2020. július 20., hétfő

Csokoládémousse aquafaba-val (vegán)



Mi is az aquafaba és mire használhatjuk?

Ne ijesszen el senkit ez a nem megszokott megnevezés, hisz nem más, mint a csicseriborsó vagy bab főzővize. Ez lehet a megvásárolt konzerv csicseriborsó leszűrt leve, de akár az a víz is, amiben megfőzzük a száraz csicseriborsót, babot. Utóbbi esetben, ha túl híg lenne, egy kicsit tovább főzzük, amíg besűrűsödik. 
Mivel magas a fehérjetartalma és keményítőben is gazdag, tökéletesen helyettesíti a tojást, tojásfehérjét. Habverővel jó kemény habbá lehet verni, ezért készülhet belőle csokoládé mousse, majonéz, palacsinta sőt még habcsók, pavlova is. Desszertek tetejére is kanalazhatjuk a habot.
Egy 400 g-os konzervből kb. 1,5-1,6 dl leszűrt főzővíz marad, ami kb. 3 nagyobbacska vagy 4 kisebb tojásfehérjéből felvert habnak felel meg. 
Kb. 2 evőkanálnyi aquafaba felel meg 1 tojásfehérjének.

Első körben én a csokoládémousse-t próbáltam ki, és valóban jól működik. Nagyon könnyed, légies lett a csokoládémousse, állaga még másnapra is kiváló volt. Ízén egyáltalán nem érezni a csicseriborsó izét, nagyon finom volt. Olyannyira tökéletes lett, hogy az első próbálkozás után már kétszer ismételtünk, és minden alkalommal jól vizsgázott. Most már azért vásároljuk a csicseriborsó konzervet, hogy csokimousse-t készítsünk, és nem azért, hogy a csicseriborsó felhasználjuk. :D
Csupán 2 hozzávaló kell hozzá, a  végeredmény pedig felülmúlt minden várakozásunkat. Nekünk jobban ízlett, mint az eddig kipróbált társai, és sokkal kalóriaszegényebb, így azért nincs annyira bűntudatunk, ha nem állunk meg egy adagnál. :)

Pár tipp mielőtt hozzálátnánk a csokoládémousse elkészítéséhez:

- A hab könnyebben felverődik, ha jól le van hűtve a főzővíz.
- Nem ajánlom a kézi habverő használatát, mert nem biztos így a siker. Nehezebben verődik mint a tojásfehérje, és könnyen össze esik.
- Az édesítőt akkor adjuk hozzá, amikor már félkemény a hab. Ez lehet cukor, méz, juharszirup, stb...
- Több helyen olvastam, hogy egy kis ecetet vagy borkősavat is adtak a habhoz, hogy stabilizálja, tartósabbá tegye ezt. Én nem használtam semmit, és mégis nagyon jó lett az állaga.
- Az olvasztott csokoládé legyen szobahőmérsékletű mielőtt összeforgatnánk a habbal ellenkező esetbe a hab összeesik.


És akkor jöjjön a csokoládémousse elkészítése:

Hozzávalók 4 adaghoz:

- kb. 1,5-1,6 dl csicseriborsó főzőlé (400 g-os konzerv csicseriborsó leszűrt leve)
- 13 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott csokoládé (legalább 54%-os kakaótartalom)
- édesítő, ízlés szerint (ez nálunk elmaradt)

Elkészítés:

A csokoládé pasztillát (kisebb darabokra vágott csokit) vízgőz fölött felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

Időközben elkészítjük a habot. A csicseriborsó leszűrt levét a mixer táljába öntjük, és nagy fokozaton kemény habbá verjük, csakúgy mint a tojásfehérje hab esetében. A mixer erősségétől függően, kb. 8-10 perc szükséges.
Ha édesítőt használunk, 3-4 perc után hozzáadhatjuk.



Ha a csoki lehűlt, 2-3 evőkanál habbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is, ügyelve, hogy ne törjük össze.

Megj: Egy másik alkalommal megpróbáltam úgy is, hogy alacsonyabb fokozatra állítottam a mixert, és vékony sugárba hozzáöntöttem a folyékony csokoládét. Így is jól sikerült. A képen látható csokoládémousse így készült, szerintem tökéletes lett.

Kisebb tálkákba vagy poharakba adagoljuk és legalább 3-4 órát hűtőbe tesszük.

Nálunk most piros ribizlivel díszítve volt kínálva, de bármilyen más idénygyümölccsel, durvára vágott diófélékkel, joghurttal, tejszínnel vagy csokireszelékkel díszítve tálalhatjuk.


12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta desszert! :) Hallottam már, hogy a csicseriborsó levéből habot lehet készíteni, de még nem próbáltam. Nagyon klassz habot vertél, a képeket látva én is megpróbálkozok a dologgal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Nekem is ez volt az első próbálkozásom, de ahogy írtam, annyira jól sikerült, hogy már volt párszor repeta. Nyugodtan készítsd el te is, nem fogod megbánni. :)

      Törlés
  2. Ismét tanultam valamit, nagyon guszta és finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! :)
      Milyen jó, hogy van az internet, igaz? Mindig látunk valami új dolgot. Neked is ajánlani tudom, hogy próbáld ki. Ennél légiesebb mousse-t még nem ettem, csak dicsérni tudom.

      Törlés
  3. Gratulálok,ez tényleg remek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes amit írtál, nem is hallottam még erről. A desszerted nagyon guszta, finom lehetett! Tényleg mindig tanul az ember 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Az az igazság, hogy már egy jó ideje olvastam róla, de nagyon szkeptikus voltam. A kíváncsiság viszont nem hagyott nyugodni, és milyen jó hogy kipróbáltam. :)

      Törlés
  5. Hogy mik vannak! :-) Nagyon étvágygerjesztő a belőle készült hab! Bab levével is ugyanúgy működik? Kíváncsivá tettél, ezt muszáj lesz kipróbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az írják, hogy a bab főző levével is működik, viszont én nem próbáltam, csak a csicseriborsóval. Tervezem kipróbálni azzal is, majd beszámolok róla. :)

      Törlés