A kalács pedig egy nagyon illatos, puha, foszlós bélzetű, ráadásul szemet gyönyörködtető is. :) Elsőre ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de higgyétek el, nagyon könnyű elkészíteni. A közelgő ünnepi időszakban én mindenképpen ajánlom kipróbálni, mindenkit lenyűgöztök majd vele. :)
Hozzávalók:
- kb. 3,2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 2 ek akácméz (60 g)
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 ek cukrozatlan kakaópor (10 g)
- 1 1/2 ek őrölt fahéj (8 g)
- 2 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, rugalmas és könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 6 egyforma darabba vágjuk, gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
Pihentetés után, a gombócokat egyenként kb. 40-45 cm-es rúddá sodorjuk és finoman meghintjük liszttel.
3 rudat elhelyezünk vízszintesen, egymástól kb. egy ujjnyi távolságra, majd a másik 3 tésztarúddal középen összeszöjjük, ahogy a lenti képen is látható.
A szabadon maradt kalácsszálakat egyszerűen hármasával összefonjuk, és a végeket kicsit összenyomjuk.
Majd mindegyik fonatot a középső rész alá hajtjuk.
A kész kalácsot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 30 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve a kalácsot rácsra tesszük, és kihűtjük.
Nagyon ügyes vagy szép lett! Finom lehet ez a fűszeres kalács!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, a kedves szavakat és az ötlet is! :)
TörlésNagyon szép lett, nagyon ügyes vagy! Megnéztem a régebbi kalácsodat, az is egy mestermű 😀.
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Katalin! :)
TörlésNagyon szép ez a kalács ,holnap ki is fogom próbálni . Még fűszerkeverékkel nem sütöttem kalácsot de izgatja a fantáziámat nagyon ! Köszönöm szépen a megosztást és a fázis fotókat is !
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésÖrülök, hogy újat tudtam mutatni, és különösen annak, hogy ki is próbálod. Sok sikert hozzá! :)