2020. november 18., szerda

Almás morzsasüti


Még mindig tart az otthonról hozott almakészletünk, igaz már kezd puhulni az alma és a héja ráncosodni. Ezért is készült egy újabb almás sütemény, ez az almás morzsasüti. A receptet Marisznál láttam, és mivel továbbra is előnybe részesítem az egyszerűen készíthető sütiket, nem volt kérdés, hogy elkészítem én is. Ha már unnátok az almás pitét (amit őszintén nem tudok elképzelni :D), vagy csak kipróbálnátok egy egyszerűbb, de ugyanolyan finom almás sütit, készítsétek el az almás morzsasütit.

Hozzávalók a tésztához: 

- 25 dkg durum liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 7 dkg eritrit

Megj: Durum liszt helyett finomliszttel is el lehet készíteni a süteményt, és eritrit helyett használhattok barna- vagy kristálycukrot is.

Hozzávalók az almás töltelékhez:

- 3-4 darab alma (42 dkg tisztán mérve)
- édesítő (eritrit, méz, cukor) ízlés szerint
- 1 1/2 tk őrölt fahéj
- 1-2 ek frissen facsart citrom lé
- 1 púpos tk étkezési keményítő

Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a sütőport, a sót és a reszelt citrom héját, majd elkavarjuk.

Az egész tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat. Rászórjuk a lisztes keveréket, egy fakanállal elkeverjük, majd az ujjainkkal összemorzsoljuk. Ne ijedjünk meg, mert nem áll össze a tészta, elég morzsalékos marad. Letakarjuk egy fóliával, majd hűtőbe tesszük 1 órára.

Amíg a tészta hűtőbe pihen, elkészítjük az almás tölteléket. Ehhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével.
Hozzáadjuk az édesítőt (ízlés szerint), és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a keményítővel. Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, és teljesen kihűtjük.

A hűtőből kivett tészta felét egy kivajazott és lisztezett, 20 cm átmérőjű kapcsos kerek formába nyomkodjuk, ügyelve, hogy hagyjuk neki egy kis peremet. Egyenletesen belesimítjuk a kihűlt almás tölteléket, majd erre rámorzsoljuk a maradék tésztát. 

180 fokra előmelegíttet sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

4 megjegyzés:

  1. Nem, nem unjuk az almás pitét, de egy ilyen szépséges morzsasütire bármikor lecserélném! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam én, hogy nem lehet megunni az almás pitét. ;) De azért ha néha más almás sütemény is kerül terítékre, senki nem bánja. :)

      Törlés