Üresítem a fagyasztót, hogy legyen hely a frissen eltett dolgoknak, és találtam még két zacskó sült paprikát. Kivettem azzal a gondolattal, hogy majd lesz belőle sült paprika saláta. Amíg olvadt, teljesen átalakult a menü, így készült belőle egy finom sült paprika krémleves. Hogy egy kicsit változzon, levesbetétként palacsintametéltet készítettem ... ha már úgyis belejöttem a palacsintasütésbe. :) Mi langyosan fogyasztottuk, de akár melegen vagy hidegen, tökéletes nyári leves lehet.
Ha már levan sütve a paprika, csupán pár perc a leves elkészítése, így a nyári melegekben kitűnő választás lehet.
Hozzávalók a leveshez:
- 80 dkg sült kápia paprika (kb. 10 db)
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- 11/2 só
- bors ízlés szerint
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk méz
Elkészítése:
Amennyiben fagyasztott sült paprikát használunk, akkor teljesen kiolvasztjuk, majd a csumákat és magokat eltávolítjuk, és felvágjuk.
Ha friss kápia paprikát használunk, akkor előbb megmossuk és szárazra töröljük, majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk, letakarjuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyebben lehet majd lehúzni a héját.
Ha már annyira meghűlt, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizes kagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és meghámozzuk. Közben a vízsugár alá lógatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztítani az égett héjtól.
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Nem kell nagyon apróra vágni vagy szép egyformára, mert a végén úgy is leturmixoljuk.
A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már üveges lett, akkor rádobjuk a fokhagymát is, és párszor átkavarjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt sült paprikát, majd sóval, borssal és a többi fűszerőrleménnyel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáadjuk a mézet és összeforraljuk.
Ezután levesszük a lángról, majd botmixerrel pépesítjük.
Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.
Hozzávalók a palacsintametélthez:
- 10 dkg zabliszt
- 1 csapott tk só
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl szódaviz
- 1 ek olíva olaj
- 1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
Megj:
- Zabliszt helyett durum lisztet, de akár finom lisztet is használhatunk.
Elkészítése:
A friss petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk.
A tejet a tojásokkal és az olajjal együtt egyneművé keverjük.
A zablisztet egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a szódavízzel egyneművé keverjük. 15 percet pihentetjük.
Minden palacsinta megsütése előtt kevés olajjal megkenjük a serpenyőt, majd egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra (9 db 20 cm-es palacsinta lett).
Feltekerjük őket, és csíkokra vágjuk.
Pár megjegyzés a palacsinta sütéshez:
1. Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.
2. Ha sűrűsödne a palacsinta massza, adjunk hozzá még 1 ek szódavizet.
3. Amikor a palacsinta széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítjuk.
4. Az első kisült palacsintát kóstoljuk meg, és amennyiben sótlannak véljük, adjuk hozzá még egy kevés sót. Keverjük össze, majd süssük ki a többi palacsintát is.
Ha kipróbálnál több sült paprikával készült ételt is, alább találsz pár ötletet. Az étel nevére kattintva olvashatod a receptet.
- Sült paprikás csicseriborsókrém
- Sült paprikás karfiolfasírt
- Sült paprikás galuska paradicsomos csirke combbal
Ránézésre szimpatikus a leves, egészen mutatós, összetételét tekintve számomra érdekes. Még soha nem ettem sült paprikát, csak hallomásból ismerem. Nővérem dicsérte, az ő anyósa szokott készíteni, savanyúságként.
VálaszTörlésEzt aztán jól kitaláltad finom lehetett!
VálaszTörlés