
Ha a bab megfőtt, leszűrjük és a zöldséges alaphoz keverjük. Hozzáadjuk a fűszeres paradicsommártást, majd ízlés szerint egy kevés szárított csilipaprikát, és összekeverjük.
2014. november 15., szombat
Habos almás pite + SAD 28. forduló
Almás pitét készültem sütni két hete, hétvégi desszertnek, aztán megláttam a tojásfehérjéket a hűtőbe, s gondoltam ha már van megmaradt tojásfehérje akkor legyen habos almás pite. ;) Örülök, hogy kipróbáltam habbal is a tetején, mert nagyon finomra sikeredett, úgy hogy ajánlom nektek is kipróbálásra. :)
Úgy adódott, hogy időközben Kabóca kiírta a SAD (Süss Alkoss Díszíts!) 28. fordulójának témáját, ami ezúttal a "Csábító fahéj", így ezzel a sütivel szeretnék jelentkezni a játékra. Tudom, hogy azt kérte, hogy ne almás pitét küldjünk, de ez most nem a hagyományos almás pite, és fahéj is van jócskán benne, úgy hogy remélem megfelel a kiírásnak. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 dkg házi sertészsír
- 2 tojássárga
- kb. 2 ek tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1/2 citrom leve
- 3 ek cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2-3 tk fahéj
- 1-2 ek vaníliás puding
+ 2 ek búzadara
Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Hozzáadjuk a cukrokat és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a pudingporral.
Ezután levesszük a tűzről, ízesítjük őrölt fahéjjal, és hűlni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk tejfölt adunk még hozzá.
Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete.
Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire (24x29 cm), beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva. A tésztát megszórjuk a búzadarával, és rásimítjuk a kihűlt az almát.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.
Kivesszük a pitét a sütőből és az almás rétegre simítjuk a tojáshabot. Visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.
Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.
2014. november 13., csütörtök
Mákos tekercs
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 ek cukor
- kb. 1,5 dl tej
Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A töltelék hozzávalóit kenhető masszává keverjük. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 50x25 cm-es téglalappá és megkenjük a mákos töltelék felével. Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 7 cm vastag darabokra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész tekercseket megszórjuk porcukorral.
2014. november 12., szerda
VKF! 67. forduló - A kelt tészta ezer arca! - Összefoglaló
Sünitől kaptam meg a lehetőséget, hogy lebonyolítsam a VKF! 67. fordulóját, és íme elérkezett az összefoglaló ideje is. :)
A témaválasztás elég könnyű volt, viszont egy kicsit izgultam, hogy mennyire fog tetszeni bloggertársaimank, hisz elég sokan idegenkednek a kelt tésztától. Örömömre szép számban összegyűltünk, ezúton is köszönöm szépen mindenkinek, hogy megtisztelt részvételével. Csodás kalácsok, kenyerek, péksütik érkeztek, két egyforma recept nem volt, ez is mutatva, hogy a kelt tésztának milyen sok arca is van. ;) Szerintem mindenki talál majd kedvére valót! :)
Remélem senki sem maradt ki az összefoglalóból, de ha véletlenül ez mégis megtörtén, akkor szóljon és a legrövidebb időn belül pótlom. :)
És akkor jöjjenek a remekművek:
Elsőre Csigabige, a "Csigabigekuckoja" blog írója jelentkezett a játékra a fahéjas-szegfűszeges-narancsos tejbegrízzel töltött kuglóffal. Nagyon szép, és a tejbegrízes tölteléknek köszönhetően különlegesebb, mint a megszokott kuglóf. Minden képen érdemes kipróbálni, egy bögre tejjel szuper reggeli lehet. :)
Éva, a "Takarékos konyha" blog írója sem váratott magára, és elküldte ezeket a csodaszép mogyorókrémes csavart csigákat. Igaz milyen jó ez a formázási technika? Egyszerű, és mégis milyen szép mutatós csigák sültek ki, az izéről nem is beszélve, nagyon finom. :)
Amikor Andi, az "Aranytepsi" blog írója, jelezte részvételi szándékát a játékra, tudtam, hogy nem egy egyszerű kalácsot, vagy péksütit fog készíteni, hisz igen nagy mestere a kelt tésztáknak. Nem is hazudtolta meg önmagát, és egy nagyon ötletes és cuki kis bárány kalácsot készített. :) Ez is bizonyítja, hogy egy egyszerű kalács tésztából milyen szépet lehet alkotni.
Renáta, az "Így is lehet" blog írója, erre az alkalomra kakaós-fahéjas tekercset készített. Ő a kelt tésztába teljes kiőrlésű tönkölylisztet és graham lisztet is használt, így sokkal egészségesebbé varázsolta azt. Nagy örömére, sikerült egy olyan kelt tésztát csinálni, ami könnyen formázható volt, ami meg is látszik, hisz nagyon szépre sikeredtek a tekercsek. :)
Ági, a "Konyhán innen-kerten túl" blog irója, egy gyönyörűséges lábasba sült cipót küldött. Gyönyörű a bélzete, ropogós a héja, látszik rajta, hogy Ő a tökéletes cipó. Nem is kívánhatnánk mást, hisz tökéletesen megfelel a mindennapi kenyerünknek. Én biztos, hogy elfogom készíteni. :)
Melindánál, a "Habverő és fakanál" blog írójánál, amikor megláttam a narancsmázas kelt kuglófot, tudtam hogy az összefoglalóban lenne a helye. Nem is haboztam sokáig, megemlítettem hogy tökéletesen megfelelne a játék kiírásának, és ő volt olyan kedves, hogy elküldte nekünk.:) Már önmagában is nagyon finom ez a kuglóf, de Melinda még fokozta egy kicsit bevonva mázzal és aszalványokkal megszórva.... nagyon guszta! :)
Ennyi édes után, jöjjön egy finom virslis kifli Verus konyhájából, ami gyerekei nagy kedvence. Elnézve, hogy milyen kis guszták a kiflik, el is hiszem, hogy nagy családi kedvenc. Én is szívesen majszolgatnám egy bögre forró teával vagy kakaóval. :)
Fonott kalács is érkezett a játékra, és nem is akármilyen, hanem kakaóval és szilvalekvárral töltött, csodaszépre kisült kalács, melyet Rozi, az "Aranymorzsa" blog írója készített. Nem csodálom, hogy a fia egyik nagy kedvence, hisz a képről is átjön, hogy milyen finom lehet. :)
Konyhavirtuóz, egy igen érdekes ízvilágú kenyeret készített erre a fordulóra, egy sörös-hagymás kenyeret. Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a kenyérke, felkeltette az érdeklődésemet, biztos kifogom próbálni.:)
TimCsi, a "Brioche" blog írója külön készült erre fordulóra, és el kell hogy ismerjük, hogy csodaszép mákos-limos kalácsrózsákat készített. Tetszik a formázása, finom a töltelék, egyszóval tökéletes péksüti. :) Ja, és a blogján fázisfotók is vannak, hogy aki kedvet kapott az elkészítésre, annak még könnyebb legyen. ;)
Mit szóltok a veknibe sült csülökhöz? Egy szelet kenyér és semmi más nem kell, hisz ott van a finom csülök is. ;) Férjuram, amikor meglátta, kikötötte, hogy EZT muszáj lesz elkészíteni neki.....érzi, hogy nagyon fogja szeretni. :D
Áginak, a "Muskátli Büfé" blog írójának, köszönhetjük ezt a vekniben sült csülköt. :)
Marisz jóvoltából, egy nemzetközi finomság is bekerülhetett az összefoglalóban, éspedig a Hacsapuri, ami egy grúz sajtos kenyérféleség, ami nem hiányozhat sem a hétköznapi, sem pedig az ünnepi asztalról. A receptet elolvasva és a képeket elnézve, tudják a grúzok, hogy mi a finom falat. ;) Legalábbis engem meggyőzött, így fel van véve az elkészítendők listájára. :)
Kabóca, egyik gyerekkori kedvencét, a cukros kiflit készítette el a játékra, és milyen jól tette, hisz kár lett volna meg nem mutattatni nekünk ezeket a nagyon szép és kivánatos kifliket. :) Nálunk tuti elfog készülni, lehet már a hétvégén ez lesz a reggelink egy bögre tejeskávéval. ;)
Cirmicica darázsfészkét látva, nem tudtam ellenállni, hogy ne invitáljam játékra, és milyen jó hogy elfogadta a meghívást, hisz itt a helye ennek a finom vaníliás darázsfészeknek. :)
Még egy kalács, ezúttal Ildikó által készített kakaós- rahátos hokkaidó kalács van a soron. Látszik rajta, hogy milyen szép foszlós, a színes raháttal benne pedig még mutatósabb és finomabb. :)
(Ha valaki nem tudná a rahát török eredetű, gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség.)
Brigi a kisfiának akart kedveskedni, amikor ezeket a sós pereceket sütötte, hisz a kis manó nagy perec kedvelő. Ugyanakkor a vonatokat is nagyon szereti, így Briginek az az ötlete támadt, hogy a két szerelmet egybe valósítja meg, és a perecből vonatot formáz. Szerintem nagyon jól sikerült, és a kis Ábelnek is igen tetszett. :)
Zsófi, a "Sweethome" blog írója, egy igen különleges kalácsot készített barátságtésztából. Nekem teljesen új dolog volt ez az előtészta, de Zsófi nagyon szépen leírja, lépésről lépésre hogy hogyan is működik, így aki ráveszi magát az elkészítésre, biztos sikerrel jár. Az előtésztát felhasználva egy csodaszép fonott kalács kerekedett ki. :)
UPDATE: Sajnálatos módon a technika ördöge miatt kimaradt egy erre a fordulóra szánt recept, pontosabban Ditti töpörtyűs pogácsája. De szerencsére Ditti jelezte, hogy nem került be az összefoglalóba és milyen jól tette, hisz egy sokunk által kedvelt pogácsáról van szó, és nagy hiánya lett volna ennek a fordulónak, ha nem kerül be az összefoglalóba.
Ezúton is elnézést kérek kedves Ditti, és köszönöm hogy játszottál velem! :)
Végül, jómagam lengyel perecet, vagyis koszorút készítettem, mézes sziruppal lekenve. Nekünk nagyon ízlett, ajánlom nektek is kipróbálásra. :)
Köszönöm szépen mindenkinek, aki részt vett a játékba, csodaszép remekművek születtek. :)
A következő forduló stafétája ezennel a "Brioche" blog írójának, TimCsinek adnám át. :) Kíváncsian várom a kiválasztott témát, sok sikert a játék lebonyolításához és még több résztvevőt! :)
2014. november 10., hétfő
Márványozott krémsajtos-meggyes kocka
Nagyon finom süti, ugyancsak a gyorsan elkészíthető édességek kategóriából, és nem mellesleg mutatós is. Az egyszerű meggyes sütit különlegesebbé teszi a krémsajt, szinte elolvad az ember szájába. :)
Az eredeti receptben ricottát írt, de én egy nagy doboz görög joghurtot lecsepegtettem, és az így kapott krémsajtot használtam a sütihez.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 3 tk kakaópor
- 9 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tk rumaroma
- 2 tojás
- kb. 1,5 dl natúr joghurt
Hozzávalók a krémsajtos részhez:
- 25 dkg krémsajt
- 1 tojás
- 1 ek búzadara
- 1 ek liszt
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
+ 20-25 dkg kimagozott meggy
Elkészítés:
Ha házilag szeretnénk elkészíteni a krémsajtot, akkor egy tésztaszűrőt kibélelünk egy összehajtott gézzel és egy mélyebb lábasra tesszük. Beleborítjuk a joghurtot (400 g). Vigyázzunk arra, hogy ne kavarjuk meg a joghurtot, hanem hagyjuk úgy ahogy kiesik a dobozból. A gézt összecsomózzuk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére, a szűrőt kivesszük, hűtőbe tesszük és ott hagyjuk egy éjszakára, hogy a felesleg folyadék (savó) lecsepegjen.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, sóval és rumaromával. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. Ezután váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és simára keverjük.
A krémsajtot kikavarjuk a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a lisztet és búzadarát is, és egyneművé kavarjuk.
A kakaós masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe (24x32 cm), majd erre kanalazzuk rá a krémsajtos masszát. Egy villával márványosítjuk a tetejét, majd erre rászórjuk a meggyet.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
2014. november 7., péntek
Lusta almatorta
Hozzávalók:
(1 bögre - 2,5 dl)
- 1 bögre liszt
- 1 bögre búzadara
- 1 bögre cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 1,5 kg alma
- 2-3 tk fahéj
- 15 dkg fagyos vaj
Elkészítés:
A vajat lefagyasztjuk.
A száraz hozzávalókat egy tálba elvegyítjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízesítjük a fahéjjal.
Egy 23 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk.
A lisztes keveréket 1/3-át beleszórjuk a forma aljába, majd erre rákanalazzuk az alma felét (levével együtt). Rászórjuk a lisztes keverék 2/3-át, majd erre a megmaradt almát, eligazítjuk, és végül a megmaradt lisztes keveréket is rászórjuk.
Villával megszurkáljuk, majd a torta tetejére reszeljük a fagyos vajat.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük.
2014. november 5., szerda
Lengyel perec (koszorú) + VKF! 67. forduló
Aki követi blogomat, tudhatja, hogy nagy kelt tészta rajongó vagyok, bármikor hajlandó vagyok nekiállni egy adag kalácsot vagy péksütit készíteni. Egyszerűen nem tudok ellenállni a frissen sült kalácsnak, simán eléldegélnék én kelt tésztán és csokoládén. :D Ezért is választottam a VKF! 67.fordulójának témájául a kelt tésztát, bízva abban, hogy másoknak is fog tetszeni ez a téma, és a végén majd, az összefoglalóban gyönyörködhetünk egymás szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb kalácsaiban. Vasárnap éjfélig még várom a remekműveket, majd jövő héten megpróbálom hozni az összefoglalót is. :) (Addig is, aki érdekelt ez ügyben, több információt itt olvashat.)
Én ezekkel a perecekkel, vagy az én esetemben koszorúval, járulok hozzá a VKF! ezen fordulójához. Mindenben követtem a leírást, csupán a formázásnál tértem el, nem pereceket, hanem koszorút formáztam. Pár helyen olvastam, hogy a pereceket nem csak lelocsolták, hanem teljesen belemártották a szirupba. Nekem így már túl édes lett volna, de ha a mártogatós verziót választanánk, akkor duplázzuk a sziruphoz való mennyiséget. Ezt a péksütit is ajánlom kipróbálásra, nagyon finom, különösen langymelegen. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg vaj
- kb. 3 dl tej
- 2,5 friss élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 55 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg puha vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
Lekenni:- 1 tojássárga + 2 tk tej
Hozzávalók a sziruphoz:
- 3 ek méz
- 3 ek víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre (nem kell lisztezni!) és óvatosan átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk.
A tésztadarabokat egyenként kinyújtjuk kb. 25x40 cm nagyságú téglalappá és megkenjük a puha vaj felével, majd rászórunk 1 csomag vaníliás cukrot. Gondolatban két részre osztjuk, majd hosszába, a bal részét ráborítjuk a tészta jobb felére, úgy hogy fedje be teljesen. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd a hosszabbik részénél kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk.
Mindegyik csíkot hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. Összefonjuk a szárakat, és megformázzuk perecnek vagy karikának.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pereceket, 15 percet pihentetjük, majd lekenjük a tejjel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Ugyanígy járunk el a másik a tésztadarabbal is.
Időközben elkészítjük a szirupnak valót, amihez a mézet és vizet egy kisebb lábasba tesszük és összemelegítjük. Nem kell forralni, csak addig melegíteni, amíg a méz teljesen felolvad.
A sütőből kivett, még forró pereceket lelocsoljuk a sziruppal.
Forrás innen.
2014. november 3., hétfő
Csirkemell Sztroganoff módra
Közben emlékeztetni szeretnélek, hogy már csak pár nap van hátra a 67. VKF! forduló beküldés határidejéig. Vasárnap éjfélig várom a kelt tésztából készült remekműveket, remélem szép számba leszünk majd! :) Bővebb információt a következő linken olvashattok: VKF! 67. forduló: A kelt tészta ezer arca!
És akkor jöjjön a recept. :)
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 5 szál újhagyma
- 20 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- 2 dk főzőtejszín
- 1 tk mustár
- 2 db savanyú uborka
- vaj, olaj
- só, bors
- 1-2 ek liszt
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel és összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a liszt a húsdarabokat. Egy serpenyőbe felhevített vaj és olaj keverékén aranybarnára sütjük. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
Az újhagymát megpucoljuk, megmossuk és felkarikázzuk. A serpenyőbe újból kevés vajat és olajat teszünk, felhevítjük és megfonnyasztjuk benne a felkarikázott hagymát. Rárakjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, lefödjük és puhára pároljuk.
Közbe a csemegeuborkát apróra felkockázzuk, és a mártáshoz összekeverjük a tejfölt, mustárt és tejszínt.
Ha a gomba megpuhult, visszatesszük a csirkecsíkokat, hozzáadjuk a uborkát és ráöntjük a mártást. Kevergetve kb. 5 perc alatt összefőzzük.
Tésztával vagy főtt rizzsel tálaljuk.