2015. április 1., szerda

Szezámmagos-mogyoróvajas zabpehelygolyók


Nem tudom mennyire illenek a közelgő Húsvéti asztalra, ezt mindenki döntse el saját maga, de az biztos, hogy az egyik legfinomabb zabpehelygolyó amit valaha kóstoltam.
Az ötletet itt találtam, és annyit változtattam az eredeti recepthez képest, hogy enyhén megpirítottam a szezámmagot és ledaráltam, majd a végén egész szezámmagba forgattam. Gyorsan megvan és nagyon finom. Elméletileg hűtőben még két hétig is eláll, de nálunk még napig sem tartott. :)

Hozzávalók 34 darab 15 grammos golyóhoz:

- 10 dkg zabpehely
- 15 dkg szezámmag
- 19 dkg darabos mogyoróvaj
- 10 dkg méz
- 1 tk vanília kivonat

Hempergetéshez: - kb. 2,5 dkg szezámmag (a fél adaghoz, 17 golyóhoz)

Elkészítés:

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, vigyázva hogy nehogy túl piruljon, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük és kávédarálón ledaráljuk.
Ezután minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk és egynemű masszává dolgozzuk. Ha nem állna össze, akkor még adhatunk hozzá egy kevés mogyoróvajat, de nekem nem volt szükség rá.

A masszából nedves kézzel falatnyi golyókat formázzunk, majd egyenként szezámmagba forgatjuk. Én csak a golyók felét forgattam szezámmagba, a többit "natúron" hagytam.

1 megjegyzés: