2020. július 10., péntek

Szilvalekváros kelt kifli teljes kiőrlésű lisztből




Tudom, hogy meleg van, és nehéz szívvel kapcsoljuk be a sütőt, de ha este sütjük meg ezeket a szilvalekváros kelt kifliket, vagy kora reggel, akkor észre sem vesszük a meleget......legalábbis nem lesz olyan erősen zavaró.  És milyen jól fog esni reggel a frissen kisült péksütemény, mi nagyon szeretjük. :) De, a nap bármely időszakában jól tud esni, és ha kirándulást tervezünk, útravalónak is tökéletes választás lehet.

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3,1 dl tej
- 1 bő csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 1 ek akácméz
- 40 dkg tk liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott és kihűtött vaj

Megj.: 
- A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
- Mi nem szeretjük túl édesen a péksüteményt, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 24 tk házi kemény szilvalekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót és a reszelt citrom héját. Hozzáadjuk az egész tojást, a tojásfehérjét és a mézet, végül rászórjuk a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,6 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket cipóvá formázzuk.

Egyenként, enyhén olajozott felületen kb. 24-26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól távolabbra, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)


5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek, el is fogadnék belőle egy-kettőt reggelire 😁.
    Fincsik lehetnek a jó kis házi lekvárral.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Házi lekvárral az igazi.😊

      Törlés
  2. Nagyon guszták, finom lehet! Bármikor bevállalom a hőség ellenére is egy jó kis kelt tésztát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! 😊
      Én is képes vagyok a nagy kánikulába is kelt tésztát sütni, aztán meg izzadunk .... de ahogy megkóstoljuk, már nem bánjuk.😉

      Törlés