Tudatosan készítettem ezt a mákos sütit, és lett ilyen a "külalakja", hisz a tegnap volt a blog 7. születésnapja és valami mutatós és finom süteménnyel szerettem volna megünnepelni ezt az alkalmat. :) Az eltelt 7 év alatt sok új receptet próbálhattam ki, új konyhai fogalmakat, technikákat tanulhattam. Mind e mellett a sütés-főzés továbbra is egy olyan tevékenység számomra ami letud kapcsolni a hétköznapok mindennapi hajtásából. Örömben vagy épp nehezebb időszakomban is a konyha egy olyan hely, ahova szívesen járok (még ilyen melegben is) és tevékenykedhetek. Remélem ez a lelkesedés még nagyon sokáig kitart, és továbbra is megoszthatom veletek ezt a szenvedélyem. :)
Megragadva az alkalmat,
köszönöm mindenkinek aki meglátogatja szerény blogomat és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom vaníliakrémes mákkockával! Fogadjátok szeretettel! :)
A süteményről csak annyit, hogy egy nagyon egyszerű liszt nélkül készített mákos piskóta, a krém pedig egy főzött vanília krém. Így együtt valami leírhatatlanul finom sütemény, még a mákot nem kedvelő férjem is megdicsérte. Ajánlom nektek is elkészíteni, akár dupla adag krémmel is, ha nem szeretnétek inkább a mákot érvényesíteni. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók a mákos piskótához:
- 5 tojás
- 16 dkg porított eritrit (porcukor)
- 5 dkg kókuszzsír
- 20 dkg darált mák
- 2 tk sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 1,5 dl tej
- 2 dkg főzhető vanília ízű pudingpor
- 3 dkg eritrit
- 1 mk vanília paszta
- 3,5 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzákeverjük az olvasztott kókuszolajat, végül egy spatulával hozzáforgatjuk a sütőporral, fahéjjal és citrom héjjával elkevert darált mákot is.
Sütőpapírral bélelt 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!
A krémhez a pudingport az eritrittel együtt egy edénybe szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
A kihűlt pudingot robotgéppel átkeverjük, hozzáadjuk a vanília pasztát, majd kanalanként a szobahőmérsékeltű vajat és kihabosítjuk.
A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, majd mindegyik tetejét díszítjük a csillagcsöves habzsákba töltött krémmel.
Tipp: - Ha nincs kézügynél kókuszolaj, akkor használjunk helyette 7,5 dkg vajat.
- Eritrit helyett használhatunk nyírfacukrot vagy cukrot is.
- Habzsák hiányában, a krémet csak egyszerűen kenjük a sütemény tetejére, díszítésként szórjuk meg egy kevés egész mákszemmel.
- Nyugodtan készíthetünk dupla adag krémet, mert simán elbírja.