Én az eredeti receptben szereplő hozzávalók mennyiségét csökkentettem, azt írom le, és így lett 20 darab lekváros raviolim.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 vaníliás cukor
- 7 dkg porcukor
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 14 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1-2 ek tejföl
Hozzávalók a töltelékhez: - 20 tk szilvalekvár
A korongok szélét lekenni: - 1 tojásfehérje
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, a fahéjat és a citrom reszelt héját egy nagyobb edénybe szórjuk, elvegyítjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a tojássárgát is hozzáadjuk és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra (2 mm) nyújtjuk a tésztát, majd 6,5 cm átmérőjű cakkos kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Próbáljunk páros számú korongokat kiszúrni.
A korongok felét egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és közepére 1-1 kávéskanálnyi lekvárt teszünk. Széleit lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével.
A megmaradt korongok közepét keresztbe bevágjuk, majd a lekváros korongok tetejére helyezzük és egy 4.5 cm átmérőjű pálinkáspohárral vagy akár pogácsaszaggatóval óvatosan összenyomjuk.
Tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
5 percig a tepsibe pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Jaj, de szépek! Én élesztős változatát sütöttem már, de sütőporral is ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlés