2018. augusztus 31., péntek

Sós rúd teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, füstölt paprikával


Kirándulásra készültek ezek a sós rudak, amiket próbáltam egy kicsit egészségesebben elkészíteni, a finom lisztet lecserélve teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Egy kevés füstölt paprika is került bele, de ez akár el is hagyható, habár nagyon jót tesz neki. :)
52 darab rúd lett az alább felsorolt hozzávalókból, ami 2 személynek bőségesen elegendő egy hétvégi kirándulásra, viszont ha többen vagyunk, akkor érdemes másfélszeres vagy dupla adagot készíteni.

Hozzávalók:

- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg vaj
- 1, 5 tk sütőpor
- 1 tk só
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tojás
- kb. 1,1 dl natúr joghurt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - magvak ízlés szerint (szezámmag, lenmag, egész mákszem ...)

Elkészíteni:

A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sütőport, a füstölt paprikát és a sót, és elvegyítjük.
Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Végül hozzáadunk annyi joghurtot, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 10 percig pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.

Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk a magvakkal, majd derelyevágóval kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 12-15 perc). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

8 megjegyzés:

  1. Finomak lehettek. Füstölt paprikáról még nem is hallottam, de biztos finom pikáns íze van.
    Jó kirándulást kívánok nektek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! A füstölt paprikát én is nemrégiben fedeztem fel s azóta szinte mindenbe teszek, nagyon bejött az íze. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szívesen! :) Örülök, hogy ízlett. Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  3. Most próbálom ki, de füstölt paprikát sehol nem találtam 😓

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is elkészíted ezt a sós rudat. :)
      Nem baj, ha nem találtál füstölt paprikát, sima fűszer paprikával is finom lesz, csak hiányozni fog az enyhe füstös íz.
      További kellemes készülődést! :)

      Törlés
  4. 2x megsütöttem, nekem nagyon bejön. A paprika kicsit érzik rajta, de az nem, hogy füstölt. Én a magokat bele tettem (lenmag, chia mag, szezámmag, és mák). Legközelebb úgy gondoltam, hogy egy kis chili paprikát is teszek bele 🙂 Köszönöm a receptet 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szívem Csücske, köszönöm a visszajelzést!:)
      Örülök, hogy te is elkészítetted, és tervezed még a jövőben is.
      Bármilyen fűszerrel ellehet készíteni, és ahogy te is írtad, magokat is lehet tenni a tésztájában, nemcsak a tetejére. Finom lehet chili paprikával is, enyhén pikánsan.... jó ötlet! :)

      Törlés