2015. május 4., hétfő
Kókuszos-citromos keksz
Ma is csak egy gyors keksz receptre telik, de nem akármilyen kekszet hoztam, hanem egy nagyon omlós, ropogós, és még egészséges is. Őszintén megmondom, hogy nem is gondoltam volna, hogy a kókusz és citrom ilyen jól kiegészítik egymást, nyugodtan állíthatom, hogy az elmúlt időszak legfinomabb keksze ami kikerült a konyhámból. Másnapra (már ha megéri a másnapot) még jobban összeérnek az ízek, ezért minél többet áll annál finomabb. :)
Hozzávalók kb. 46 darabhoz:
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg rizsliszt
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg barna cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom (kezeletlen) reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 1 ek frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A zabpelyhet és kókuszreszeléket kávédarálón porrá daráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük.
A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákkal és a citromével egyneművé dolgozzuk. (Ha túl morzsalékos lenne és nem állna össze a tészta, akkor még adjunk hozzá 1-2 tk citromlevet).
Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát a hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve két részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra és 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A tepsibe hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Nagyon finom kekszek! A kókusz és a citrom tényleg nagyon jó páros.
VálaszTörlésLátszik a képen is hogy nagyon finom lehet!
VálaszTörlésIsmét egy remek keksz :-)
VálaszTörlésHát ez a keksz nagyon tetszik! Látszik rajta, hogy puha, de ropogós! Viszem is a receptet! Már most imádom! :)
VálaszTörlés