2016. szeptember 29., csütörtök
Tonhalas kukoricasaláta
Nagyon könnyen elkészíthető salátaféleség, hisz csak összekeverjük a hozzávalókat, kicsit pihentetjük és máris fogyaszthatjuk. A majonézt hozzá én mindig házilag készítem 1 tojássárgából, és ha maradna meg akkor izésítem fokhagymával, amit a férjem hamar eltüntet sültek mellé, nagyon szereti. De, ha a bolti majonézt választjuk akkor csupán 5 perc alatt összeállítható, kedvünk szerint tehetünk több vagy kevesebb majonézt bele. Én mindenképpen ajánlom nektek is, mert nagyon finom. :)
Hozzávalók 2 főre:
- 42 dkg konzerv csemegekukorica
- 11 dkg telemea sajt
- 1 olajos tonhalkonzerv, szeletelt (10 dkg)
- 3 cikk fokhagyma
- só, bors
- 3 - 4 ek majonéz
- 1 ek frissen facsar citrom leve
- 1-2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A kukoricáról öntsük le a levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.
A tonhalról öntsük le az olajat, és egy tálba téve villával tépkedjük kisebb darabokra.
A telemea sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
A majonézt elkeverjük a citromlével, és ízesítjük az áttört fokhagymával.
Egy salátástálba összeforgatjuk a kukoricát, halat és telemeát. Enyhén sózzuk és borsozzuk. Vigyázzunk a sóval, mert a telemea sajt is sós. A só akár el is hagyható, de ez ízléstől függ.
Ráöntjük a fokhagymás majonézt, összeforgatjuk, majd végül rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és alaposan összeforgatjuk. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Legalább 1 órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
2016. szeptember 26., hétfő
Márványos mákos-almás kuglóf
Még az év elején készült ez a kuglóf, valamikor februárba, és én teljesen megfeledkeztem róla. Most, hogy átnéztem a blogra készült képeket, bukkantam rá (és még jó néhány olyan finomságra ami régen készült és még nem került fel a blogra). A recept Trollanyutól származik, és ugyanolyan finom volt, mint már oly sok minden amit kipróbáltam Trollanyutól. :) Mákkedvelőknek, de nem csak, ajánlom kipróbálásra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, és még finom is. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg búzadara
- 1 cs. sütőpor - 4 tojás
- 10 dkg cukor
-1 cs. vaníliás cukor
- 2 nagy alma, kis lyukú reszelőn reszelve
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg darált mák
- 2 ek tej
Elkészítés:
Egy tálba elkeverjük a lisztet, sütőport és a búzadarát.
Egy másik tálba a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt almát és az olajat. Ezután több részletbe hozzákeverjük a lisztes keveréket is.
Ezután két részre osztjuk a masszát, majd az egyikbe belekeverjük a darált mákot és 2 evőkanál tejjel hígítjuk.
Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd a fehér és mákos masszát felváltva belekanalazzuk a formába.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát óvatosan megütögetve tálra borítjuk és teljesen kihűtjük.
Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.
2016. szeptember 7., szerda
Fordított karamellás, szilvás sütemény + VKF! 80. forduló
A csokoládés-mogyorós-karamellás pite után, egy újabb Rachel Allen receptet hoztam. :) Az eredeti süti rebarbarával készült, de mivel most dúl a szilva szezon és a VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) legújabb fordulójának témája a "szilva", Zsuzsanna, a "Táncoló fakanál" nevezetű blog írójának vezénylésével, nem volt kérdés hogy milyen gyümölcsöt használjak. Nekem egy kicsit édes volt, viszont a férjemnek nagyon ízlett. Rachel javaslata alapján melegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk puhára felvert tejszínhabbal, akár fagylalttal, de mi csak önmagában fogyasztottuk.
Hozzávalók a karamellhez:
- 5 dkg vaj
- 12,5 dkg barna cukor
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 12,5 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 75 ml olaj
- 2 dl író
+ kb. 60 dkg szilva (az eredeti receptben 35 dkg gyümölcs volt)
Elkészítés:
A cukrot egy vastag falú serpenyőbe tesszük és a vajjal együtt, alacsony lángon kb. 5 perc alatt karamellízáljuk.
Egy 24x29 cm nagyságú tepsibe öntjük úgy, hogy az alját teljesen bevonjuk vele. Rárakosgatjuk a kimagozott és félbevágott szilvákat, vágott felükkel lefelé.
Egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és fahéjat, és elvegyítjük.
Egy másik tálba elkeverjük a tojást, olajat és írót a cukorral, majd a lisztes keverékhez öntjük és egynemű masszává keverjük.
A tésztát rákanalazzuk a szilvára és tetejét elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Végezzük tűpróbát!
A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd egy tálcára borítjuk (a szilvás fele kerül felfele) és teljesen kihűtjük.
2016. szeptember 5., hétfő
Citromos-diós kocka + Blogkóstoló 30. forduló
Immáron a 30. fordulóhoz ért a blogkóstoló, a háziasszonyi szerep pedig Aninál, a "A parókia konyhájából" blog írójánál landolt. Páromul Sherpa konyháját kaptam, és miután jól szemügyre vettem a blogot, ezt a citromos-diós kockát készítettem el. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, még az időhiányban levő háziasszonyok is nyugodtan nekiállhatnak, valóban hamar megvan és finom is. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg darált dió
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 dkg olvasztott vaj
- 5 ek tej
Hozzávalók a mázhoz:
- 3 tojássárga
- 15 dkg porcukor
- 1/2 citromleve
Elkészítés:
Egy tálba elvegyítjük a lisztet, sütőport, fahéjat, citrom reszelt héját és a darált diót.
A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket a csipet sóval gépi habverővel közepes keménységű habbá verjük. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép.
Közepes fokozaton addig verjük, amíg elfogy a porcukor és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és tejet.
Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a cukorral és citromlével habosra keverjük.
A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és hagyjuk telesen kihűlni.
Csak akkor szeleteljük, ha a sütemény kihűlt és a máz is megszáradt.