2017. október 12., csütörtök

Habcsókos almás pite


Ennek a habcsókos almás pitének az elkészítéséhez ezt a receptet vettem alapul, és az az igazság, hogy nem is terveztem feltenni a blogra, de olyan finomra sikerült, hogy kár lenne nem megörökíteni a módosított receptet. Vékony tésztaréteg, vastag almás töltelék, megkoronázva egy ugyancsak vastag habcsókkal a tetején. Szerintem nem is kell ennél több egy őszi kényeztetős délutánon. :)

Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):

- 20 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárga
- 2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1,3 kg alma, pucolatlan
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor, vagy ízlés szerint
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 tk fahéj, vagy ízlés szerint

+ 3 dkg darált dió

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd a tojássárgákat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.
Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük a kétféle cukorral, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1, max. 2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és félretesszük felhasználásig.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Ráterítjük a kivajazott és lisztezett formára, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3-4 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Pár helyen megszurkáljuk villával, majd rászórjuk a darált diót.
Belesimítjuk az almás tölteléket, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

A habhoz a tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.

A sütőből kivett sütemény tetejére halmozzuk/simítjuk, majd visszatesszük a kb 150 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése