2016. szeptember 26., hétfő
Márványos mákos-almás kuglóf
Még az év elején készült ez a kuglóf, valamikor februárba, és én teljesen megfeledkeztem róla. Most, hogy átnéztem a blogra készült képeket, bukkantam rá (és még jó néhány olyan finomságra ami régen készült és még nem került fel a blogra). A recept Trollanyutól származik, és ugyanolyan finom volt, mint már oly sok minden amit kipróbáltam Trollanyutól. :) Mákkedvelőknek, de nem csak, ajánlom kipróbálásra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, és még finom is. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg búzadara
- 1 cs. sütőpor - 4 tojás
- 10 dkg cukor
-1 cs. vaníliás cukor
- 2 nagy alma, kis lyukú reszelőn reszelve
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg darált mák
- 2 ek tej
Elkészítés:
Egy tálba elkeverjük a lisztet, sütőport és a búzadarát.
Egy másik tálba a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt almát és az olajat. Ezután több részletbe hozzákeverjük a lisztes keveréket is.
Ezután két részre osztjuk a masszát, majd az egyikbe belekeverjük a darált mákot és 2 evőkanál tejjel hígítjuk.
Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd a fehér és mákos masszát felváltva belekanalazzuk a formába.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát óvatosan megütögetve tálra borítjuk és teljesen kihűtjük.
Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.
Már enném is, nagyon guszta!!
VálaszTörlésÉpp az előbb sütöttem meg. Szaftos, finom. Nem vagyok egy túl édesszájú, de ez még nekem is cukorlatlan. Még legalább 5 dkg-ot elbìrt volna. Raktam rá csokimázat, azzal már jó lett.
VálaszTörlésAmúgy nagyszerű recept!
Ja, a citromhéj nagyon nagy barátja a máknak, meg egy kis fahéj 😉
Örülök, hogy elkészítetted! Köszönöm a visszajelzést! :)
TörlésAz édességgel igazad van, a férjem édes szájú és neki is mehetett volna még cukor, viszont nekem így jó volt. A mák miatt lehet hogy jobb inkább többet beletenni, hisz azért sütemény. ;)
Én is szeretem citromhéjjal ízesíteni a mákos édességeket, fahéjjal kevésbbé.