2014. november 26., szerda
Zserbó csiga
A mákos tekercs tésztáját felhasználva, a párom örömére készültek ezek a zserbós csigák. :) Kedvencei a diós és fahéjas péksütik, ezért próbálok minél többször a kedvébe járni. Reggelire szoktuk fogyasztani egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 26 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- kb. 6 ek házi baracklekvár
Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá és megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral. Rászórjuk a diós cukor felét, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ez élesztő nélküli?? De jó, nagyon tetszik!
VálaszTörlésBár most látom, ahogy tovább olvastam az elkészítést, hogy keleszteni kell duplájára... Akkor lehet, hogy csak véletlenül elfelejtetted beleírni a hozzávalókhoz az élesztőt...
VálaszTörlésKöszönöm, hogy figyelmeztettél. Véletlenül kimaradt az élesztő a hozzávalókból, de máris javítottam.
TörlésMinduntalan elcsábulok nálad:-) Nagyon helyesek a csigáid, s még diósak is:-)
VálaszTörlésElállós tészta?
VálaszTörlésMivel kelt tészta, ezért frissen a legfinomabb, de még másnap is élvezhető, nem szárad ki.
Törlés