Hozzávalók a tésztához:
- kb. 3,1 dl tej
- 1 bő csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 1 ek akácméz
- 40 dkg tk liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott és kihűtött vaj
Megj.:
- A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
- Mi nem szeretjük túl édesen a péksüteményt, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.
- 24 tk házi kemény szilvalekvár
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját. Hozzáadjuk az egész tojást, a tojásfehérjét és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,6 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket cipóvá formázzuk.
Egyenként, enyhén olajozott felületen kb. 24-26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól távolabbra, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Nagyon jól néznek, el is fogadnék belőle egy-kettőt reggelire 😁.
VálaszTörlésFincsik lehetnek a jó kis házi lekvárral.
Köszönöm Katalin! Házi lekvárral az igazi.😊
TörlésNagyon guszták, finom lehet! Bármikor bevállalom a hőség ellenére is egy jó kis kelt tésztát!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! 😊
TörlésÉn is képes vagyok a nagy kánikulába is kelt tésztát sütni, aztán meg izzadunk .... de ahogy megkóstoljuk, már nem bánjuk.😉
Gyönyörű!😊
VálaszTörlés