2018. november 23., péntek

Cukkinis-citromos sütemény


Szeretem a cukkinit süteménybe használni, mert az íze semleges, viszont általa a sütemény szaftos lesz, és sokáig puha marad. Ezt a cukkinis-citromos sütemény receptet Edónál láttam, és hasonlóan mint az ő családjában, nálunk is reggelire készült. Jobban kezdődik a nap, ha valami itthon készült finomsággal indítjuk. :) Ha egy kicsit felszeretnénk dobni a  süteményt, akkor tetejére készíthetünk cukor- vagy citrommázat, esetleg olvasztott csokoládét is csurgathatunk a tetejére.

Hozzávalók:

- 19 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 20 dkg cukkini (tisztán mérve)
- 2 tojás
- 18 dkg eritit
- 1 tk vanília paszta
- 3 ek kókuszzsír

Elkészítés:

A liszteket elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával és citromhéjjal.

A cukkinit megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd állni hagyjuk amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A tojásokat elkezdjük felverni amíg megnő a térfogata, majd az édesítőt is hozzáadva jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a frissen facsart citrom levét, a vaníliát és az olvasztott kókuszolajat.

A cukkinit kicsavarjuk, majd a tojásos masszához adjuk és óvatosan belekeverjük.

Végül egy spatulával hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.

2018. november 20., kedd

Sült sütőtökös-diós kalács



Az ősz beköszöntével szinte minden héten sütünk sütőtököt, és ha marad meg egy darabka, biztos valami finomságba kerül bele. Így készült a sült sütőtökös muffin, keksz és zebratorta (hamarosan hozom ezeknek is a receptjét), most pedig ez a foszlós sült sütőtökös-diós kalács. Nagyon jól esett ebben a zord időbe amikor az egész lakást belengte a friss kalács illata. Reggelire fogyasztottuk egy bögre forró tejes kávéval, ami számomra a tökéletes reggeli. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 32 dkg finomliszt
- 3 ek cukor
- 3/4 cs szárított élesztő
- 3 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 12 dkg sült sütőtök püré
- 3 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek vaníliás pudingpor
- kb. 5 dkg darált dió

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A langyos tejet és a tojást a mixer táljába öntjük.  Rászórunk 1 csipet sót, majd rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. (A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően. Ha úgy látjuk, hogy túl kemény a tészta akkor hozzácsurgatunk még 1-2 evőkanál tejet, illetve ha túl lágynak véljük a tésztát (ragad erősen) akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs kenyérsütő gépünk vagy dagasztó funkcióval ellátott mixerünk, akkor a lisztet dolgozófelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a cukrot és a száraz élesztőt (NEM kell felfuttatni). Egy kicsit elvegyítjük, majd a közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást beleütjük, majd a langyos tejjel összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Itt olvashatod a sütőtök sütését.

A sütőtök pürét elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, a fahéjjal és a pudingporral, majd annyi darált diót adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 0,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a sült tökös-diós krémmel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.

Most nem tudtam fázisfotókat készíteni, de hogy érthetőbb legyen a formázás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy itt mákkal van megkenve a tészta.

Sütőpapírral bélelt kalácsformába (25 x 11 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kalácsot a formából és rácson kihűtjük.


Egyéb sütőtökös finomságok:

Sütőtökös zabkeksz
Sült sütőtökös muffin 
Döbleces (sütőtökös) kalácstorta
Sütőtökös pogácsa 
Gyömbéres-currys döblec (sütőtök) krémleves

2018. november 15., csütörtök

Zöldborsós-paradicsomos csirkeragu


Nálunk még nyáron készült ez a zöldborsós-paradicsomos csirkeragu, amikor még lehetett kapni zsenge zöldborsót és lédús, ízletes paradicsomot, de lényegében az év bármely időszakában elkészíthető. A zsenge zöldborsó helyett nyugodtan használhatunk mirelit zöldborsót, és ha nincs finom paradicsomunk, akkor adjunk hozzá több sűrített paradicsomot. Egyszerű és ízletes fogás. :)

Hozzávalók 4 főre:

- 50 dkg paradicsom
- 40 dkg csirkemell filé
- 1-2 ek kókuszolaj (vagy olívaolaj)
- 1 vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- bors, só ízlés szerint
- 45 dkg zöldborsó
- 2 tk sűrített paradicsom
- 3 dl házi paradicsomlé

Elkészítés:

A paradicsomok alját "X" alakban bemetsszük, majd forró vízbe tesszük kb. 1 percig. Kivesszük a vízből, állni hagyjuk egy kicsit, amíg annyira hűl hogy megtudjuk fogni, majd lehúzzuk a héját és kockára vágjuk.

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a csirkekockákat a fűszer.

Egy serpenyőbe 1 evőkanál kókuszolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a csirkekockákat. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

Ugyanabban a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot egy kevés olajjal.

Hozzáadjuk a paradicsom kockákat, párszor átkavarjuk, majd az előresütött csirkekockákat is hozzáadjuk. Izésítjük szárított kakukkfűvel, füstölt paprikával és az áttört fokhagymával. Alaposan összeforgatjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet és a paradicsompasztával jól elkavarjuk. Végül a zöldborsót is hozzáadjuk, összeforgatjuk, és fedő alatt puhára pároljuk.

Megkóstoljuk, és ha szükséges akkor még sózzuk, borsozzuk.

Jó étvágyat hozzá!

2018. november 14., szerda

Sült sütőtökös muffin (cukormentes)



Amikor sütőtököt sütök, akkor mindig készítek valami finomságot is belőle. A múlt hétvégén ezek a sült sütőtökös muffinok készültek, amelyek nem csak finomak voltak, de még egészséges hozzávalókból is készültek, így bátrabban fogyaszthattuk. Mi általában reggelire szeretjük egy bögre kakaóval, de a nap bármely időszakában kiváló választás.

Hozzávalók 12 darabhoz:

- 5 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 2 tk őrölt fahéj
- 8 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 60 ml olíva olaj
- 20 dkg sült sütőtök püré
- 0,5 dl tej

Hozzávalók a tetejét megszórni:

- 1 ek apró szemű zabpehely
- 6 db durvára darabolt dió
- 1 tk eritrit

Elkészítés:

Itt olvashatod a sütőtök sütését.

Egy tálba szórjuk a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, az eritritet és a sót, és elvegyítjük.
A tojásokat az olajjal habosra keverjük, majd kisebb fokozatra vesszük a mixer sebességét és hozzá keverjük a pürésített sült sütőtököt és a tejet is. Végül a lisztes keveréket, több részletbe hozzáadjuk és simára keverjük. Nem kell túl keverni, csak épp hogy elvegyüljön.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.
Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.

A zabpelyhet, az eritritet és a durvára vágott diót összekeverjük, és a muffin formába eloszlott massza tetejére szórjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Ezután kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formába, majd rácsra téve kihűtjük.

Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porított eritrittel.

2018. november 7., szerda

Túrós lapotya



Amikor elkészítettem ezeket a túrós korongokat, nem gondoltam volna, hogy annyira fog ízleni a férjemnek, hogy majd heti rendszerességgel kell sütnöm. Próbáltam már citromhéjjal és narancshéjjal ízesíteni, egyszer fahéjjal is, majd pikáns lekvárral tálalni vagy csak önmagában fogyasztani. Párszor tejpor nélkül is készült, csak akkor több zabpehelylisztet adtam hozzá. Bárhogyan is készült, mindig gyorsan elfogyott. :)

Hozzávalók kb. 14 db. 7 cm koronghoz:

- 35 dkg krémes tehéntúró
- 1 tojás
- 10 dkg eritrit vagy ízlés szerint más édesítőszer
- kb. 4 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)
- 6 dkg tejpor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

Elkészítés:

A túrót a tojással simává keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és egyneművé keverjük. Ha túl híg lenne, akkor adjunk hozzá még egy kevés zabpehelylisztet. A lényeg, hogy egy könnyen kenhető, de nem folyós, masszát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi masszát halmozunk, majd a kanál hátával ellapítjuk, próbálva egy kört kialakítani.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütőben szépen felnő, és amikor kivesszük a sütőből lelapul. Nem kell megijedni, ilyen kell legyen. :)
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!


Recept ötlete innen.

2018. november 1., csütörtök

Emlékezünk szeretteinkre...



"...mindaz, a ki látja a Fiút és hisz Ő benne, örök élete legyen; és én feltámasszam azt az utolsó napon." (Jn 6,40)