2021. január 31., vasárnap

Sült édesburgonya saláta, sült céklával és bébispenóttal

Mostanában nagyon rákattantunk a sült zöldségekre, különösen a édesburgonya-cékla-sárgarépa trióra. Előfordul, hogy megsütök egy nagyobb adaggal, majd amit nem eszünk meg, beteszem a hűtőbe. Aztán csak önmagában, egy kis foghagymás mártogatóssal, salátába, vagy akár sültek mellé fogyasztjuk. Leszámítva, hogy könnyen elkészíthetőek és finomak, még egészségesek is, tele vannak vitaminnal, rosttal.  Sajnos én nem rajongók nagyon a zöldségek iránt, de így megeszem, sőt még repetázok is belőle. :) 
Ez a sült édesburgonya saláta sült céklával és bébispenóttal nagyon jó választás, ha egy könnyed, vitamindús és húsmentes fogásra vágynánk. 

Hozzávalók:

- 2 db édesburgonya
- 1 db cékla
- személyenként 1 marék bébispenót
- 3-4 ek olívaolaj
- só, bors
- római kömény
- édeskömény
- kb. 5 dkg feta sajt, kecskesajt vagy telemea sajt (el is hagyható)
- kb. 1-2 ek frissen facsart citromlé, vagy ízlés szerint

Elkészítés:

Az édesburgonyát és céklát meghámozzuk, megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk.

Egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük a édesburgonyakockákat 2 evőkanál olívaolajjal és a fűszerekkel.

Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, nem túl szorosan egymáshoz (egy rétegben).

A céklakockákkal is hasonlóképpen járunk el, majd a tepsit letakarjuk alufóliával.

Nekem két tepsire fért el ez az adag zöldség.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 15 perc elteltével vegyük ki a sütőből, forgassuk meg a zöldségkockákat, és süssük további 10-15 percet, amíg a zöldségek megpuhulnak.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

Ezután összekeverjük a bébispenóttal, meglocsoljuk kevés citromlével, majd rászórunk egy kevés telemea sajtot. Melegen, de akár hideg is fogyaszthatjuk. 

2021. január 29., péntek

Mézes-kókuszos keksz


Kókuszos kekszre vágytunk, s hogy egy kicsit becsapjam magunkat, ilyen apró mézes-kókuszos kekszeket készítettem. 90 darab falatnyi keksz lett belőle, és mivel a csoki nem árt semminek, az egyik sarkukat olvasztott étcsokoládéba mártottam. Gondolhatnánk, hogy sok lett, ami igaz is, de gyorsan fogytak. Természetesen nagyobb kiszúrót is használhatunk, csak ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy a sütési is idő is nő pár perccel. A csokoládéval való díszítést elhagyhatjuk, de én nem ajánlom, a csoki-kókusz páros csakis jó lehet. :)

Hozzávalók:

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 7 dkg méz
- 1 tojás
- szükség esetén 1-2 ek víz

Díszíteni: - kb. 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a sót és a sütőport egy nagyobb tálba mérjük, és összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd kisebb fészket alakítunk ki a közepében. Beletesszük a mézet és az egész tojást, és egyneművé dolgozzuk. (Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel).

Megj.:  Ha nem állna össze a massza adjunk hozzá egy kevés vizet. 

Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kiszúrt kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

A sütőből kivéve 5 percet a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

A kihűlt kekszek egyik sarkát mártsuk vízgőz fölött olvasztott étcsokoládéba, majd tegyük sütőpapírra száradni őket.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2021. január 27., szerda

Sült kápia paprikás hummusz



Az előző bejegyzésben közzétett olívabogyós gyökérkenyér mellé készítettem ezt a sült paprikás hummuszt. Van a blogon már egy sült paprikás csicseriborsókrém, de az egy kicsit más hozzávalókkal és ízesítéssel készült, ezért gondoltam, hogy megmutatom ezt a változatot is. Aki szereti a házilag készített szendvicskrémeket, mint mi is, annak jó, ha minél többféle kence van a tarsolyába. Nem csak az ízekkel, de a színekkel is játszhatunk, annak függvényében, hogy milyen zöldség kerül bele. Ajánlom, hogy inkább otthon készítsünk szendvicskrémeket, mártogatósokat, hisz finomak, egészségesek, és alig pár perc alatt elkészíthetjük olyan ízesítésben, ahogy mi szeretjük. :)

Hozzávalók:

- 24 dkg konzerv csicseriborsó
- 2 db sült kápia paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek tahini (szezámkrém)
- 2-3 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint

Megj.
 - Ha túl sűrűnek, tömörnek tűnik a krém, akkor adhatunk hozzá egy keveset a csicseriborsó levéből, vagy olívaolajat, akár több citromlevet. Addig adagoljuk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot.
- A csicseriborsó levét fogjuk fel, és készítsünk belőle csokoládémousse-t. A receptet ide kattintva érheted el.

Elkészítés:

Ha friss kápia paprikát használunk, akkor előbb megmossuk és szárazra töröljük, majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk, letakarjuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyebben lehet majd lehúzni a héját.
Ha már annyira meghűlt, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizes kagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és meghámozzuk. Közben a vízsugár alá lógatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztítani az égett héjtól.

Amennyiben fagyasztott sült paprikát használunk, akkor teljesen kiolvasztjuk, majd a csumákat és magokat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.

Leöntjük a csicseriborsó levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni.

A fokhagymát megpucoljuk.

Késes konyhai robotgépbe tesszük a lecsepegtetett csicseriborsót, a sült paprikát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tahinit, a citromlevet és a fűszereket, majd krémesre mixeljük.

Robotgép hiányában, minden hozzávalót egy magas falú edénybe teszünk, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Az állagán javíthatunk a csicseriborsó levével, citromlével és/vagy olívaolaj hozzáadásával.

Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük ízesítjük még citromlével vagy fűszerekkel.

Azonnal is fogyasztható, de érdemes pár órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

2021. január 25., hétfő

Teljes kiőrlésű olívabogyós gyökérkenyér



A világ legegyszerűbb kenyerét hoztam ma, ezt az olívabogyós gyökérkenyeret, ami nem igényel 1 perc dagasztást sem. Megvagyunk szokva, ha finom kenyeret szeretnénk sütni, akkor hosszú percekig kell dagasztani, ami valljuk be elég fárasztó ha nincs dagasztógépünk. Viszont ennél a gyökérkenyérnél csak össze kell kavarni a hozzávalókat, majd lefedve pihentetni, formázni és megsütni. Lényegében alig van 5 perc dolgunk vele, ami talán nehezebb, kivárni a hosszabb kelesztési idejét. 
Próbáltam éjszakai kelesztéssel is, amikor 12 órát pihent a hűtőben, de kevesebb kelesztési idővel is készítettem, amikor 4 órát pihent a konyhapulton. Természetesen olívabogyó nélkül is finom lesz, de ízesíthetjük aszalt paradicsommal, sült hagymával vagy zöld fűszerekkel is, akár különböző magvakkal is gazdagíthatjuk. Szerintem, ha otthon szeretnél kenyeret készíteni, nyugodtan készítsd el ezt a gyökérkenyeret, hisz elronthatatlan. Ennél egyszerűbb és finomabb kenyér nem hiszem hogy létezik. A héja ropogós, belseje finom puha. Nálunk most ez lett a mindennapi kenyerünk. :)

Hozzávalók a 2 kenyérhez:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 12 g friss vagy 3 g szárított élesztő
- 2 ek olaj
- kb. 5 dl viz
- 5 dkg fekete olívaolaj kimagozva és kisebb darabokra vágva

Megj. Amennyiben fehér finomliszttel készítenéd a kenyeret, az 50 dkg liszthez kb. 4 dl viz lesz szükséges.

Elkészítés:

A lisztet és a búzasikért egy nagyobb tálba mérjük, amiben majd keleszteni is tudjuk. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, elkavarjuk, majd az olajjal és vízzel együtt egy fakanállal elkavarjuk.

A vízből előbb 4,6 dl-et adjunk hozzá, a többit csak szükség esetén. A tészta állaga lágy kell legyen, nokedlire hasonlít.

Tetejét lefedjük folpackkal, majd hűtőbe pihentetjük 10-12 órát, vagy konyhapulton 4-6 órát.

Ezután egy bőven lisztezett felületre borítjuk, két részre osztjuk, majd egyenként kb. 20x25 cm nagyságú téglalappá lapogatjuk. A tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel, és a tenyerünk is legyen lisztes, mert nagyon ragacsos a tészta, és így könnyebben tudjuk kezelni a masszát.

A tésztalapot megszórjuk az olívabogyó darabokkal, majd bejgliszerűen feltekerjük. A kapott hengert, a két végénél fogva ellentétes irányban párszor megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt, enyhén lisztezett tepsire tesszük. 

Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 40 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és aljába egy hőálló tálba vizet teszünk, majd betoljuk a kenyereket. 

Megj: Ha elfelejtünk egy tálba vizet tenni a sütő aljába, akkor 4-5 jégdarabot is dobhatunk a sütőben, amikor tesszük be a kenyereket.

Kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Akkor van meg, ha szép aranybarna a színe, és az alját megkopogtatva, kongó hangot ad.

Rácsra téve kihűtjük.

2021. január 23., szombat

Karamell ízű csokoládés pite




Szeretjük a pitéket, és ha még csokoládés is, akkor még inkább. :) Most karamell ízű aranycsokoládét használtam a töltelékhez, és gondolom nem kell nagyon kifejtsem, hogy mennyire finom lett. De nem csak az ízlelőbimbóinknak volt tetszetős, hanem a szemünknek is. Épp ezért nem is volt hosszú életű ez a karamell ízű csokoládés pite, gyorsan elfogyott. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg búzasikér
- 3 dkg darált pekándió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 7 dkg vaj
- 1 tojás
- szükség esetén 1-2 tk hideg víz

Megj.:
- Pekándió helyett használatunk nyugodtan más dióféléket is.
- Amennyiben finom lisztet használnál a tészta elkészítéséhez, ajánlom a blogon szereplő csokoládés pite tésztáját. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 tojás
- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)
- 20 dkg karamell ízű aranycsokoládé
- édesítő ízlés szerint (én nem tettem, mert a csokoládé elég édes volt)

Tetejét díszíteni: - 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a darált pekándiót egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, a citrom reszelt héját, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk.

Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.

Cipót formálunk belőle, majd folpack-ba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, arra ügyelve, hogy a kör 3-4 centivel nagyobb legyen mint a forma.

Ráterítjük egy 22 cm-es (kapcsos) kerek formára (pitesütő), amit előzőleg kivajaztunk és liszteztünk, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk.

Folpackkal letakarjuk, és visszatesszük a hűtőbe amíg előkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a tojásokat habosra verjük.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és ráöntjük a csokoládéra, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad, és szép selymes lesz.

Tovább kavargatva langyosra hűtjük, majd vékony sugárba a tojáshabhoz adjuk, és egyneművé kavarjuk.

A hűtőből kivett, formába levő tészta alját megszurkáljuk villával vagy fogvájóval, majd rásimítjuk a tölteléket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, a díszítéshez a csokoládé 3/4-ét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük a gőzfürdőről, hozzáadjuk a megmaradt csokit, és addig kavargatjuk, amíg teljesen felolvad.  Egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk a pite tetejét.

2021. január 20., szerda

Mini lekváros-csokoládés csiga


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi szeretjük, ha mindig van itthon valami édes harapnivaló. Ha már fogytán van a kekszes doboz tartalma, már tervezem a következő adag finomságot. Ez a mini lekváros-csokoládés tekercs is úgy készült, hogy legyen mihez nyúlni, ha valami csak úgy kellene. Nem az a túl édes sütemény, viszont mégis jó választás az édesség utáni vágyunk csökkentésére. Természetesen, bármilyen lekvárt használhatunk hozzá. Én most szilvalekvárt tettem bele, ami a csokoládéval nagyon jól kiegészítették egymást. Gyorsan elkészül, a végeredmény pedig egy finom, puha tésztájú, de kívül mégis ropogós, pár falatnyi édes finomság. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 33 dkg teljes kirőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 csipet só
- 3/4 cs sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 5 dkg eritrit
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- kb. 5 ek joghurt

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg szilvalekvár
- 10 dkg étcsokoládé

Megj. Nekem elég édes volt a lekvárom, ezért nem tettem plusz édesítőt hozzá. De, ha te úgy véled, hogy nem elég édes a töltelék, akkor ízlésed szerint adhatsz hozzá eritritet, mézet vagy cukrot.

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, rászórjuk a citrom reszelt héját, majd elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a kisebb kockára vágott hideg vajat. Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a két tojást, és összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a tészta.

Cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lekvárhoz, és simára keverjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat éles késsel, kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. 

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral vagy porított eritrittel megszórva kínáljuk.

18 darab mini lekváros-csokoládés csiga lett a fent megadott hozzávalókból.

2021. január 18., hétfő

Mini pizza teljes kiőrlésű lisztből




Bármilyen baráti összejövetelre, gyerekzsúrra tökéletes lehet ez a mini pizza, de akár egy ebédre vagy vacsorára is jöhet. A pizzát mindenki szereti, ezért elkészítése bármikor örömmel lesz fogadva. A tésztája előre elkészíthető (a hűtőbe akár pár napig is eláll), a paradicsomszószt sem kell frissen készíteni, így csak az marad hátra, hogy fogyasztása előtt gyorsan megformázzuk a kis pizza korongokat, majd megpakolni a kívánt feltéttel, és megsütni. Alig fél óra alatt friss, puha és ropogós pizzát varázsolhatunk az asztalra. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durum liszt
- 3 g instant vagy 1,25 g friss élesztő
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- kb. 1,9 dl víz

Megj: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl vizet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

- 1 dl sűrített paradicsom
- 1/4 tk só
- 1/2 tk méz
- 1 csipet szárított bazsalikom
- 1 csipet szárított oregánó
- 1 gerezd áttört fokhagyma

Hozzávalók a feltéthez nálunk:

- mozzarella sajt
- edami sajt
- cheddar sajt
- fekete olívabogyó
- gomba
- csemegekukorica
- bébi spenót
- koktél paradicsom

Elkészítés:

A kétféle lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük a sóval és instant élesztővel. Közepében egy kis fészket alakítunk ki, beleöntjük az olajat és a vízzel együtt jól bedagasztjuk. Egy rugalmas, sima felületű, kicsit lágyabb tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Folpack-al lefödjük az edényt, majd hűtőbe tesszük felhasználásig. Nálam 12 órát volt a hűtőbe.

A szószhoz a sűrített paradicsomot egy kisebb lábasba teszünk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva, összeforraljuk. Levesszük a lángról és kihűtjük.

A pizzatésztát ha kivettük a hűtőből, 10 egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket kis gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ez idő alatt lereszeljük a sajtokat, szeletekre vágjuk a megtisztított gombát, és felkarikázzuk az olívabogyót és paradicsomot.

Ezután a tésztagombócokat az ujjainkkal egyenként kb. 10-12 cm-es körlappá lapítjuk. Rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tetejét egyenletesen lekenjük egy evőkanálnyi paradicsomszósszal, és bőven megszórjuk sajttal, végül rátesszük a kívánt feltétet.

Megj: A pizzakorongokat helyezzük egymástól legalább kétujjnyi távolságra, mert még fognak nőni.

Előmelegített sütőben, a legnagyobb fokozaton kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2021. január 14., csütörtök

Paradicsomos-csirkemelles bulgur


A minap vettem észre, hogy az elmúlt hónapokban csak sütemények kerültek fel a blogra, pedig főzünk is, nem csak sütiken élünk. ;) Pótolom is gyorsan ezt a hiányosságot, és mutatok egy könnyen elkészíthető egytálételt, ezt a paradicsomos-csirkemelles bulgurt. 
Úgy-e veletek is előfordult már, hogy későn értetek haza egy fárasztó nap után, vagy csak egyszerűen nincs kedvetek sok időt eltölteni a konyhába, viszont enni kell? Ilyen alkalmakra lenne jó ez a gyorsan elkészíthető egytálétel. Finom, laktató és még egészséges is. Kiváló választás lehet a sietős hétköznapokra, de nem csak. :)

Hozzávalók 3-4 főre:

- 3 ek olívaolaj
- 25 dkg csirkemell
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg bulgur
- 1,8 dl sűrített paradicsom
- 1 tk méz
- 1/2 tk szárított oregáno
- 1/2 tk szárított bazsalikom
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1/2 tk füstölt paprika
- só, bors
- 4 dl alaplé vagy víz
- petrezselyemzöld
- kb. 10 szem kimagozott fekete olívabogyó

Elkészítés:

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.

Egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a csirkekockákat. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

Ugyanabban a serpenyőben teszünk még 1 ek olajat, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, párszor átkavarjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt, a sűrített paradicsomot és a mézet, és fűszerezzük. Az alaplevet is hozzáadva alaposan összeforgatjuk, majd födő alatt, párszor megkavarva kb. 15 perc alatt készre főzzük. 

10 perc után kóstoljuk meg, és, ha már úgy érezzük, hogy szinte kész van, már csak pár perc szükséges, hogy a bulgur megpuhuljon, adjuk hozzá az előresütött csirkemell kockákat, majd pár percig még együtt főzzük. Ha a bulgur megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkarikázott olívabogyót, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és melegen tálaljuk.

Ötlet innen

2021. január 12., kedd

Csokoládés mogyorókrém házilag

Bevallom, hogy a csokoládé és a mogyorókrém az, aminek nagyon nehezen tudok ellenállni. Amíg mások tévénézés közben pattogatott kukoricát és chips-et eszegetnek, addig én csokicseppeket szedegetek vagy mogyorókrémet kanalazgatok. Tudom, hogy nem a legegészségesebb, de ez a gyengém. Mivel elég sok csokit fogyasztunk, próbálok jó minőségű csokoládét vásárolni, és a mogyorókrémet is elkészíteni házilag. Így tudom, hogy nincs teletömve cukorral és mesterséges anyagokkal. Ennek a csokoládés mogyorókrémnek az állaga nem az a selymes, mint megszokhattuk a bolti társától, inkább rusztikusnak nevezném, ellenben nagyon mogyorós és jó csokoládés. Nagyon-nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 17 dkg török mogyoró
- 1 bő csipet só
- 10 dkg étcsokoládé
- 17 dkg tejcsokoládé
- 1 tk méz vagy ízlés szerint
- 1 ek semleges ízű olaj

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőbe megpirítjuk. Ügyeljünk, hogy ne égessük oda, mert akkor keserű lesz!
Konyharuhára borítjuk, és ledörzsöljük barna héját.
Késes aprítóba tesszük a sóval együtt, és krémessé őröljük. 
Itt javasolnám, hogy az aprítót kb. fél percenként állítsuk le, és pihentessük egy kicsit, mert ha folyamatosan  megy a gép nagy a valószínűsége, hogy leégessük a motort.

Közben a kétféle csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és olajat, majd egyneművé keverjük. Langyosra hűtjük, majd a mogyorómasszához adjuk, és addig mixeljük, amíg tökéletesen elkeveredik és elérjük a kívánt állagot. 

Csatos vagy befőttes üvegekbe töltjük, majd jóízűen elfogyasztjuk. 

Ebből a mennyiségből kb. egy 400 ml-es üvegnyi csokis mogyorókrém lesz.

Sokan azt tartják, hogy hütőbe kell tárolni, de én soha nem teszem a mogyorókrémet hideg helyre, mert akkor megkeményedik, és nem lesz krémes az állaga, amit bármikor használhatok.

2021. január 10., vasárnap

Erdei gyümölcsös piskótatekercs

Karácsony és újév között megkívántunk egy könnyed piskótatekercset, és mivel rég nem ettünk gesztenyés sütit, jó ötletnek tűnt a gesztenyés piskótatekercs. De amint az előző bejegyzésben is említettem,  a krém nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezért újratervezésre volt szükség, és inkább csokoládés gesztenyegolyó készült belőle. A piskótába pedig erdei gyümölcsös krém került. Visszagondolva, jó is volt, hogy így alakult, mert ellenkező esetben ki tudja mikor lett volna felhasználva a fagyasztóba lapuló erdei gyümölcs. A krém roppant egyszerű, bármilyen gyümölcsből elkészíthető, pudinggal besűrűsítve. Sem vaj, sem tejszín vagy krémsajt nem került bele, csak egy egyszerű, könnyed gyümölcskrém, mintha lekvár lenne. Talán amit javasolnék nektek, és nálunk elmaradt, az a csokoládé használata. A gyümölcsök fanyar ízét nagyon jól ellensúlyozná a csokoládé édes íze. Lehetne a tetejét  lecsurgatni olvasztott csokoládéval, vagy ganache-val bevonni a tetejét. 

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek csapott ek eritrit
- 2 ek durum liszt
- 3 ek darált dió

Hozzávalók a krémhez:

- 75 dkg erdei gyümölcsmix
- 0,5 dl víz
- 3 ek méz vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3/4 cs. vaníliás pudingpor

Megj. Méz helyett eritritet  vagy akár kristálycukrot is lehet is használni. Kóstoljuk meg és ízlés szerint édesítjük.

Elkészítés:

A piskótához a lisztet elkeverjük a darált dióval.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. A diós lisztkeveréket egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. 

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.

Amíg megsül és teljesen kihűl a piskóta, elkészítjük a gyümölcskrémet.

Az erdei gyümölcsöt a vízzel, a mézzel és a citromhéjjal együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg levet enged és a méz teljesen elolvad. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.

A pudingport egy kevés gyümölcslével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi gyümölcslevet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Tetejére szorosan folpack-ot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krémet egyenletesen rákenjük, és újra feltekerjük. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral vagy díszítésként egy kis olvasztott csokival is lecsurgathatjuk.

2021. január 8., péntek

Csokoládés gesztenyegolyó


Egy kis malőr történt a konyhába, ugyanis ez a csokoládés gesztenyegolyó egy elrontott gesztenyekrémből született. Gesztenyekrémes piskótatekercset szerettem volna készíteni, de a sietség és figyelmetlenség miatt a krém annyira megkeményedett, hogy lehetetlen lett volna rákenni a piskótára. Félretettem egy kis időre, hogy nyugodjak le (mert ilyenkor azért felmegy a vérnyomás egy kicsit :D ) .... majd jött az újratervezés, hisz semmit nem dobunk ki. Az elrontott krémből csokoládés gesztenyegolyó lett, a piskótatekercsben pedig erdei gyümölcsös krém került (jön a recept is). Végül minden jól sült el, egy süti volt tervezve, és helyette két finom desszert készült. Azt kívánom, hogy mindig csak ilyen hibák történjenek a konyhába, amikor a végeredmény még jobb lesz mint a tervezett, elrontottnak vélt süti vagy étel. :)

Hozzávalók:

- 24 dkg cukrozott gesztenyepüré
- 10 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia)
- 12,5 dkg étcsokoládé

Hempergetni: - kb 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A gesztenyepürét egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtkrémet, és egyneművé elkeverjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a gesztenyés masszához, és simára keverjük.

Ha túl lágy lenne a massza, és nem lehet formázni, akkor takarjuk le folpack-al és tegyük hűtőbe kb. 1 órára vagy addig, ameddig formázható állagú lesz.

Ezután a masszából kis golyókat formázunk, majd egyenként kókuszreszelékben forgatjuk.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A fent megadott adagból 24 db 16 grammos csokoládés gesztenyegolyó lett.

2021. január 4., hétfő

Szilveszteri háromsajtos keksz

Mivel szilveszterre készültek ezek a háromsajtos kekszek, próbáltam négylevelű lóhere formát adni nekik, de bármilyen kiszúrót használhatunk, sőt rudakat is formázhatunk a tésztából. Nagyon finom volt, az utóbbi idők legfinomabb sajtos keksze, amit készítettünk. Szégyen vagy nem, de annyira ízlett, hogy csak 5 darab maradt szilveszter éjszakájára, pedig csak előző nap sütöttük. :D A karácsonyi édes sütemények után, nagyon jól esett ez a finom sajtos keksz, csak kár gyorsan elfogyott. :)

Hozzávalók:

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg darált olajos magkeverék (dió, kesudió, földimogyoró, mandula)
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg kockára vágott hideg vaj
- 6 dkg reszelt sajtkeverék (Mozzarella, Edam, Cedar)
- kb. 5 dkg görög joghurt

Tetejét lekenni: - 1/2 enyhén felvert tojásfehérje

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, és elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Rászórjuk a reszelt sajtkeveréket, és összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a massza.

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,3-0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Én a legkisebb szív alakú kiszúrót használtam, majd 4-4-et sütőpapíros tepsin egymással szembe helyeztem, egy kicsit össze is nyomtam a csücskénél, kialakítva így a négylevelű lóhere formát.

Lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével majd megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.