2016. szeptember 7., szerda
Fordított karamellás, szilvás sütemény + VKF! 80. forduló
A csokoládés-mogyorós-karamellás pite után, egy újabb Rachel Allen receptet hoztam. :) Az eredeti süti rebarbarával készült, de mivel most dúl a szilva szezon és a VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) legújabb fordulójának témája a "szilva", Zsuzsanna, a "Táncoló fakanál" nevezetű blog írójának vezénylésével, nem volt kérdés hogy milyen gyümölcsöt használjak. Nekem egy kicsit édes volt, viszont a férjemnek nagyon ízlett. Rachel javaslata alapján melegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk puhára felvert tejszínhabbal, akár fagylalttal, de mi csak önmagában fogyasztottuk.
Hozzávalók a karamellhez:
- 5 dkg vaj
- 12,5 dkg barna cukor
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 12,5 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 75 ml olaj
- 2 dl író
+ kb. 60 dkg szilva (az eredeti receptben 35 dkg gyümölcs volt)
Elkészítés:
A cukrot egy vastag falú serpenyőbe tesszük és a vajjal együtt, alacsony lángon kb. 5 perc alatt karamellízáljuk.
Egy 24x29 cm nagyságú tepsibe öntjük úgy, hogy az alját teljesen bevonjuk vele. Rárakosgatjuk a kimagozott és félbevágott szilvákat, vágott felükkel lefelé.
Egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és fahéjat, és elvegyítjük.
Egy másik tálba elkeverjük a tojást, olajat és írót a cukorral, majd a lisztes keverékhez öntjük és egynemű masszává keverjük.
A tésztát rákanalazzuk a szilvára és tetejét elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Végezzük tűpróbát!
A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd egy tálcára borítjuk (a szilvás fele kerül felfele) és teljesen kihűtjük.
Nagyon guszta!! :-)
VálaszTörlés:) Köszönöm!
TörlésFinom lehet! A képek alapján nagyon guszta! Milyen szilva fajtát használtál?
VálaszTörlésKedves Liza, először is elnézést a kései válaszért, de elvoltam utazva. Kérdésedre válaszolva, besztercei szilvát használtam, de szerintem bármilyen gyümölccsel nagyon finom lehet. :)
Törlés