2020. július 28., kedd

Szilvalekváros labdabukta teljes kiőrlésű lisztből



Az idén nyáron, pár melegebb napot leszámítva, nem is volt hőség, inkább őszies idő. Ezért a sütőt is nyugodt szívvel kapcsoltam be, és készültek reggelire a kelt tészták. Nem bonyolítottam túl, csupán egy egyszerű szilvalekváros labdabukta készült a reggeli tejes kávé mellé. Most teljes kiőrlésű lisztből készült, de van már a blogon finom lisztből készült bukta is, annak receptjét ide kattintva olvashatód.

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- kb. 2,1 dl tej
- 1 egész tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3/4 cs szárított élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 18 tk sűrű, házi szilvalekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját. Hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 18 darab, egyforma méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetre teszünk egy púpos teáskanál lekvárt, majd egyesével becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.

A kész tésztagombócokat egy kivajazott (vagy olajozott), 24 cm-es átmérőjű, hőálló kerek formába rakosgatjuk, közvetlenül egymás mellé. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és újabb 30 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy porított eritrittel.

4 megjegyzés:

  1. Annyira guszta hogy ha lenne itthon sűrű szilvalekvárom biztos nekiállnék most sütni:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Hátha sikerül sűrű lekvárt szerezni és az idő is engedi majd, és elkészítheted a te buktádat is. :)

      Törlés