2018. szeptember 28., péntek

Túrós-almás pite


A férjem almás süteményt kívánt, jó vastag almás réteggel, hozzátéve, hogy jó lenne, ha túró is lenne benne. Ja, és hogy hajdinaliszttel készüljön, mert szereti annak jellegzetes ízét. Ezekből a hozzávalókból nem volt nehéz összeállítani ezt a túrós-almás pitét, és valóban finom lett. :)
Egy kicsit hosszúra sikerült a recept leírása, de az elkészítése nagyon egyszerű. Én most cukormentesen és teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de ha hagyományos hozzávalókból szeretnétek elkészíteni a pite tésztáját, akkor a habcsókos almás piténél leírtakat követhetitek. Valamint az eritrit helyett nyugodtan lehet kristálycukrot használni.

Sok sikert hozzá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 dkg hajdinaliszt
- 14 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 7 dkg vaj
- 2 ek porított eritrit
- 1 csipet só
- 1 tojássárga
- 3 ek tejföl

Hozzávalók az almás réteghez:

- 75 dkg alma lereszelve mérve (kb. 1-1,2 kb pucolatlanul)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 ek eritrit (vagy ízlés szerint)
- 1 ek vaníliás ízű pudingpor
- 1 tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)

Hozzávalók a túrós réteghez:

- 1 csipet só
- 2 tojásfehérje
- 1 egész tojás
- 30 dkg krémes tehéntúró
- 7 dkg tejföl
- 6 dkg eritrit (vagy ízlés szerint)
- 1 mk sütőpor
- 4 dkg zabpehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely)

+ 2 ek zabkorpa vagy zabpehelyliszt

Hozzávalók a tetejét lekenni:

- 1 tojássárga
- 3 ek tejfől
- 1 tk eritrit

Elkészítés:

A tésztához a sütőporral elkevert lisztekben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a por eritritet és a sót, majd a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Időközben elkészítjük az almás tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük az eritrittel, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1-2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és teljesen kihűtjük.

A túrós részhez a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
Egy keverőtálba mérjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojást és az eritritet, és egy kézi habverővel egyneművé dolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos zabpehelylisztet és ugyancsak egy kézi habverővel simára keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje kemény habját is.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
Egy 26 cm-es pite formát kivajazzunk és megszórjuk liszttel, majd ráterítjük a tésztát, és óvatosan belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3-4 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Pár helyen megszurkáljuk villával, majd rászórjuk a zabkorpát.
Egyenletesen belesimítjuk az almás tölteléket, majd erre a túrós masszát.

A tejfölt kikeverjük a tojássárgával és eritrittel, majd a túrós rétegre csurgatjuk és óvatosan elosztjuk. Én egy szilikon ecsetet használtam és tökéletesen működött.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna lett és már szilárd. Ha sütésközben a teteje túl pirulna, de a süti még nincs meg, akkor takarjuk le alufóliával.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)

A sütőből kivéve a formába hagyjuk kihűlni, majd tetejét megszórjuk porított eritrittel és szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése