2020. július 14., kedd

Görög lepénykenyér (pita)



Végtelenül egyszerű elkészíteni ezt a görög lepénykenyeret (pita), nem lehet elrontani, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Főleg az utóbbi volt a döntő szempont az elkészítésére, hisz a nagy melegben egy kicsit kímélni szerettem volna magunkat, és nem sütőbe sült kenyeret készíteni.
Gyors és könnyen elkészíthető, kívül ropogós, belül puha és könnyű, és egy-két nap után is puha marad. Bármilyen mártogatós mellé tökéletes választás lehet, sőt még önmagában is nagyon finom. :)

Készült régebben is pita kenyér nálunk, akkor gyros lett belőle, azt is szerettük.
Amennyibe te is elkészítenéd, a recept ide kattintva olvasható.

Hozzávalók: 

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 tk só
- 1/2 tk méz
- 2 ek olívaolaj
- kb. 2,6 langyos víz
- 1 tk szárított élesztő

Megj.- A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.

Elkészítés:

2,2 dl langyos vizet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a mézet és az olajat, és rászórjuk a lisztet, búzasikért, a sót és az élesztőt. A dagasztóhoroggal alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy puhább, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Tetejét is enyhén beolajjozzuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztanánk, akkor egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a búzasikért, a sót és az élesztőt. Elvegyítjük, majd hozzáadjuk az olajat és bedagasztjuk annyi vízzel, hogy egy sima, puha tésztát kapjunk. Ha már elválik az edény falától, kis cipót formálunk belőle. Enyhén beolajozott kelesztőtálba tesszük, tetejét is enyhén beolajozzuk, majd lefedjük, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből kis cipót formázunk és újabb 10 percet pihentetjük.

Ezután enyhén olajozott felületen, egyenként kb. 16 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Száraz, felforrósított serpenyőben kb. 2-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük.

A kész lepényeket egy tiszta konyharuhával letakarjuk.

Megj.:
- A serpenyőt nem kell kiolajozni.
- Amíg sült egy pita, addig kinyújtottam egy másikat és hagytam pihenni 1-2 percet sütés előtt.
- Fedő alatt sütöttem, de a netten olvasgatva fedő nélkül is tökéletesen megsül.
- Amikor az alja kezd pirulni és a teteje hólyagos, óvatosan átfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
- Hogy ne keményedjenek meg, még melegen letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, jó ötlet volt a serpenyőben való sütés. És mihez ettétek, gyros lett belőle? 😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Most nem gyros lett belőle, hanem humus mellé készült. Finom volt együtt. :)

      Törlés
    2. Köszi szépen, humust még nem is ettem, biztos nagyon finom volt így együtt ☺

      Törlés
    3. Finom volt, igen. :) Majd hozom annak is receptjét, egy nagyon egyszerű csicseriborsókrém.

      Törlés